Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εκλογές στη Γερμανία καθώς θα διεξαχθούν στις 23 Φεβρουαρίου και ο -απερχόμενος- Καγκελάριος Όλαφ Σολτς τοποθετήθηκε αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και στο σενάριο πώλησης μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στη Τουρκία.
Δεν πέρασε άλλωστε πολύς καιρός που ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωνε περιχαρής σίγουρος για την απόκτησή τους -συνολικά 20+20 αξίας 5,6 δισ. Δολαρίων- ίσως σκεπτόμενος πως μετά τα ναι των Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία που συμμετέχουν στην κοινοπραξία συμπαραγωγής, θα πει το «ναι» και η Γερμανία.
Οι δηλώσεις Γιασάρ Γκιουλέρ έγιναν σχεδόν έναν μήνα μετά το ταξίδι του Όλαφ Σολτς στην Τουρκία (19/10/24), με τον Τούρκο ΥΠΑΜ να δηλώνει πως «Θα προμηθευτούμε 40 μαχητικά Eurofighter Typhoon. H Γερμανία ήταν απρόθυμη επί καιρόν, αλλά με την εποικοδομητική συνεισφορά των νατοϊκών συμμάχων μας της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας, τελικά ανταποκρίθηκαν θετικά».
Στην πραγματικότητα όμως τόσο κατά τη συνάντηση Ταγίπ Ερντογάν – Όλαφ Σολτς όσο και σε σημερινές του δηλώσεις, ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε πως «επί του παρόντος διεξάγονται συνομιλίες ενόψει μιας πιθανής πώλησης» και πρόσθεσε ότι «Η Τουρκία ενδιαφέρεται να ενισχυθεί αγοράζοντας γερμανικά αμυντικά συστήματα, για παράδειγμα τα μαχητικά μας αεροσκάφη. Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί».
Το συμπέρασμα, πάντως, είναι πως σύμφωνα και με τον Σολτς είναι ένα ζήτημα που προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς να έχει δοθεί η τελική -θετική ή αρνητική- απάντηση.
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει και το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ ειδικά μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ καθώς τα Eurofighter φέρουν αμερικανικά ηλεκτρονικά συστήματα αλλά και όπλα οπότε αυτό θα απαιτούσε και τη σύμφωνη γνώμη της Αμερικής.
Οι εγγυήσεις
Περί τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με γερμανικά μέσα επικαλούμενα πηγή που γνώριζαν καλά το θέμα, ανέφεραν πως η Γερμανία ζητούσε γραπτές εγγυήσεις ότι σε περίπτωση που προχωρούσαν στην πώληση των Eurofighter, το αεροσκάφος δεν θα χρησιμοποιηθεί για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.
Ωστόσο αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας όπου διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η πώληση αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία από ευρωπαϊκή κοινοπραξία υπόκειται σε οποιουσδήποτε όρους.
Πάντως στην Ελλάδα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το ενδεχόμενο πώλησης των εν λόγω μαχητικών αεροσκαφών δεν προκαλεί καμία απολύτως ανησυχία, ενώ η όλη συζήτηση πραγματοποιείται ενόσω η ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στον στόλο της 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale και 30 F-16 Viper. Και τί σημαίνει αυτό; Πως ακόμα και εάν η Γερμανία πει το τελικό «ναι» η απόκτηση των Eurofighter (από την Τουρκία) θα απαιτήσει τόσο χρόνο που η Ελλάδα θα έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στους.. αιθέρες.
Ευρωτουρκικές σχέσεις
Ο Όλαφ Σολτς στις σημερινές του δηλώσεις αναφέρθηκε και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μια ημέρα όπου η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάγια Κάλας πραγματοποίησε το πρώτο της ταξίδι στην Άγκυρα όπου συνομίλησε με τον Τούρκο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Ο Γερμανός Καγκελάριος αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δήλωσε ότι κατέβαλε εντατικές προσπάθειες για την αναζωπύρωση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της ενίσχυσης των δεσμών και πως μια από τις κομβικές συνεισφορές της Γερμανίας έγκειται στην προώθηση της προώθησης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.
«Για το λόγο αυτό έχω καταβάλει εντατικές προσπάθειες για να διασφαλίσω ότι η ΕΕ θα επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις, το διάλογο και τις διαβουλεύσεις με την Τουρκική Δημοκρατία σε σχετικά θέματα. Η διαδικασία αυτή έχει πλέον ξεκινήσει και θα συνεχιστεί. Στέκομαι αποφασιστικά πίσω της», τόνισε.