Skip to main content

Κυπριακό: Πακέτο 8 σημείων «όλα ή τίποτα» από Χριστοδουλίδη σε Τατάρ

REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Δεν απάντησε άμεσα ο Τατάρ - Νέα συνάντηση  για το θέμα του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης,

Πακέτο «όλα ή τίποτα» οκτώ σημείων, υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία, Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στην κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση  για το θέμα του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης, όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωσή τους, η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση.

Κρίσιμης σημασίας

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση που εκδόθηκε από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, και «οι δύο ηγέτες πιστεύουν ότι το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης είναι κρίσιμης σημασίας για να προωθηθούν οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων των δύο πλευρών, να ενδυναμώσουν τους οικονομικούς δεσμούς και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη». Αυτές οι προσπάθειες έχουν ως στόχο, αναφέρεται, «να δημιουργήσουν απτά κοινωνικο-οικονομικά πλεονεκτήματα σε όλο το νησί, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και βελτιώνοντας τα βιοποριστικά μέσα, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».

Αναφέρεται ακόμα ότι με αφορμή τη σημερινή συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων, συζήτησαν επίσης και άλλες ιδέες.

«Πεπεισμένοι ότι το άνοιγμα των νέων σημείων διέλευσης θα συμβάλει επίσης  στη δημιουργία ενός εποικοδομητικού κλίματος ενόψει της άτυπης διευρυμένης συνάντησης, έδωσαν οδηγίες στον διαπραγματευτή και τον ειδικό αντιπρόσωπο να συνεχίσουν τις συναντήσεις και συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά τις επόμενες ημέρες», προστίθεται.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συνέχεια όσων είχαν συμφωνηθεί κατά το άτυπο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου 2024 που παραχώρησε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ν. Χριστοδουλίδης: Μου είπε ότι δεν ήταν έτοιμος να δώσει απαντήσεις

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «υπέβαλα ένα πακέτο προτάσεων με οκτώ σημεία, οκτώ χαρακτηριστικά, που αφορούν οδοφράγματα και άλλες ιδέες που συζήτησα και με τον ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη και ήταν θετικός ο ΓΓ».

Όπως είπε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο κ. Τατάρ απάντησε ότι δεν ήταν σε θέση σήμερα να πάρει αποφάσεις. «Ήμουν έτοιμος, αν υπήρχε θετική ανταπόκριση, να προχωρούσαμε σε δημοσιοποίηση και των οκτώ σημείων του πακέτου», ανέφερε.

Όπως διευκρίνισε, τα οκτώ σημεία που πρότεινε σχετίζονται μεταξύ τους, «δεν υπάρχει επιλογή διαλέγω ένα από τα οκτώ και προχωρούμε», σημείωσε.

Όπως είπε ακόμη, ο κ. Τατάρ ζήτησε χρόνο, καθώς δεν ήταν σε θέση σήμερα να λάβει αποφάσεις και να δημοσιοποιηθούν. Γι’ αυτό, σημείωσε, οι δύο ηγέτες «θα βρεθούμε ξανά όποτε είναι έτοιμος ο κ. Τατάρ».

Για τα οδοφράγματα

Ερωτηθείς αν τα οκτώ σημεία αφορούν οδοφράγματα που θα ανοίξουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναφέρθηκα σε οδοφράγματα αλλά και άλλες ιδέες, τις οποίες συζητήσαμε και στη Νέα Υόρκη, με δική μου πρωτοβουλία, όταν ήταν το δείπνο, ιδέες στις οποίες ο ΓΓ τοποθετήθηκε θετικά, αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον κ. Τατάρ».

Διευκρίνισε ότι πέρα από το ζήτημα των οδοφραγμάτων, τα σημεία που πρότεινε περιλαμβάνουν μια Συμβουλευτική Επιτροπή από την Κοινωνία των Πολιτών που αφορά το Κυπριακό, καθώς και μια Επιτροπή Αλήθειας, και Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι θετικός στο θέμα που αφορά στα Λύμπια και στην Αθηένου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι, δεν ήταν θετικός στο θέμα της Αθηένου. Αν ήταν θετικός στο θέμα της Αθηένου θα μπορούσε να υπάρξουν και ανακοινώσεις».

Πρόσθεσε πως «ο κ. Τατάρ, δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους του, υπέβαλε κάποιες ιδέες στις οποίες αμέσως τοποθετήθηκα. Για το ένα (οδόφραγμα στην Αθηένου) ότι, ναι, είμαστε έτοιμοι, για το άλλο (οδόφραγμα στα Λύμπια)– ο τρόπος που το παρουσίασε, ότι είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» και ήταν για να μεταφερθεί η συζήτηση από το οδόφραγμα της Αθηένου, είπε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Εμείς υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα των κατοίκων της Αθηένου, του Πύργου Τηλλυρίας και των γύρω περιοχών, προτάσεις που ενδιαφέρουν και τους Τουρκοκύπριους, προτάσεις για τις οποίες υπήρξε συμφωνία και στο παρελθόν αλλά όταν ήρθε η ώρα της υλοποίησης είδαμε οπισθοχώρηση από τουρκικής πλευράς, περισσότερες ιδέες που συζητήσαμε με τον ΓΓ, και ο ΓΓ ήταν θετικός, οκτώ στο σύνολό τους, ένα πακέτο το οποίο φυσικά δεν ήταν για να επιλέγονται μόνο κάποιες από αυτές, αλλά προϋποθέτει να είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Η απάντηση ήταν συγκεκριμένη, ότι δεν ήταν σε θέση σήμερα να αποφασίσει και να κάνουμε ανακοινώσεις και είπα όποτε είστε έτοιμος είμαι εδώ για να συναντηθούμε και πάλι», σημείωσε.