Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απολαμβάνει την απόλυτη εξουσία σε όλη τη Βόρεια Κορέα και λατρεύεται σαν θεός από τους δικούς του ανθρώπους. Αλλά έρχεται αντιμέτωπος με μία μεγάλη απειλή: τη νεολαία, που έχει την τάση να αμφισβητεί.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ανησυχεί ιδιαίτερα για τα ξένα μέσα ενημέρωσης που έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στη χώρα του, δίνοντας στους νέους μια σπάνια ματιά στον έξω κόσμο μέσω ταινιών του Χόλιγουντ ή άλμπουμ της K-pop. Η κατοχή ή η διανομή τέτοιου περιεχομένου, τα οποία ο Κιμ χαρακτηρίζει «επικίνδυνα δηλητήρια», επιφέρει ολοένα αυστηρότερες ποινές, ακόμη και θάνατο.
Ο Κιμ φοβάται ουσιαστικά πως δεν θα μπορέσει να συντηρήσει για πολύ ακόμη την ψευδαίσθηση της Βόρειας Κορέας ως σοσιαλιστικού παράδεισου, κάτι που είναι το κλειδί για την παραμονή του στην εξουσία. Έτσι έχει παραδώσει έναν κεντρικό ρόλο προπαγάνδας τελευταία στην Paektusan Hero Youth Shock Brigade. Πρόκειται για μία ομάδα εφήβων και 20χρονων, που έχει πάρει το όνομά της από ένα ιερό βουνό της χώρας. Χαιρετίστηκαν πρόσφατα ως εθνικοί ήρωες που βοήθησαν στην ανοικοδόμηση μιας δυτικής συνοριακής περιοχής, η οποία ισοπεδώθηκε από τις καλοκαιρινές πλημμύρες. Σε τέσσερις μήνες, έχτισαν 15.000 σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία, ισχυρίστηκαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Τα 300.000 μέλη της «ταξιαρχίας» σύμφωνα με την Πιονγκιανγκ δρουν σε εθελοντική βάση. Με βάση μαρτυρίες ανθρώπων, που έχουν καταφέρει να διαφύγουν από τη Βόρεια Κορέα, η συμμετοχή σε τέτοιου είδους ομάδες είναι κάθε άλλο παρά εθελούσια.
Σε μια ομιλία του τον περασμένο μήνα, ο Κιμ, ο οποίος αυτοαποκαλείται «καλοπροαίρετος πατέρας» της ομάδας, έπλεξε το εγκώμιο των μελών και τόνισε πως τα έργα ανοικοδόμησης αντιπροσώπευαν μια «καλή ευκαιρία για να εκπαιδεύσουμε τους νέους μας να είναι ένθερμοι υπερασπιστές και αξιόπιστοι οικοδόμοι του σοσιαλισμού»..
Ο Κιμ έχει μια μακρά λίστα προκλήσεων. Πρέπει να αποφύγει τις αντιδράσεις, εσωτερικά και εξωτερικά, σχετικά με την ανάπτυξή του 12.000 στρατιωτών στη Ρωσία. Και πρέπει να αποφασίσει πώς θα προσεγγίσει τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο Fox News δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει ξανά με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Η κατήχηση και οι απαγορεύσεις
Αλλά το να κρατήσει τη νεότερη γενιά της Βόρειας Κορέας αφοσιωμένη στο καθεστώς αντιπροσωπεύει μια μακροπρόθεσμη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα. Η κατήχηση της νεολαίας της χώρας διασφαλίζει την επιβίωση του καθεστώτος του για δεκαετίες. Αν αυτό χαθεί, το καθεστώς κινδυνεύει, εξηγούν στη Wall Street Journal ειδικοί σε θέματα ασφάλειας.
