Δύσκολες καταστάσεις αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν οι Ισραηλινοί γιατροί που θα περιθάλψουν τους ομήρους που θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της επικείμενης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
Το Ισραηλινό υπουργείο Υγείας εξέδωσε την Πέμπτη νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα νοσοκομεία που προετοιμάζονται να τους υποδεχθούν .
Ο Dr. Hagar Mizrahi, επικεφαλής της Διεύθυνσης Γενικής Ιατρικής του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα διαφέρουν «σημαντικά» από εκείνα που εφαρμόστηκαν για τους 105 ομήρους που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της προσωρινής συμφωνίας εκεχειρίας του Νοεμβρίου 2023.
Τεστ εγκυμοσύνης και έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Όσοι απελευθερωθούν τώρα, θα βγουν από μία κατάσταση αιχμαλωσίας, που κράτησε πάνω από 15 μήνες.
Στις εξετάσεις θα περιλαμβάνονται τεστ εγκυμοσύνης και έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Εξετάσεις που θα επαναφέρουν σκληρές μνήμες και θα επιβαρύνει την ψυχολογική κατάσταση των απελευθερωθέντων.
Σύνδρομο επανασίτισης
Επίσης «υπάρχει κίνδυνος οι όμηροι που επιστρέφουν να αναπτύξουν σύνδρομο επανασίτισης», εξήγησε ο Δρ Mizrahi. « Το σύνδρομο προκύπτει όταν τα άτομα που στερήθηκαν τροφή κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας προσπαθούν να αντισταθμίσουν την έλλειψη καταναλώνοντας υδατάνθρακες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη».
Τόνισε επίσης ότι θα γίνει συλλογή αποδεικτικών στοιχείων από την ιατροδικαστική εξέταση για τυχόν βιαιοπραγίες που έχουν υποστεί οι όμηροι.
Το πρωτόκολλο συνιστά ελάχιστη παραμονή τεσσάρων ημερών στο νοσοκομείο
Οι κατευθυντήριες γραμμές υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυξημένη προσοχή στην υγιεινή, λόγω των ανησυχιών για πιθανή έκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας.
Το υπουργείο παροτρύνει επίσης τις οικογένειες και τους επισκέπτες να αποφεύγουν τη λήψη η την ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους χώρους του νοσοκομείου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να βλάψουν ακούσια τη διαδικασία ανάρρωσης όσων θα θα αφεθούν ελεύθεροι.
Μεγάλες διαφορές
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, ο Δρ Noa Ziv του Ιατρικού Κέντρου Παίδων Schneider δήλωσε ότι θα υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της κατάστασης των ομήρων που επιστρέφουν τώρα και των 105 αμάχων που απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο του ’23.
«Οι όμηροι τότε ήταν σε δυσχερή κατάσταση, αν και αντιμετώπιζαν σχετικά λίγα ιατρικά προβλήματα», δήλωσε ο Ziv στους Times of Israel. «Αυτό συνέβη μετά από περίπου 50 ημέρες αιχμαλωσίας. Μπορεί κανείς να κάνει μόνο εικασίες για την περίπλοκη κατάσταση της υγείας και της ψυχικής κατάστασης στην οποία θα βρίσκονται οι όμηροι μετά από 466 ημέρες αιχμαλωσίας».
Ο Ziv, ο οποίος διεξήγαγε πρωτοποριακή μελέτη σχετικά με τα 19 παιδιά και τις επτά γυναίκες που απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο, δήλωσε ότι οι όμηροι εμφάνιζαν τα συμπτώματα της ψυχολογικής τρομοκρατίας λόγω της απομόνωσης, του εκφοβισμού, της στέρησης τροφής και νερού και της συναισθηματικής κακοποίησης.
maftemporiki.gr