Skip to main content

Αμερικανικές πηγές για εκεχειρία: Ξεπεράστηκαν και οι τελευταίες διαφωνίες για τους ομήρους

REUTERS/TANG CHHIN SOTHY

Βεβαιότητα εξέφραζε και ο Αντονι Μπλίνκεν

Αμερικανικές πηγές που επικαλείται ο ιστότοπος Axios, αναφέρoυν ότι οι τελικές διαφωνίες που υπήρχαν για το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων, έχουν επιλυθεί.

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωνε βέβαιος ότι η εκεχειρία θα ξεκινήσει την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Συγεκριμένα, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μπλίνκεν είπε ότι είχε το πρωί συνομιλίες με τον Αμερικανό διαπραγματευτή Μπρετ ΜακΓκέρκ και Καταριανούς αξιωματούχους, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι σε μια διαδικασία, σε μια διαπραγμάτευση που ήταν τόσο δύσκολη, μπορεί να έχεις εκκρεμότητες. Επιλύουμε αυτήν την εκκρεμότητα, τη στιγμή που μιλάμε», πρόσθεσε.

Δύσκολες ισορροπίες

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας περιπλέκουν πάντως οι ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης Νετανιάχου Νετανιάχου.

ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, βρίσκεται αντιμέτωπος ενός δύσκολου διλήμματος.

Καλείται από τη μία να ενδώσει στις εξτρεμιστικές απαιτήσεις των ακροδεξιών εταίρων του για άμεση επιστροφή στις εχθροπραξίες κατά της Χαμάς, με τη λήξη της -διάρκειας 42 ημερών- εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Και από την άλλη, να δεχθεί τη στήριξη της αντιπολίτευσης γεγονός που θα ανάψει μεν το πράσινο φως για τη συμπεφωνημένη εκεχειρία, αλλά θα της εκχωρήσει ουσιαστικά δικαίωμα «βέτο» για το μέλλον του στην εξουσία.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο είχε αναβάλει ήδη από χθες την «ψηφοφορία» για την έγκριση της κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο επίσημος ισχυρισμός είναι ότι η Χαμάς προέβαλε απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής. Με κεντρική ανάμεσα σε αυτές τις απαιτήσεις την ανησυχία της για το ποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν.

Έχει δόση αλήθειας αυτό;

Ίσως, αλλά όχι τέτοια ώστε να ανατρέπει τη συμφωνία. Το BBC, φερ΄ειπείν, μεταφέρει την πληροφορία ότι η Χαμάς ζήτησε τελευταία στιγμή να απελευθερωθούν ένας ή δύο συγκεκριμένοι -και «εμβληματικοί»- για την οργάνωση, κρατούμενοι.

Θύελλα στο παρασκήνιο

Όμως πέρα από τις επίσημες τοποθετήσεις του Ισραήλ, το παρασκήνιο, με κεντρικό πρόσωπο τον υπερεθνικιστή υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, είναι θυελλώδες.

Το σιωνιστικό ακροδεξιό κόμμα του Σμότριχ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ως προϋπόθεση για την υποστήριξή του στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, είναι ο Νετανιάχου να δεσμευτεί για επανέναρξη του πολέμου μετά από 42 ημέρες, μόλις δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εκεχειρίας.

Εάν ο Νετανιάχου δεν το πράξει, τότε ο Σμότριχ απειλεί να αποσύρει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Όμως εάν ο Νετανιάχου δεσμευτεί να ξαναρχίσει τον πόλεμο μετά από 42 ημέρες, και εφόσον αυτό γίνει βεβαίως γνωστό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της συμφωνίας προτού καν αυτή ξεκινήσει.

Και, επιπλέον, να προκαλέσει την οργή του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη θα έκανε μεν τον Νετανιάχου να χάσει την πλειοψηφία του στην Κνεσέτ, αλλά δεν θα σήμαινε αναγκαστικά ότι και η η κυβέρνησή του θα κατέρρεε, αφού ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λαπίντ δηλώνει ότι θα έδινε στον Νετανιάχου σανίδα σωτηρίας υποστηρίζοντάς τον στη Βουλή «για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα».

Ο έτερος ακροδεξιός εταίρος, ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Γκβιρ, έχει επίσης απειλήσει να παραιτηθεί και κάλεσε τον Σμότριχ να τον ακολουθήσει.

Μαζί, και οι δύο υπουργοί, ελέγχουν 14 έδρες στο κοινοβούλιο, αρκετές για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.