Σε λίγες μέρες ο Τζο Μπάιντεν θα αποτελεί παρελθόν για τον Λευκό Οίκο καθώς στις 20 Ιανουαρίου ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.
Με τη νίκη του Τραμπ, ο Μπάιντεν μπαίνει στην ίδια λίστα μαζί με τους Τζέραλντ Φορντ, Τζίμι Κάρτερ και Τζορτζ Μπους (πρεσβύτερος). Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι υπηρέτησαν ως πρόεδροι των ΗΠΑ για μία μόνο θητεία.
Κοιτώντας πίσω όμως τι μένει από τα τέσσερα χρόνια που ο Μπάιντεν βρισκόταν στην κεφαλή των Ηνωμένων Πολιτειών; Άρθρο του Conversation απαριθμεί τέσσερις επιτυχίες και τέσσερις αποτυχίες του απερχόμενου προέδρου.
Οι επιτυχίες του
1. Η διαχείριση του κορωνοϊού
Ο Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία στην αρχή του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Ο χειρισμός της κρίσης από την κυβέρνησή του και οι συστάσεις που δόθηκαν στο κοινό ήταν το ακριβώς αντίθετο από το χάος της διακυβέρνησης Τραμπ.
Αν και οι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι ο Μπάιντεν απέτυχε να οικοδομήσει ξανά την εμπιστοσύνη μεταξύ του κοινού των ΗΠΑ και της προεδρίας για αυτό το θέμα, κατάφερε να αρθρώσει ένα σαφές, λογικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του COVID και, ως επί το πλείστον, να διαθέσει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, διορθώνοντας προβλήματα που είχαν καταγραφεί με την προμήθεια εμβολίων.
Και οι Αμερικανοί φαίνεται ότι συμφωνούσαν, με σχεδόν τους μισούς (47,8%) να εγκρίνουν τη στρατηγική του Μπάιντεν για τον COVID στις δημοσκοπήσεις.
2. Η υποστήριξη της Ουκρανίας
Η συνεχής υποστήριξη του Μπάιντεν στην Ουκρανία, για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο. Βέβαια οι προσπάθειες για την παροχή ουσιαστικής υποστήριξης καθυστέρησαν από τον Μάικ Τζόνσον όταν οι Ρεπουμπλικανοί ανέλαβαν τον έλεγχο του της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις από τον περασμένο Αύγουστο δείχνουν ότι όχι μόνο η πλειοψηφία των Αμερικανών βλέπει με μεγαλύτερη συμπάθεια την Ουκρανία από τη Ρωσία, αλλά και περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί.
3. Προσιτή υγειονομική περίθαλψη
Ο Μπάιντεν κατάφερε να διπλασιάσει τον αριθμό των Αμερικανών που έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι εγγραφές του Obamacare για το 2025 έσπασαν το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς καθώς το επέλεξαν σχεδόν 24 εκατ. Αμερικανοί. Συγκριτικά, τον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης κατά την πρώτη θητεία Τραμπ εγγράφτηκαν 12 εκατ.
Ως μέρος του Σχεδίου Διάσωσης της Αμερικής για το 2021, οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να αυξήσουν τις φορολογικές εκπτώσεις για όσους πληρούσαν τις προϋποθέσεις για βοήθεια και επίσης να περιορίσουν τα ασφάλιστρα ασφάλισης υγείας. Ωστόσο, το μέλλον του σχεδίου υγειονομικής περίθαλψης, που εισήγαγε ο Μπαράκ Ομπάμα, θα συζητηθεί στο Κογκρέσο το 2025.
Ο Τραμπ έχει επικρίνει την πρωτοβουλία Obamacare, η οποία είχε ως στόχο να κάνει την ασφάλιση υγείας πιο προσιτή.
4. Οικονομικές βελτιώσεις
Οι οικονομικές επιδόσεις της διοίκησης Μπάιντεν ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ειδικά όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο Μπάιντεν θα είναι ο πρώτος πρόεδρος υπό τον οποίο δημιουργούνταν θέσεις εργασίας κάθε μήνα που ήταν στην εξουσία.
Τον τελευταίο χρόνο της θητείας του Τζο Μπάιντεν δημιουργήθηκαν 2,23 εκατ. θέσεις εργασίας. Αν και τον Οκτώβριο δημιουργήθηκαν μόλις 12.000 θέσεις, τα στατιστικά για το υπόλοιπο της θητείας του είναι εντυπωσιακά. Αυτό οφείλεται σε σημαντικές κινήσεις, όπως το Bipartisan Infrastructure Deal του 2021, που υποκίνησε σημαντικές ομοσπονδιακές επενδύσεις σε εθνικές υποδομές, και το Chips and Science Act, που πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις στην κατασκευή μονάδων τσιπ μικροεπεξεργαστών.
Οι αποτυχίες του
1. Δεν δάμασε τον πληθωρισμό
Ο Μπάιντεν απέτυχε να δώσει λύσει στην κρίση πληθωρισμού που διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 5,4% κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο. Η αδυναμία του να τιθασεύει τις τιμές τον κατέστησε εύκολο στόχο για τον Τραμπ στις προεκλογικές του εκστρατείες.
Το θέμα δεν ήταν ένας απλός τομέας στον οποίο πήρε κακούς βαθμούς καθώς επηρεάζει την αμερικανική κοινωνία. Το 41% των Αμερικανών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση τον Μάιο του 2024 απάντησαν πως ο πληθωρισμός είναι η σημαντικότερη οικονομική ανησυχία τους.
2. Η χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, αλλά η αιφνιδιαστική εκκένωση τον Αύγουστο του 2021 υπό τον Μπάιντεν μόνο συντεταγμένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Αν και η πλειοψηφία των Αμερικανών (54% των ερωτηθέντων) ενέκρινε την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, το 69% θεωρεί ότι ο Μπάιντεν δεν χειρίστηκε σωστά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.
3. Η αντιμετώπιση της μετανάστευσης
Η μετανάστευση αποδείχθηκε βάρος για την διακυβέρνηση Μπάιντεν. Παρά τις προσπάθειες να προωθήσει μια σειρά από νομοσχέδια όπως ο Νόμος για την Ιθαγένεια των ΗΠΑ του 2021 (τον οποίο, για διάφορους λόγους, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν μπλοκάρει), η διοίκηση απέτυχε παταγωδώς να ελέγξει την παράνομη μετανάστευση.
4. Η επιμονή του να παραμείνει υποψήφιος πρόεδρος
Η επιμονή του Μπάιντεν να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία κράτησε πολύ. Παρέμεινε στην κούρσα ακόμα και όταν σημαντικοί δωρητές και Δημοκρατικοί αρνήθηκαν να τον υποστηρίξουν. Αυτό που τον έκανε να αλλάξει γνώμη ήταν η καταστροφική του εμφάνιση σε ένα ντιμπέιτ που θα θυμόμαστε για καιρό.