Skip to main content

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Απόφαση-σταθμός καταργεί τη σεξουαλική επαφή ως «συζυγικό καθήκον»

EPA/RONALD WITTEK

Η γαλλική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί επί της απόφασης του ΕΔΑΔ

Δικαίωση στο ανώτατο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης βρήκε μια Γαλλίδα, εις βάρος της οποίας είχε εκδοθεί διαζύγιο εξ υπαιτιότητος επειδή δεν ήθελε να έχει σεξουαλικές επαφές με τον σύζυγό της.

Η Γαλλίδα, με αρχικά ονόματος HW και γεννηθείσα το 1955, προσέφυγε για την υπόθεσή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το 2021 όταν και εξήντλησε κάθε νομική οδό στη Γαλλία, μία δεκαετία μετά την εις βάρος της έκδοση του διαζυγίου.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι τα γαλλικά δικαστήρια είχαν παραβιάσει τα δικαιώματα της γυναίκας στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

«Στην παρούσα υπόθεση, το Δικαστήριο δεν μπορεί να εντοπίσει κανέναν λόγο, ικανό να δικαιολογήσει αυτή την παρέμβαση των δημοσίων αρχών στον τομέα της σεξουαλικότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Δικαστήριο.

Σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα η δικηγόρος της, η 55χρονη ανέφερε:

«Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση θα σηματοδοτήσει μια καμπή στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών στη Γαλλία. «Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η Γαλλία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να εξαλείψει αυτή την κουλτούρα βιασμού και να προωθήσει μια αληθινή κουλτούρα συναίνεσης και αμοιβαίου σεβασμού».

Νομικές επιπτώσεις

Η δικηγόρος της 55χρονης είπε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δεν έχει πρακτικό αντίκτυπο στο διαζύγιο της εντολέως της, το οποίο είναι οριστικό.

Ωστόσο, είπε ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γαλλική νομοθεσία, εμποδίζοντας τους Γάλλους δικαστές να εκδίδουν παρόμοιες αποφάσεις διαζυγίου στο μέλλον.

«Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί την κατάργηση του ‘συζυγικού καθήκοντος’ και την αρχαϊκή πρόσληψη της οικογένειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η δικηγόρος προσθέτοντας: «Τα δικαστήρια θα σταματήσουν επιτέλους να ερμηνεύουν το γαλλικό δίκαιο μέσα από το πρίσμα του εθιμικού δικαίου και να επιβάλουν στις γυναίκες την υποχρέωση να έχουν σεξουαλικές σχέσεις εντός του γάμου».

Η 55χρονη γυναίκα, παντρεύτηκε τον σύζυγό της το 1984 και απέκτησε μαζί του τέσσερα παιδιά. Η ίδια ήθελε μεν το διαζύγιο, αλλά αμφισβήτησε την δική της υπαιτιότητα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μη δικαιολογημένη εισβολή στην ιδιωτική της ζωή και παραβίαση της σωματικής της ακεραιότητας.

Υποστήριξε ότι προβλήματα υγείας και οι απειλές βίας από τον σύζυγό της ήταν οι λόγοι που δεν είχε μαζί του στενές σχέσεις από το 2004 και μετά.

Reuters