Οι επαφές μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Το επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, που δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ότι διεξάγονται συζητήσεις ανάμεσα σε επιμέρους «vedomstva», δηλαδή μεταξύ υπουργείων ή τμημάτων που δεν συνδέονται μόνο με την κατάπαυση του πυρός στο πεδίο της μάχης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε επίσης στους δημοσιογράφους πριν από λίγες ημέρες ότι μέλη της κυβέρνησής του πραγματοποιούν ήδη «σοβαρές συζητήσεις» με τη Μόσχα για ένα πιθανό τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να διεξάγονται και για το “κεφάλι” του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι», λένε στη Ναυτεμπορική Ευρωπαίοι διπλωμάτες με γνώση των αμερικανο-ρωσικών επαφών. Κάτι που σίγουρα θέλουν οι ρώσοι ηγέτες, που μιλούν με «περιφρόνηση» και έχουν ξεγράψει τον Ζελένσκι από οποιαδήποτε μεταπολεμική εξέλιξη.
Έρχεται το «πολιτικό τέλος»
Ο κωμικός που έγινε πρόεδρος το 2020 και αναδείχθηκε σε ηγέτη της ουκρανικής αντίστασης στη ρωσική εισβολή από το 2022 φαίνεται να βλέπει και ο ίδιος ότι έρχετσαι το πολιτικό του τέλος. Η προεδρική θητεία του Ζελένσκι έχει ήδη λήξει και παραμένει στην ηγεσία της χώρας επειδή το ουκρανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν βάσει του στρατιωτικού νόμου, ο οποίος ισχύει από τις 25 Φεβρουαρίου 2022, την επομένη της εισβολής.
«Ο Πούτιν έχει ζητήσει εγγυήσεις από τους Αμερικανούς για το μέλλον. Θεωρεί ότι ο Ζελένσκι δεν μπορεί να υπογράψει καμία συμφωνία την οποία ο διάδοχός του – μετά τις εκλογές – θα μπορούσε να ανακαλέσει», τονίζουν οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Στις εκλογές που θα προκηρυχθούν στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου, ο Ζελένσκι δεν έχει καμία τύχη να επανεκλεγεί. Έχει πάψει πλέον να είναι η πιο δημοφιλής φυσιογνωμία στη χώρα εδώ και αρκετό καιρό».
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Gallup, το 52% των Ουκρανών ζητούν εδώ και τώρα ειρήνη το συντομότερο δυνατό, ακόμη και με κόστος τη διατήρηση υπό τον έλεγχο της Μόσχας των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας. Η έρευνα έγινε στα τέλη του 2024 και τώρα είναι απίθανο να έχει αλλάξει η διάθεση των Ουκρανών, που βλέπουν πως ουδεμία περίπτωση υπάρχει να ηττηθούν οι Ρώσοι.
Ήδη, ο Ζελένσκι άλλαξε το τροπάρι και δηλώνει έτοιμος – υπό ορισμένες προϋποθέσεις – για άμεσες διαπραγματεύσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η Ουκρανία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να εμπλακούν στις συνομιλίες, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στον βρετανό δημοσιογράφο Πιρς Μόργκαν. «Αν αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να φέρουμε ειρήνη στους πολίτες της Ουκρανίας και να μη χάσουμε ανθρώπους, σίγουρα θα πάμε σε αυτή τη συνάντηση με αυτούς τους τέσσερις συμμετέχοντες», είπε ο Ζελένσκι. Για τον Πούτιν όμως ήταν σαφής: «Δεν θα είμαι καλός μαζί του, τον θεωρώ εχθρό και, ειλικρινά, νομίζω ότι με θεωρεί και αυτός… εχθρό».
Το «παράδειγμα» του Άσαντ
Ουσιαστικά η αμερικανο-ρωσική συζήτηση περιστρέφεται στη διέξοδο που βρέθηκε στη Συρία, με την απομάκρυνση του Άσαντ. Την ίδια τύχη αναμένεται να έχει και ο Ζελένσκι και το μόνο ερώτημα είναι σε ποια χώρα θα καταφύγει, ώστε να μη τον φτάσει το «μακρύ χέρι» του Κρεμλίνου.
Δύσκολα θα μπορούσε να γίνει δεκτός ακόμη και στις ΗΠΑ, καθώς πληθαίνουν πλέον οι κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά. Ήδη, ο Έλον Μασκ αποκάλυψε ότι η USAID-η αμερικανική υπηρεσία αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας – ξόδεψε πολύ δημόσιο χρήμα των ΗΠΑ για να ενισχύσει τη δημοτικότητα του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, στέλνοντας επί πληρωμή διασημότητες στο Κίεβο.
Η Ουκρανία το διέψευσε, βέβαια, αλλά ο δρόμος του Ζελένσκι οδηγειται πλέον σε αδιέξοδο, έχοντας χάσει σχεδόν όλα τα διεθνή του στηρίγματα.