Skip to main content

Λευκορωσία: «Οι αντίπαλοί μου επέλεξαν τη φυλακή και την εξορία», λέει ο Λουκασένκο- «Αδερφός μου» ο Πούτιν

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Επίσημα νικητής των εκλογών ο Λουκασένκο

«Αυτοκράτορας» στέφθηκε στη Λευκορωσία ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος εξελέγη για έβδομη πενταετή θητεία στην προεδρία της χώρας, παρατείνοντας την ήδη 31χρονη διακυβέρνησή του.

Ήδη πριν τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο 70χρονος Λουκασένκο που κυβερνά τη Λευκορωσία με σιδερένια πυγμή για πάνω από 30 χρόνια, κερδίζοντας έτσι τον χαρακτηρισμό «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», θα κέρδιζε την έβδομη θητεία του.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν προξενεί καμία έκπληξη καθώς οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι στην ουσία σύμμαχοί του ενώ η ίδια η εκλογική διαδικασία δεν θεωρείται ούτε δίκαιη ούτε ελεύθερη. Μάλιστα ο ίδιος εμφανίστηκε εριστικός δηλώνοντας ότι ήταν «πολύ απασχολημένος» για την προεκλογική εκστρατεία. Όχι ότι είχε σημασία αφού «έτρεξε» χωρίς αντίπαλο.

«Μπορείτε να συγχαρείτε τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, έχουμε εκλέξει πρόεδρο», δήλωσε ο Ίγκορ Καρπένκο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου νωρίς σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στον επίσημο λογαριασμό της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ο Λουκασένκο συγκέντρωσε το 86,8% των ψήφων.

Η συνέντευξη Τύπου

Μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους σε μια τετράωρη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, ο Λουκασένκο είπε ότι οι Λευκορώσοι δεν «χρειάζονται ένα σόου». «Οι εκλογές είναι σοβαρό πράγμα», είπε. «Τα σοβαρά πράγματα πρέπει να γίνονται με σοβαρό τρόπο. Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε παντού, να φωνάζουμε και να διαδηλώνουμε;». Αναφερόταν στις μαζικές διαδηλώσεις του 2020 που κόντεψαν να τον ανατρέψουν.

Οι εκλογές του 2020, τις οποίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε για νοθεία, οδήγησαν σε άνευ προηγουμένου κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εναντίον του Λουκασένκο. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους του Μινσκ και άλλων πόλεων αλλά το κίνημα αυτό κατεστάλη βίαια από τις αρχές με την βοήθεια της Ρωσίας. Έκτοτε, η καταστολή συνεχίζεται με 1.200 ανθρώπους να βρίσκονται στη φυλακή για πολιτικούς λόγους. Την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, όπως η ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια που ζει στη Λιθουανία.

Η αντίδραση που είχαμε δει στις εκλογές του 2020 δεν επαναλήφθηκε κατά τη χθεσινή διαδικασία καθώς η Τιχανόφσκαγια είχε καλέσει τον κόσμο να μην διαμαρτυρηθεί, θεωρώντας ότι είναι πολύ επικίνδυνο να παρέμβει κανείς σε αυτή «την τελετουργία για δικτάτορες».

Όταν ρωτήθηκε για τη φυλάκιση των αντιπάλων του, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι επέλεξαν μόνοι τους την τύχη τους. «Κάποιοι επέλεξαν τη φυλακή, κάποιοι επέλεξαν την ‘εξορία’, όπως λέτε. Δεν πέταξα κανέναν με τις κλωτσιές από τη χώρα», τόνισε.

Νωρίτερα ο Λευκορώσος πρόεδρος είχε υπερασπιστεί την απόφασή του να φυλακίσει αντιφρονούντες και είχε υπογραμμίσει ότι «δεν δίνω δεκάρα για τη Δύση».

Στην ίδια συνέντευξη αρνήθηκε να κάνει γνωστό εάν αυτή ήταν η τελευταία του θητεία ως πρόεδρος. Όπως είπε, «δεν πρόκειται να πεθάνει» και δεν έχει συγκεκριμένο διάδοχο στο μυαλό του.

Αναφερόμενος στον πόλεμος της Ουκρανίας, δήλωσε ότι «δεν μετανιώνει» που επέτρεψε στον «μεγαλύτερο αδερφό» του Πούτιν να χρησιμοποιήσει τη χώρα ως σκηνικό για την εισβολή στην χώρα.

Διαβάστε ακόμα:

Η σιωπηρή προσάρτηση της Λευκορωσίας από τον Πούτιν

Επιχείρηση -«τουρίστες» – Από την Αφρική στην Λευκορωσία για… να μάθουν ποδόσφαιρο – Το δόλιο «όπλο» του Λουκασένκο