Skip to main content

Σκληρή απάντηση του Αραβικού Συνδέσμου στον Τραμπ για τη Γάζα: Ο εκτοπισμός είναι εθνοκάθαρση

REUTERS/Mohammed Salem

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Αραβικού Συνδέσμου στις επισημάνσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί «εκκαθάρισης» της Λωρίδας της Γάζας και μεταφορά του πληθυσμού σε Αίγυπτο και Ιορδανία.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος προειδοποίησεότι οι απόπειρες «ξεριζωμού των Παλαιστινίων από τη γη τους» θα μπορούσαν να θεωρηθούν «εθνοκάθαρση».

«Ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός και η εκδίωξη ανθρώπων από τη γη τους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κάπως αλλιώς παρά μόνο ως εθνοκάθαρση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του οργανισμού σε ανακοίνωσή του.

Το σχέδιο Τραμπ

«Ο πρόεδρος Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους στο Air Force One Saturday ότι θέλει η Ιορδανία και η Αίγυπτος να πάρουν Παλαιστίνιους από τη Γάζα στο έδαφός τους «προσωρινά ή μακροπρόθεσμα», όπως μετέδωσε πρώτη η ιστοσελίδα Axios.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με  τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο οποίος τον συνεχάρη για την ορκωμοσία του. «Ο βασιλιάς Αμπντάλα τόνισε τον κεντρικό ρόλο των ΗΠΑ στην ώθηση όλων των πλευρών να εργαστούν για την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας για όλους στην περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βασιλική αυλή της Ιορδανίας.

Αλλά ο Τραμπ είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν ένα εντελώς διαφορετικό θέμα – τα εκατομμύρια των Παλαιστινίων που ζουν στην Ιορδανία και την πιθανότητα να μετακινηθούν περισσότεροι εκεί από τη Γάζα. «Του είπα, θα ήθελα να κάνεις περισσότερα, γιατί κοιτάζω ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας αυτή τη στιγμή και είναι χάος. Είναι πραγματικό χάος» είπε ο Τραμπ.

«Είναι κυριολεκτικά ένας τόπος κατεδαφισμένος. Σχεδόν τα πάντα είναι ερείπια και οι  άνθρωποι πεθαίνουν εκεί, οπότε θα προτιμούσα να συζητήσω με μερικά από τα αραβικά έθνη και να χτίσω σπίτια σε διαφορετικές τοποθεσίες, όπου θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά», φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το «όχι» των δύο χωρών

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία πάντως, βλέπουν τη μεταφορά Παλαιστινίων από τη Γάζα στο έδαφός τους ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Στην αρχή του πολέμου, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου είχε αναφέρει αυτή την ιδέα, αλλά ο πρόεδρος Σίσι κατέστησε σαφές ότι μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Axios, AFP