Για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου του 2023 , τα όπλα σίγησαν στη Γάζα.
Για πρώτη φορά εδώ και 470 ημέρες υπάρχει κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.
Η συμφωνία εκεχειρίας επετεύχθη μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών και οι ανθρωπιστικές ενώσεις απευθύνουν έκκληση σε όλους για τη χορήγηση βοήθειας. Για την αντιμετώπιση μιας «καταστροφικής» κατάστασης, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Υπάρχει απελπιστική ανάγκη για νερό, τροφή και στέγη καθώς το κρύο είναι δριμύ», αναφέρει η οργάνωση «Action Against Hunger». Πριν φτάσουμε στην κανονικότητα, « θα χρειαστεί ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι».
Η συμφωνία, «έρχεται με 470 ημέρες καθυστέρηση και ενώ περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.
Μια νέα τραγωδία αρχίζει τώρα για όσους επέζησαν: «Οι ανθρωπιστικές ανάγκες έχουν ανέβει σε καταστροφικά επίπεδα, η κάλυψη έστω και μέρους τους θα είναι δυνατή μόνο μέσω μιας ταχείας και μαζικής αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα», αναφέρει η οργάνωση.
Εκατομμύρια εκτοπισμένοι
Η μαζική καταστροφή έχει προκαλέσει πόνο και ταλαιπωρία σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Λωρίδα, ενώ πολλές οικογένειες στο Ισραήλ συνεχίζουν να περιμένουν απεγνωσμένα την επιστροφή των ομήρων.
Για περισσότερους από 15 μήνες, «οι αίθουσες των νοσοκομείων στη Γάζα έχουν γεμίσει με ασθενείς με ακρωτηριασμένους ανθρώπους.Οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις και το ιατρικό προσωπικό έχουν γίνει στόχος αμέτρητων επιθέσεων κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου.
«Είναι πλέον πιο επείγον από ποτέ να αυξηθεί το ποσό της βοήθειας, καθώς το επίπεδο της καταστροφής και οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι εξαιρετικά πιο δύσκολες», λέει η εκπρόσωπος της Action Against Hunger στη Μέση Ανατολή,Ναταλία Ανγκουέρα.
«Η καταστροφή στη Γάζα είναι τεράστια και θα πρέπει να υποστηρίξουμε χώρους υποδοχής για ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, καθώς και να παρέχουμε βοήθεια για την ανοικοδόμηση δομών και σπιτιών», τονίζει.
Δεκαπέντε μήνες αδιάκοπων βομβαρδισμών, οδήγησαν σε έναν πόλεμο που κράτησε ακόμη περισσότερο από εκείνον του 1948 , όταν γεννήθηκε το κράτος του Ισραήλ.
Έρημος ερειπίων
Σήμερα η Γάζα είναι μια έρημος από ερείπια. Εννέα στα δέκα σπίτια έχουν ισοπεδωθεί, τα άλλα είναι σκελετοί από σκυρόδεμα.
Ένα σεληνιακό τοπίο όπου μόνο ο άνεμος ουρλιάζει ανάμεσα στα ερείπια. Το 80% της Λωρίδας έχει εκκενωθεί, οι δρόμοι είναι έρημοι, τα πρόσωπα έχουν εξαφανιστεί. Πάνω από 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, το 90% του πληθυσμού, περιπλανιούνται αναζητώντας καταφύγιο, μια λαοθάλασσα χωρίς πατρίδα.
Οι καταυλισμοί με σκηνές έχουν γίνει το νέο σπίτι χιλιάδων ανθρώπων, πρόχειρα καταφύγια όπου η αξιοπρέπεια είναι μια ξεχασμένη ανάγκη. Το νερό είναι σπάνιο και οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι παρά μια μακρινή ανάμνηση.
Σε αυτόν τον μπερδεμένο λαβύρινθο των ερειπίων, ο πόλεμος άφησε μια κληρονομιά εκατομμυρίων τόνων συντριμμιών. Είναι ένας σωρός ερειπίων που θα μπορούσε να κρύβει θανάσιμους κινδύνους, όπως βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, ένα φορτίο θανάτου έτοιμο να ξαναβγεί στην επιφάνεια. Αυτά τα συντρίμμια καλύπτουν αυτό που κάποτε ήταν ένα ζωντανό κομμάτι γης, που τώρα ασφυκτιά από ένα βάρος που φαίνεται αδύνατο να αφαιρεθεί. Η απελευθέρωση της Γάζας από αυτό το βουνό των ερειπίων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, θα διαρκέσει πάνω από 14 χρόνια .
Τιτάνιο εγχείρημα
Η ανοικοδόμηση σπιτιών και υποδομών είναι ένα τιτάνιο εγχείρημα που δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν το μακρινό 2040.
Η ανοικοδόμηση μπορεί να ξεκινήσει μόνο από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, που έχει πλέον καταστραφεί. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων υγείας τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια .
Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, αποκαλύπτει ότι στη Λωρίδα της Γάζας, «κάθε τετραγωνικό μέτρο καλύπτεται πλέον από περισσότερα από 107 κιλά συντρίμμια, συχνά μολυσμένα από επικίνδυνες ουσίες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σορούς ανθρώπων.
Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο συνολικός όγκος των ερειπίων, είναι περισσότερο από πέντε φορές μεγαλύτερος από τον βομβαρδισμό των ΗΠΑ στη Μοσούλη το 2017, μια σύγκριση που θέτει σε προοπτική την κλίμακα της ανθρωπιστικής τραγωδίας και τις μελλοντικές προκλήσεις.
Οι Times του Λονδίνου ανέφεραν ότι η εκκαθάριση των 50,8 εκατομμυρίων τόνων ερειπίων που έχουν συσσωρευτεί στη Γάζα λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών,αντιπροσωπεύει ένα κολοσσιαίο εγχείρημα. Μόνο το κόστος για την απομάκρυνση των ερειπίων υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ολόκληρη η διαδικασία ανοικοδόμησης , που περιλαμβάνει κατοικίες, νοσοκομεία, τζαμιά, σχολεία και βασικές υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτρισμού και αποχέτευσης, μπορεί να κοστίσει έως και 80 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τι σημαίνει όμως ανοικοδόμηση σε μια τέτοια κατάσταση; Είναι η προσπάθεια ν’ επιστρέψει η ζωή εκεί όπου έχει επικρατήσει ο θάνατος. Πώς μπορεί να επισ η ελπίδα σε μια κοινότητα που κυριαρχείται από την απόγνωση;