Skip to main content

Η Ουκρανία αναπτύσσει σύστημα αεράμυνας στα πρότυπα του Patriot

Εκτόξευση πυραύλου Patriot (φωτογραφία αρχείου). Inquam Photos/George Calin via REUTERS

Μετά την ανάπτυξη του νέου ρωσικού πυραύλου «Oreshnik»- Το 2024, το 30% του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας κατασκευάστηκε στη χώρα

Η Ουκρανία αναπτύσσει δικό της σύστημα αεράμυνας στα πρότυπα του αμερικανικής κατασκευής Patriot, καθώς οι δυνάμεις της συνεχίζουν να δέχονται επίμονες επιθέσεις με πυραύλους και drone από τη Μόσχα.

Όπως αποκάλυψε ο αρχηγός του στρατού της χώρας, η απόφαση υποκινήθηκε από την ανάπτυξη του νέου ρωσικού πυραύλου, που ονομάστηκε «Oreshnik». Η Ρωσία εκτόξευσε τον πρώτο πύραυλο Oreshnik σε βιομηχανική τοποθεσία σε πόλη της κεντρικής Ουκρανίας, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Αυτό μας ενθαρρύνει να δημιουργήσουμε το δικό μας σύστημα αεράμυνας, το οποίο δεν θα είναι απλώς ένα σύστημα αεράμυνας, αλλά και ένα αντιπυραυλικό σύστημα», είπε ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, σύμφωνα με μετάφραση του Kyiv Independent. Το πρότζεκτ «βρίσκεται σε εξέλιξη», όπως είπε, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι ότι η Ουκρανία ήταν παραγωγός συστημάτων ελέγχου για αντιαεροπορικά συστήματα κατά τη σοβιετική εποχή.

Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το Κίεβο να παράγει τις δικές του άμυνες τώρα που η Ρωσία χρησιμοποιεί νέα όπλα εναντίον της Ουκρανίας, όπως ο πειραματικός βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς Oreshnik.

Η Ουκρανία δεν διαθέτει ακόμη ένα σύστημα που να μπορεί να αποκρούσει αποτελεσματικά αυτού του είδους τις επιθέσεις, συνέχισε. «Αυτό μας ενθαρρύνει να δημιουργήσουμε το δικό μας σύστημα αεράμυνας, το οποίο δεν θα είναι απλώς ένα σύστημα αεράμυνας, αλλά και ένα αντιπυραυλικό σύστημα», είπε.

Η Ουκρανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις χώρες της Δύσης- ιδιαίτερα τις ΗΠΑ- για να εφοδιάζεται με συστήματα αεράμυνας και πυραύλους αναχαίτισης. Ωστόσο παρά τη στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει, συχνά τα αποθέματά της υπολείπονται του απαιτούμενου για την προστασία σημαντικών τοποθεσιών και πόλεων.

Το πυραυλικό σύστημα Patriot, που θεωρείται το απόλυτο πρότυπο του είδους, ήταν στην κορυφή της λίστας των επιθυμιών του Κιέβου. Διαθέτει βέβαια μερικά τα οποία έχουν πιστωθεί την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων επόμενης γενιάς, όπως ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal.

Όμως, με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα, η πρόσβαση της Ουκρανίας στη στρατιωτική βοήθεια που προέρχεται από την Ουάσιγκτον είναι αμφίβολη. Εάν η Ουκρανία αναπτύξει το δικό της εγχώριο σύστημα αεράμυνας, αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα εξαρτάται πλέον από άλλα μέρη για την προστασία των πληθυσμιακών κέντρων και των ζωτικής σημασίας υποδομών της.

Ο πύραυλος Oreshnik

Η Ρωσία έχει υποστηρίξει ότι ο νέος πύραυλος Oreshnik (Φουντούκι, στα ρωσικά) δεν μπορεί να αναχαιτιστεί.

Τον Δεκέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μάλιστα σχεδόν προκάλεσε τις δυτικές χώρες σε «μονομαχία υψηλής τεχνολογίας», στην οποία τα συστήματα αεράμυνάς του θα προσπαθούσαν να υπερασπιστούν έναν στόχο στην ουκρανική πρωτεύουσα από τον πύραυλο Oreshnik.

«Θα δούμε τότε τι θα συμβεί», είχε πει ο Ρώσος ηγέτης σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, ο στρατός των ΗΠΑ θα χρησιμοποιούσε το σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), ωστόσο, η Ουκρανία δεν διαθέτει αυτό το σύστημα.

Η ουκρανική παραγωγή

Η Ουκρανία έχει εντείνει τις προσπάθειες να κατασκευάσει όπλα, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη έως πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ράστεμ Ουμέροφ, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το Κίεβο σχεδιάζει να δαπανήσει ένα ποσό-ρεκόρ ύψους 35 δισ. δολαρίων για όπλα το 2025. Πάνω από τα μισά χρήματα από αυτό το ποσό θα χρηματοδοτηθούν από τους συμμάχους της Ουκρανίας.

Ήδη πάντως φαίνεται να αποδίδουν οι προσπάθειές της. Η χώρα παρήγαγε σχεδόν το ένα τρίτο των όπλων και του εξοπλισμού που χρησιμοποίησε το 2024, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ορισμένοι κατασκευαστές αμυντικού εξοπλισμού της Δύσης έχουν επίσης υπογράψει κοινές συμφωνίες παραγωγής και έχουν δημιουργήσει παραρτήματα στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους το γερμανικό αμυντικό μεγαθήριο Rheinmetall, το οποίο εεργάζεται σε μια νέα εγκατάσταση αεράμυνας στη χώρα.

Ταυτόχρονα, την Πέμπτη, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στην Ουκρανία ένα νέο σύστημα αεράμυνας που ονομάζεται Gravehawk, το οποίο είχε χρηματοδοτηθεί από κοινού με τη Δανία.