Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, εβδομάδες μετά την έναρξη της εκεχειρίας στη Γάζα, οι οποίοι έχουν καταφύγει στη γειτονική Αίγυπτο, αναρωτιούνται πότε θα επιστρέψουν στο σπίτι τους ενώ απορρίπτουν την προοπτική ενός μαζικού εκτοπισμού όπως πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Πολλοί είναι διχασμένοι, και είμαι μία από αυτούς», δήλωσε η Σορούκ, που ζει πουλώντας παλαιστινιακό φαγητό στο Κάιρο. «Επιλέγεις να επιστρέψεις και να ζήσεις στην καταστροφή και σε ένα μέρος που χρειάζεται να ξαναχτιστεί ή να μείνεις και να επιστρέψεις όταν αυτό θα έχει ξαναχτιστεί;».
Ανεξάρτητα από το εάν μπορεί ή όχι να επιστρέψει σύντομα σπίτι της, η Σορούκ δεν θέλει άνθρωποι όπως εκείνη να γίνουν αποδεκτοί ως κάτοικοι, μακριά από την παλαιστινιακή γη.
«Εμείς, ο λαός της Γάζας, μπορούμε να ζήσουμε μόνο στη Γάζα», δήλωσε. «Εάν μας δώσουν κατοικίες, ο αγώνας αυτός θα χαθεί».
Η πρόταση του Τραμπ, που υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στη Γάζα πρέπει να απομακρυνθεί και οι κάτοικοι να σταλούν μαζικά στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, προκάλεσε αντιδράσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο και θεωρήθηκε μια μορφή εθνοκάθαρσης. Η Αίγυπτος δηλώνει ότι ποτέ δεν θα συμμετάσχει στον μαζικό εκτοπισμό Παλαιστινίων, κάτι που ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι χαρακτήρισε «πράξη αδικίας».
Για «προσωρινή παραμονή» κάνουν λόγο οι Παλαιστίνιοι
Αλλά υπάρχουν ήδη περίπου 100.000 Παλαιστίνιοι στην Αίγυπτο, που λένε ότι δεν γνωρίζουν πώς ή πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, τα σύνορα ήταν κατά βάση σφραγισμένα και η μεγάλη πλειονότητα των 2,3 εκατ. κατοίκων έμειναν άστεγοι και αναγκάστηκαν να μείνουν σε προσωρινά καταφύγια στον θύλακα.
Υπήρχαν ωστόσο μήνες κατά τους οποίους σε κάποιους επετράπη να φύγουν, συμπεριλαμβανομένων Παλαιστινίων με ξένα διαβατήρια, των στενών συγγενών τους ή σοβαρά ασθενών που απομακρύνθηκαν για ανθρωπιστικούς λόγους.
Οι περισσότεροι δεν έχουν μακροπρόθεσμη άδεια παραμονής στην Αίγυπτο και θεωρούν ότι βρίσκονται εκεί προσωρινά, επιβιώνοντας κάνοντας μικροεμπόριο ή ξοδεύοντας τις οικονομίες τους. Η συμφωνία για κατάπαυση πυρός που έδωσε τέλος στις εχθροπραξίες τον Ιανουάριο δεν έχει δώσει ακόμα λύση στο δικό τους θέμα.
Κάποιοι λένε ότι θα επιστρέψουν μόλις έχουν την ευκαιρία.
«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη χώρα και τη γη σου», δήλωσε ο Χουσιέν Φαραχάτ, πατέρας δύο παιδιών.
Ωστόσο, άλλοι δηλώνουν ότι η προσωπική απόφαση είναι πιο περίπλοκη, καθώς δεν έχουν σπίτι για να επιστρέψουν.
«Ακόμα κι αν τελείωνε ο πόλεμος, συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε τη μοίρα μας και κανείς δεν μιλά γι’ αυτούς που βρίσκονται στο Κάιρο. Θα γυρίσουμε πίσω ή τι θα μας συμβεί; Και εάν επιστρέψουμε, τι θα μας συμβεί; Τα σπίτια μας χάθηκαν», δήλωσε η Αμπίρ Καμάλ, που ζει στο Κάιρο από τον Νοέμβριο του 2023 και πουλά τσάντες με τις αδελφές της. «Δεν υπάρχει τίποτα, ούτε σπίτι, ούτε οικογένεια, τίποτα», δήλωσε.
Ενώ ο κάθε Παλαιστίνιος στην Αίγυπτο μπορεί να έχει τα δικά του σχέδια για το τι θα κάνει στη συνέχεια, όλοι τους δήλωσαν ότι απορρίπτουν την πρόταση του Τραμπ να μετακινηθεί μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων από τον παράκτιο θύλακα.
«Αυτή είναι η δική μας γη και όχι η δική του για να μας ελέγχει», δήλωσε ο Φάρες Μαχμούντ, ένας ακόμα Παλαιστίνιος από τη Γάζα που ζει στο Κάιρο. «Είναι η γη μας, φεύγουμε και επιστρέφουμε εκεί όταν θέλουμε».
Πηγή: ΑΜΠΕ