Skip to main content

Μυστηριώδεις -«βρώμικες»- μπάλες στις παραλίες του Σίδνει

Northern Beaches Council

Η τελευταία παρτίδα μπάλες καθαρίστηκε από τις παραλίες του λιμανιού αυτή την εβδομάδα

Οι μυστηριώδεις μπάλες που ανάγκασαν το κλείσιμο πολλών παραλιών στο Σίδνεϊ την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν να περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα, E. coli και βακτήρια κοπράνων, λένε οι αρχές.

Το συμβούλιο των βόρειων παραλιών του Σίδνεϊ δήλωσε ότι έστειλε τα συντρίμμια στην Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος της Νέας Νότιας Ουαλίας (EPA) για περαιτέρω ανάλυση.

Εννέα παραλίες, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών σημείων Manly και Dee Why, έκλεισαν στις 14 Ιανουαρίου αφότου άρχισαν να ξεβράζονται οι μπάλες σε μέγεθος μάρμαρου. Αυτό συνέβη μήνες αφότου χιλιάδες μαύρες σταγόνες άρχισαν να εμφανίζονται στις ακτές της πόλης τον Οκτώβριο, αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν για αρκετές ημέρες ορισμένες από τις πιο διάσημες παραλίες της και να διατάξουν μαζικό καθαρισμό.

Η τελευταία παρτίδα μπάλες καθαρίστηκε από τις παραλίες του λιμανιού αυτή την εβδομάδα, ανέφερε το συμβούλιο των Βόρειων Παραλιών στην ανακοίνωσή του την Τρίτη. Προέτρεψε όποιον εντόπισε τις μπάλες να μην τις αγγίξει και να επικοινωνήσει με τις αρχές. Εκτός από τα οξέα και τα βακτήρια, οι μπάλες περιείχαν επίσης ηφαιστειακή ελαφρόπετρα.

Η δήμαρχος του Northern Beaches Sue Heins δήλωσε ότι ελπίζει ότι η ανάλυση της EPA θα «εντοπίσει την πηγή, ώστε να μπορέσουν να σταματήσουν να συμβαίνει αυτό και σε άλλες παραλίες». «Συνεχίζουμε να διενεργούμε τακτικές επιθεωρήσεις στις παραλίες μας και ενθαρρύνουμε την κοινότητα να αναφέρει τυχόν θεάσεις», δήλωσε η ίδια.

Η αρχική λανθασμένη εκτίμηση

Η πρώτη παρτίδα υπολειμμάτων τον Οκτώβριο ονομάστηκε αρχικά λανθασμένα «μπάλες πίσσας», αλλά αργότερα διαπιστώθηκε ότι περιείχε από μαγειρικό λάδι και μόρια σαπουνιού μέχρι φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, φυτοφάρμακα, τρίχες, μεθαμφεταμίνη και κτηνιατρικά φάρμακα.

Οι επιστήμονες είπαν ότι έμοιαζαν με σταγόνες λίπους, λαδιού και γράσου – που συχνά αποκαλούνται «fatbergs» – οι οποίες σχηματίζονται συνήθως στα συστήματα αποχέτευσης.

Ωστόσο, το Sydney Water ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού λειτουργούν κανονικά και ότι δεν υπήρχαν γνωστά προβλήματα με τα συστήματα αποβλήτων στην πόλη.

Πηγή: BBC