Skip to main content

Σερβία: Κοινωνικός αναβρασμός μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό – Νέα απεργία την Παρασκευή

REUTERS/Djordje Kojadinovic

«Απεργήστε, μην πάτε στη δουλειά» - Οι διαδηλωτές ζητούν δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων και των συμβολαίων που σχετίζονται με την ανακαίνιση του σταθμού

Σε μεγάλο αναβρασμό βρίσκεται εδώ και εβδομάδες η Σερβία, μετά το δυστύχημα της 1ης Νοεμβρίου όταν στέγαστρο από μπετόν κατέρρευσε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας σκοτώνοντας 15 ανθρώπους.

Μετά το δυστύχημα παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών, ενώ ακολούθησαν και άλλοι Υπουργοί και αξιωματούχοι.

Έκτοτε διαδηλωτές πραγματοποιούν επανειλημμένα συγκεντρώσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Βελιγράδι και σε δεκάδες άλλες πόλεις, κάνοντας λόγο για διαφθορά: ο σιδηροδρομικός σταθμός είχε μόλις ανακαινισθεί, με συμβόλαια εκατομμυρίων ευρώ που είχαν δοθεί σε κινεζικές, ουγγρικές και γαλλικές επιχειρήσεις.

Φοιτητές, κάλεσαν σε γενική απεργία μεθαύριο, Παρασκευή, για να αυξήσουν την πίεση επί της κυβέρνησης.

Σε έκκλησή τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι φοιτητές καλούν τους πολίτες «να μην δουλέψουν» την Παρασκευή, «να μην κάνουν ψώνια» και να μην πάνε «στο εστιατόριο».

«Η διαφθορά σκοτώνει», φωνάζουν οι διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις τους και έχουν στα πανό τους ένα ματωμένο χέρι, που έχει γίνει σύμβολο του κινήματος.

Τα αιτήματα

Μεταξύ των διεκδικήσεων περιλαμβάνονται η δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων και των συμβολαίων που σχετίζονται με την ανακαίνιση του σταθμού, αλλά επίσης η αύξηση του προϋπολογισμού για τα πανεπιστήμια, ο τερματισμός των επιθέσεων εναντίον των διαδηλωτών και η πλήρης διαφάνεια στην έρευνα για το δυστύχημα στο Νόβι Σαντ.

Στο Instagram, οι φοιτητές που καλούν σε γενική απεργία ζητούν από τους εργαζομένους «να μην πάνε να δουλέψουν την Παρασκευή», «να μιλήσουν στους συναδέλφους τους για να οργανώσουν μια στάση εργασίας» και, αν φοβούνται τον εργοδότη τους, «να πάρουν μία ημέρα άδεια».

Συμβουλεύουν επίσης τους πολίτες «να μην πάνε στα καφέ», «να μην πάνε στο εστιατόριο ούτε να παραγγείλουν γεύμα και να μην πάνε στα γυμναστήρια».

«Ας πάρουμε στα χέρια την ελευθερία μας! Η συμμετοχή σας κάνει τη διαφορά», γράφουν επίσης σ’ αυτή την έκκληση σε απεργία και «πολιτική ανυπακοή».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει όλο και πιο ισχυρή πίεση -ακόμα και ο σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς εξέφρασε την υποστήριξή του στους φοιτητές σε συνέντευξή Τύπου από την Αυστραλία-, φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα για την οργάνωση αντιδιαδηλώσεων.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς οργανώνει την Παρασκευή μια μεγάλη συγκέντρωση στη Γιαγκοντίνα (κεντρική Σερβία). Και πολλαπλασιάζει τις αναφορές σε «ξένους πράκτορες», που βρίσκονται, όπως ισχυρίζεται, πίσω από το κίνημα.