Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου οι πολίτες του Κοσόβου για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας.
Το Κόσοβο είναι το νεότερο κράτος της ευρωπαϊκής ηπείρου, έχει 1,6 εκατ. πληθυσμό και είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μικρότερο από 6.000 ευρώ ανά άτομο.
Αυτές οι εκλογές σε μια χώρα που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από τη Σερβία θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον της. Από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας το 2008, το Κόσοβο έχει αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, όπως η υψηλή ανεργία, οι αναποτελεσματικοί θεσμοί και η μαζική μετανάστευση των νέων. Πρόκειται για μια χώρα που απλά χρειάζεται σταθερότητα.
Οι εκλογές
Οι ψηφοφόροι, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της διασποράς, θα ψηφίσουν για να εκλέξουν 120 βουλευτές μεταξύ 26 πολιτικών ομάδων και ενός ανεξάρτητου υποψηφίου. Η σερβική μειονότητα έχει δέκα έδρες ενώ προβλέπονται άλλες δέκα είναι για τις υπόλοιπες μειονότητες.
Αυτή είναι η πρώτη φορά από όταν κηρύχθηκε η ανεξαρτησία του Κοσόβου το 2008 που το κοινοβούλιο της χώρας έχει ολοκληρώνει την τετραετή του θητεία. Είναι επίσης οι ένατες εκλογές στο Κόσοβο από το τέλος του πολέμου 1998-1999 μεταξύ των σερβικών κυβερνητικών δυνάμεων και των Αλβανών αυτονομιστών που απώθησαν τις σερβικές δυνάμεις μετά από την παρέμβαση του ΝΑΤΟ.
Οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν τεστ για τον πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι, του οποίου το κόμμα Vetevendosje κέρδισε πανηγυρικά πριν από τέσσερα χρόνια. Ο Κούρτι θεωρείται και πάλι το φαβορί, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνος του και θα χρειαστεί να σχηματίσει συνασπισμό με τους κύριους εθνοαλβανικούς αντιπάλους του. Βασικός του αντίπαλος είναι ο Λουμίρ Αμπντιτζίκου του LDK που θεωρείται η ελπίδα των συντηρητικών.
Το κυβερνών κόμμα του Κούρτι προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ακολουθούν το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK), του οποίου οι ηγέτες κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο δικαστήριο της Χάγης, και η Δημοκρατική Λίγκα (LDK), το οποίο είναι το παλαιότερο κόμμα στη χώρα αλλά έχασε μεγάλο μέρος της πολιτικής του δύναμης μετά τον θάνατο του ηγέτη του, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, το 2006.
Η προεκλογική ατζέντα
Με τα αίματα να «ανάβουν» συχνά μεταξύ του αλβανικού πληθυσμού του Κοσόβου και της σερβικής μειονότητας, οι σχέσεις της χώρας με τη γειτονική Σερβία είναι ένα από τα κύρια θέματα της πολιτικής ατζέντας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο (KFOR) έχει αυξήσει την παρουσία της στη χώρα μετά τις εντάσεις των τελευταίων ετών. Ενίσχυσε επίσης την παρουσία της ενόψει των εκλογών.
Άλλα σημαντικά ζητήματα που κυριαρχούν στις προεκλογικές συζητήσεις είναι η ένταξη στην ΕΕ, η εκπαίδευση και το σύστημα υγείας.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όλα τα κόμματα δεσμεύθηκαν για αύξηση των μισθών και των συντάξεων του δημοσίου, βελτίωση των υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας και καταπολέμησης της φτώχειας. Ωστόσο, δεν εξήγησαν από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα, ούτε πώς θα προσελκύσουν περισσότερες ξένες επενδύσεις.