Skip to main content

Υπόθεση Paragon: Σάλος στην Ιταλία με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων

REUTERS/Johanna Geron

Στο στόχαστρο η κυβέρνηση Μελόνι, η οποία είχε υπογράψει συμβόλαιο με την ισραηλινή εταιρεία

Σφοδρές αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει στη Ρώμη η πληροφορία πως άγνωστοι χρησιμοποίησαν το ισραηλινό λογισμικό Paragon, μέσω WhatsApp, για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Η Meta, μόλις το αντελήφθη, ειδοποίησε τους ενδιαφερόμενους, ώστε να λάβουν τα ανάλογα μέτρα. Παρακολουθούνταν πάνω από 90 δημοσιογράφοι σε τουλάχιστον 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Επιβεβαιωμένοι στόχοι εντοπίζονται επίσης σε Κύπρο, Βέλγιο, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.

Στη χώρα μας έχει ήδη ανοίξει έρευνα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων σε συνέχεια σχετικής γνωστοποίησης από τη WhatsApp.

Στην Ιταλία 7 άτομα βρέθηκαν συνολικά στο στόχαστρο του λογισμικού, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle. Έγιναν γνωστά μόνο δύο ονόματα: του διευθυντή του δημοσιογραφικού ιστότοπου Fanpage, Φραντσέσκο Καντσελάτο, και του ιδρυτικού μέλους της ΜΚΟ Mediterranea, Λούκα Καζαρίνι, η οποία συμμετέχει σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο.

Αρχικά, η κυβέρνηση της Ρώμης, σε ανακοίνωσή της, υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία σχέση με την όλη υπόθεση, ότι δεν εμπλέκονται σε αυτή οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας και ότι δεν έχουν τεθεί -σε καμία περίπτωση- υπό παρακολούθηση δημοσιογράφοι, οι οποίοι εργάζονται στην Ιταλία.

Λογισμικά αποκλειστικά για κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες

Mετά από λίγες ώρες, όμως, η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, η ισραηλινή εταιρεία που παράγει το λογισμικό παρακολούθησης κατήγγειλε το συμβόλαιo που είχε υπογράψει με την ιταλική κυβέρνηση λόγω αθέτησης των όρων χρήσης του λογισμικού παρακολούθησης. Επομένως όχι μόνο γνώριζε, αλλά είχε κλείσει συμβόλαιο.

H είδηση πήρε τεράστια έκταση στον ιταλικό Τύπο, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα συγκεκριμένα λογισμικά μπορούν να αγοράζονται και να χρησιμοποιούνται μόνο από κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες. «Θέλουμε να ξέρουμε για ποιον λόγο μας παρακολουθούσαν και ποιος έδωσε τη σχετική εντολή. Δεν είμαστε τρομοκράτες και ούτε θέτουμε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», υπογράμμισε με έμφαση ο διευθυντής του Fanpage, Καντσελάτο.

Σιωπά η Μελόνι – Για «πόλεμο» μυστικών υπηρεσιών έκανε λόγο ο Σαλβίνι

Όλη η αντιπολίτευση, στο μεταξύ, ζητά άμεσες εξηγήσεις. «Η πρωθυπουργός πρέπει να μας πει τι συνέβη, δεν μπορεί να συνεχίσει να στρουθοκαμηλίζει», δήλωσε η Έλι Σλάιν, γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Πηγή: DW