Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζάσιμ Αλ-Θάνι, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βηρυτό ότι η Ντόχα θα βοηθήσει τον Λίβανο να ανοικοδομηθεί μετά από έναν καταστροφικό πόλεμο Χεζμπολάχ-Ισραήλ, αλλά μόνο αφού σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
Μετά από χρόνια κρίσης και συγκρούσεων, ο Λίβανος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε πλούσιες χώρες του Κόλπου για να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση, με το Κατάρ να έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό σε τέτοιες προσπάθειες μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν.
«Όταν πρόκειται για οικονομική στήριξη και υποστήριξη για την ανοικοδόμηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράτος του Κατάρ θα είναι εκεί», είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζάσιμ Αλ-Θάνι μετά τη συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν.
«Αναμένουμε με ανυπομονησία τις συνεχείς προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης και μετά από αυτό, θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα», λέει ο Αλ-Θάνι, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να σχηματίσει «μια στρατηγική εταιρική σχέση» με τον Λίβανο.
Ο Αλ-Θάνι πρόκειται να συναντήσει άλλους ανώτερους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια αυτής που περιγράφει ως «επίσκεψη υποστήριξης», συμπεριλαμβανομένου του ορισθέντος πρωθυπουργού Ναουάφ Σαλάμ, ο οποίος έχει αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και οι προσπάθειες έχουν σταματήσει.
Ο διαμεσολαβητικός ρόλος του Κατάρ
Το Κατάρ ήταν μεταξύ των πέντε χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, που άσκησαν μεγάλη πίεση ώστε ο Λίβανος να εκλέξει πρόεδρο τον περασμένο μήνα και να τερματίσει ένα διετές κενό λόγω πολιτικού αδιεξόδου.
Μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Χεζμπολάχ έχει τεθεί σε ισχύ από τις 27 Νοεμβρίου, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο εχθροπραξιών που πυροδοτήθηκαν απρόκλητα από την τρομοκρατική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων δύο μηνών ολοκληρωτικού πολέμου.
Ο Αλ-Θάνι λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας για τα ισραηλινά στρατεύματα να «τηρήσουν τη συμφωνία για την αποχώρηση… από τον νότιο Λίβανο», χωρίς να κάνει παρόμοια σχόλια για τη Χεζμπολάχ, η οποία ομοίως πρέπει να αποσυρθεί από τον νότιο Λίβανο έως τις 18 Φεβρουαρίου.
Πηγή: AFP, Times of Israel