Skip to main content

Ισραήλ: H κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία με τη Χαμάς για την εκεχειρία στη Γάζα

Kobi Gideon/GPO

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση- Σε ισχύ από την Κυριακή

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ψήφισε νωρίς το Σάββατο υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας για εκεχειρία με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αφού νωρίτερα το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας έδωσε το «πράσινο φως» την Παρασκευή.

Tο γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε μια σύντομη δήλωση τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία μετά από συνάντηση που διήρκησε πάνω από επτά ώρες.

Η συμφωνία προβλέπει αρχικά κατάπαυση του πυρός για μια περίοδο έξι εβδομάδων και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, 24 υπουργοί ψήφισαν υπέρ και οκτώ κατά.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο απελευθέρωσης των ομήρων», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία «θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025».

Τη Κυριακή αναμένεται να απελευθερωθούν οι τρεις πρώτοι Ισραηλινοί όμηροι. Συνολικά τριάντα τρεις όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν στην πρώτη φάση, διάρκειας 42 ημερών, με αντάλλαγμα 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Μεταξύ των κρατουμένων που αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι είναι ο Ζακάρια Ζουμπέιντι, υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών και πρώην επικεφαλής των Ταξιαρχιών αλ Άκσα, της ένοπλης πτέρυγας της Φάταχ, ο οποίος απέδρασε από ισραηλινή φυλακή το 2021.

Οι τρεις φάσεις

Κατά την πρώτη από τις τρεις φάσεις της εκεχειρίας, η Χαμάς οφείλει να απελευθερώσει 33 ομήρους: γυναίκες, παιδιά και άνδρες άνω των 50 ετών. Σε αντάλλαγμα θα αποφυλακιστούν όλες οι Παλαιστίνιες και οι ανήλικοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα αποφυλακιστούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα απελευθερώσει η Χαμάς.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές του θύλακα.

Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων, τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.

Οι διαφωνίες

Τα σκληροπυρηνικά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού αντιτάχθηκαν στην συμφωνηθείσα εκεχειρία.

Μεταξύ των υπουργών που καταψήφισαν τη συμφωνία ήταν ο Ντάντι Αμσαλέμ και ο Αμιχάι Τσικλί, αμφότεροι μέλη του κόμματος Likud του Νετανιάχου. Ο υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι, επίσης μέλος του Likud, δεν ήταν παρών.

Την συμφωνία καταψήφισαν επίσης ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και τα δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου που προέρχονται από το κόμμα του «Otzma Yehudit». Στη συμφωνία αντιτάχθηκαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και άλλα δύο μέλη του ακροδεξιού κόμματός του «Θρησκευτικός Σιωνισμός».

Πλέον, αφού η κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία, όσοι διαφωνούν μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, κατά της απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων ασφαλείας που πρόκειται να απελευθερωθούν, αν και το δικαστήριο είναι απίθανο να παρέμβει, αναφέρουν οι Times of Israel.

Το κόμμα «Otzma Yehudit» απείλησε να εγκαταλείψει τον συνασπισμό λόγω της συμφωνίας, ενώ ο «Θρησκευτικός Σιωνισμός» θα παραμείνει προφανώς στην κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι αντιτίθεται στη συμφωνία αφού ο Νετανιάχου φέρεται να κατέληξε σε συνεννόηση με τον Σμότριχ για να διατηρήσει την συμμετοχή του στην κυβέρνηση.