Η απόφαση του Κιμ πριν από ένα χρόνο να εγκαταλείψει τις ελπίδες για ειρηνική επανένωση με τη Νότια Κορέα και να ανακηρύξει τη Σεούλ ως τον νέο Νο. 1 εχθρό της Βόρειας Κορέας έδειξε πόσο σοβαρά θεωρεί την ξένη επιρροή ως απειλή. Τα τελευταία χρόνια, απαγόρευσε επίσης τη χρήση της μόδας της Νότιας Κορέας, όπως μίνι φούστες ή εκφράσεις όπως nam-chin, ένας συντομευμένος τρόπος για να πεις φίλος στη Νότια Κορέα. Έστησε στα σύνορα φράγματα για να εμποδίσει τους Βορειοκορεάτες να φύγουν – και να εισέλθουν εξωτερικές πληροφορίες.
Οι νέοι άνδρες στρατολογούνται για τουλάχιστον μία δεκαετία, διάστημα κατά το οποίο υποβάλλονται καθημερινά σε μαθήματα κατήχησης. Η πίστη στο καθεστώς φαίνεται υψηλή μεταξύ εκείνων των στρατιωτών που πολεμούν στη Ρωσία, με βάση τις ανακρίσεις των αιχμαλωτισμένων στρατευμάτων και τα γραπτά που βρέθηκαν στα υπάρχοντα νεκρών στρατιωτών. Αλλά ο στρατός δεν αρκεί.
Η Paektusan Hero Youth Shock Brigade είναι μια από τις δεκάδες οργανώσεις που αποτελούνται από Βορειοκορεάτες που έχουν αφαιρεθεί από τις καθημερινές τους δουλειές για να επιταχύνουν μεγάλα κατασκευαστικά έργα κάτω από σκληρές συνθήκες. Οι συνθήκες εργασίας μπορεί να είναι επικίνδυνες. Πριν από περίπου δύο χρόνια, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας επαίνεσαν μια 18χρονη, η οποία πέθανε από εξάντληση, χτίζοντας ένα τεράστιο θερμοκήπιο με ταχύτητα – ρεκόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε γράψει στο ημερολόγιό της μια «συγγνώμη» στον Κιμ που δεν εκπλήρωσε τα καθημερινά της καθήκοντα.
Σκληρή δουλειά από τα ξημερώματα έως τα μεσάνυχτα
Ο Τσο Τσουνγκ – χούι, ο οποίος δραπέτευσε από τη Βόρεια Κορέα το 2011, επιστρατεύτηκε πριν από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες σε μια ταξιαρχία νέων. Ήταν 17 ετών τότε, προερχόμενος από χαμηλότερη κοινωνική τάξη στο σύστημα τραγουδιστών της Βόρειας Κορέας. Η ένταξη στην ταξιαρχία ήταν ένας από τους λίγους τρόπους για να γίνει μέλος του Εργατικού Κόμματος και να διεκδικήσει μια υψηλότερη θέση στην κοινωνία.
Η δουλειά ξεκινούσε πριν την ανατολή του ηλίου και συχνά διαρκούσε μέχρι τα μεσάνυχτα, είπε ο Τσο στη WSJ. Μια φορά κατά τη διάρκεια της εκσκαφής σήραγγας, οι τοίχοι κατέρρευσαν, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στην πλάτη. Μερικοί από τους συναδέλφους του πέθαναν, ενώ άλλοι ακρωτηριάστηκαν. Όταν τον έστειλαν σε ένα εργοτάξιο σιδηροδρόμου, οι εργάτες κοιμόντουσαν σε αυτοσχέδιες σκηνές στο κρύο.
«Είχα ίσως 10 μέρες άδεια το χρόνο», είπε ο Τσο, που τώρα είναι 61 ετών. «Έμαθα για την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας μόνο όταν ήρθα στη Νότια Κορέα».
Η ιδιότητα μέλους των ταξιαρχιών αλλάζει ανάλογα με το ποιος είναι διαθέσιμος για στρατολόγηση, αλλά όποια κι αν είναι η ακριβής σύνθεση αυτών των ομάδων, όλοι μαθαίνουν να ακολουθούν τυφλά τις εντολές και να δηλώνουν πίστη στον Κιμ.