Skip to main content

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ θα ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης μελών της ηγεσίας των Ταλιμπάν σχετικά με την δίωξη των γυναικών

REUTERS/Zohra Bensemra

«Η παρέμβασή μας βασίζεται στο επιχείρημα ότι το καθεστώς για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν είναι απαράδεκτο»

Στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των μελών της ηγεσίας των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αναμένεται να προχωρήσει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αναφορικά με τη δίωξη των γυναικών, κάτι που συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Καρίμ Χαν δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι υπάρχουν εύλογα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ανώτατος ηγέτης των ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αχούντζαντα και ο επικεφαλής της Δικαιοσύνης Αμπντούλ Χακίμ Χακάνι φέρουν την ποινική ευθύνη του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας που συνιστά η δίωξη που συνδέεται με το φύλο.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν καθώς και μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ είναι θύματα άνευ προηγουμένου αποτρόπαιων και επαναλαμβανόμενων διώξεων εκ μέρους των Ταλιμπάν».

«Η παρέμβασή μας βασίζεται στο επιχείρημα ότι το καθεστώς για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν είναι απαράδεκτο».

Το αίτημα του εισαγγελέα θα εξεταστεί

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα εξετάσουν το αίτημα του εισαγγελέα πριν αποφασίσουν την έκδοση ή μη ενταλμάτων σύλληψης, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες.

Το ΔΠΔ, με έδρα την Χάγη, ιδρύθηκε για να επιλαμβάνεται των μεγαλύτερων εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί στον κόσμο, όπως εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το Δικαστήριο δεν διαθέτει την δική του αστυνομική δύναμη και κατά συνέπεια, για την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης εξαρτάται από τις εθνικές αστυνομικές δυνάμεις των χωρών μελών του. Αυτό σημαίνει ότι, θεωρητικά, κάθε πρόσωπο κατά του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης μπορεί να συλληφθεί αν βρεθεί εντός της επικράτειας μίας χώρας μέλους.

Το καθεστώς των Ταλιμπάν

Αφού επέστρεψαν στην εξουσία το 2021, οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να τηρήσουν χαλαρότερη στάση απέναντι στις γυναίκες σε σχέση με το παρελθόν (1996-2001).

Όμως σύντομα άρχισαν σταδιακά να επιβάλλουν όλο και πιο δραστικές απαγορεύσεις διαγράφοντας τις γυναίκες από την δημόσια σφαίρα.

Σήμερα, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν δεν μπορούν να σπουδάσουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή στο πανεπιστήμιο, να επισκεφθούν πάρκα, αθλητικά κέντρα, ινστιτούτα προσωπικής φροντίδας ή να βγουν στον δρόμο χωρίς συνοδό.

Νόμος τους απαγορεύει να τραγουδούν ή να απαγγέλλουν ποιήματα.

Ορισμένα ραδιόφωνα και τηλεοράσεις έχουν σταματήσει να μεταδίδουν γυναικείες φωνές.

Ο ανώτατος ηγέτης των ταλιμπάν διέταξε να σταματήσουν να ανοίγονται παράθυρα σε σημεία όπου φαίνονται χώροι του σπιτιού όπου κατοικούν γυναίκες, διότι αυτό οδηγεί στην «χυδαιότητα».

Ο εμίρης Χιμπατουλάχ Αχούντζαντα ζει στο ιστορικό προπύργιο των ταλιμπάν, το Κανταχάρ, και εμφανίζεται σπανιότατα. Η κυβέρνηση των ταλιμπάν δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP