Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για σχεδόν τρία χρόνια και το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να θέλει να μπει ένας τέλος και μάλιστα γρήγορα, η ιδέα της ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία κερδίζει έδαφος τελευταία στις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι συζητήσεις έχουν ενταθεί με την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα βάλει τέλος σε ένα πόλεμο που «δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ και θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα». Με την επικείμενη ορκωμοσία του Τραμπ, υπάρχει η ελπίδα ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεκινήσουν σύντομα.
Οι συνομιλίες για τις ειρηνευτικές δυνάμεις δίνουν ελπίδες για το τέλος του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ενδέχεται να αναπτύξουν ειρηνευτικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας. Μπορεί επίσης να υπάρχουν άλλες χώρες, εκτός από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του Κιέβου.
Μάλιστα, σύμφωνα με την The Telegraph, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ συζήτησαν για αυτό το ενδεχόμενο στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα.
Στη Γαλλία, εκπρόσωπος του κόμματος του Μακρόν έχει υπογραμμίσει τη σημασία της αύξησης της παρουσίας του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης εντός των συνόρων της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μακρόν στις 14 Ιανουαρίου συζήτησε για τα «πρακτικά βήματα» που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων στο πλαίσιο αποστολής ειρηνευτική δύναμης στην Ουκρανία για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και για πιθανή επέκταση και συμμετοχή άλλων χωρών σε αυτή την προσπάθεια.
Ο Γάλλος πρόεδρος πιέζει για αυτήν την ιδέα από τον Φεβρουάριο του 2024 και μίλησε με τον Ζελένσκι σχετικά επίσης τον Δεκέμβριο. Ο Μακρόν εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει επίσης τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ για την αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Ο Στάρμερ φαίνεται επίσης ότι υποστηρίζει την ιδέα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κίεβο στις 16 Ιανουαρίου και μίλησε με τον Ζελένσκι για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες σχεδιάζουν επίσης να υπογράψουν μια ιστορική συνεργασία για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα άμυνας, υγειονομικής περίθαλψης, οικονομίας και πολλά άλλα.
Ο Μακρόν και ο Στάρμερ μίλησαν για το αν θα στείλουν ειρηνευτική δύναμη και οι δύο χώρες στην Ουκρανία σε περίπτωση που έχουμε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν συμφωνεί πλήρως με την πρόταση του Γάλλου προέδρου. Ένα από τα σενάρια που προτάθηκαν είναι η δημιουργία συνόρων μήκους 800 μιλίων με αποστρατιωτικοποιημένη «ουδέτερη ζώνη» που θα παρακολουθείται από δυτικά στρατεύματα.
Οι συζητήσεις σχετικά με την πρόταση έγιναν επίσης μεταξύ του Μακρόν, του Ζελένσκι και Τραμπ στο Παρίσι στις 7 Δεκεμβρίου. Ο Τραμπ έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην ιδέα ανάπτυξης ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Πήγε επίσης ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας ότι θέλει αυτά τα στρατεύματα να παρακολουθούν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που θα δημιουργηθεί ως μέρος του ειρηνευτικού του σχεδίου για το Κίεβο.
Την στήριξή τους στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία έχουν εκφράσει ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ, ο Πολωνός Υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι και ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.