Θετικός εμφανίζεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ, η Ουκρανία να προμηθεύσει στις ΗΠΑ σπάνιες γαίες, με αντάλλαγμα μία αμερικανική οικονομική υποστήριξη στον πόλεμο με τη Ρωσία.
«Ας κάνουμε μια συμφωνία», λέει ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Reuters.
«Αν μιλάμε για συμφωνία, τότε ας την κάνουμε, είμαστε μόνο υπέρ αυτής», δήλωσε ο Ζελένσκι, τονίζοντας την ωτσόσο την ανάγκη η Ουκρανία να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους της ως μέρος οποιασδήποτε διευθέτησης.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το Κίεβο δεν προτείνει να «χαρίσει» τους πόρους του, αλλά να δημιουργήσει μια αμοιβαία επωφελή σχέση για την από κοινού ανάπτυξή τους:
«Οι Αμερικανοί συνεισέφεραν τα περισσότερα και ως εκ τούτου οι Αμερικανοί πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα. Θα πρέπει να έχουν αυτή την προτεραιότητα και θα την έχουν. Θα ήθελα επίσης να μιλήσω για αυτό με τον Πρόεδρο Τραμπ».
Σχεδόν ταυτόχρονα πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε έτοιμος να συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.
Η πρόταση Τραμπ
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα ήθελε η Ουκρανία να προμηθεύσει τη χώρα του με σπάνιες γαίες σε αντάλλαγμα με την οικονομική υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας του Κιέβου κατά της Ρωσίας.
Η παρατήρηση φαίνεται να επικαλύπτει μέρος μιας πολεμικής στρατηγικής, γνωστής ως «σχέδιο νίκης», που είχε παρουσιάσει ο Πρόεδρος Ζελένσκι στους συμμάχους του Κιέβου, και του Ντόναλντ Τραμπ, το περασμένο φθινόπωρο.
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προτείνει την επίτευξη συμφωνιών με ξένους εταίρους για την παροχή κοινής πρόσβασης στους στρατηγικά πολύτιμους πόρους της Ουκρανίας.
Τι είναι οι σπάνιες γαίες
Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών που μετατρέπουν την ισχύ σε κίνηση για ηλεκτρικά οχήματα, κινητά τηλέφωνα, πυραυλικά συστήματα και άλλα ηλεκτρονικά. Δεν υπάρχουν γνωστά υποκατάστατά του στη φύση.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών και πολλών άλλων κρίσιμων ορυκτών στον κόσμο, είναι η Κίνα.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο θεωρεί γενικά ως «κρίσιμα», περί τα 50 ορυκτά, συμπεριλαμβανομένων αρκετών τύπων σπάνιων γαιών.
Η Ουκρανία έχει κοιτάσματα 22 από τα 34 ορυκτά που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδιορίζει ως κρίσιμα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας. Αυτό περιλαμβάνει βιομηχανικά και κατασκευαστικά υλικά, σιδηροκράματα, πολύτιμα και μη σιδηρούχα μέταλλα και ορισμένα στοιχεία σπάνιων γαιών. Η Ουκρανία διαθέτει επίσης σημαντικά αποθέματα άνθρακα. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της Ρωσίας σε κατεχόμενα εδάφη.
Ορισμένες από αυτές τις κρίσιμες πρώτες ύλες είναι απαραίτητες για βιομηχανίες όπως η άμυνα, συσκευές υψηλής τεχνολογίας, η αεροδιαστημική και η πράσινη ενέργεια.
Η Ουκρανία διαθέτει στοιχεία σπάνιων γαιών, όπως Λανθάνιο και Δημήτριο, που χρησιμοποιούνται σε τηλεοράσεις και φωτισμό, Νεοδύμιο, που χρησιμοποιείται σε ανεμογεννήτριες και μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και Ερβιο και Υττριο, των οποίων οι εφαρμογές κυμαίνονται από τηνμ πυρηνική ενέργεια έως το λέιζερ. Ερευνα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει επίσης ότι η Ουκρανία διαθέτει αποθέματα Σκανδίου.
Αναλυτές και οικονομολόγοι εξόρυξης ανέφεραν ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει ορυχεία σπάνιων γαιών που λειτουργούν εμπορικά.