Δεν είναι μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ. Την Γροιλανδία και τα πολύτιμα ορυκτά της, πολλοί επόθησαν (βλέπε Κίνα, Ευρώπη). Πλην όμως, είναι το ίδιο το νησί που «αντιστέκεται» στην ενδεχόμενη επιχειρηματική «εισβολή». Την οποία οι κάτοικοι καλοβλέπουν.
Η γοητεία που ασκεί η περιοχή, είναι γνωστό ότι οφείλεται σε μερικά από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα αποθέματα πρώτων υλών στον κόσμο.
Κάτω από την έρημη, παγωμένη έκτασή της, είναι θαμμένες σπάνιες γαίες, γραφίτης, χαλκός και λίθιο – όλα κρίσιμα αγαθά για την κατασκευή των… πάντων. Από smartphones και ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι μαχητικά F-35 Lightning II.
Η υποχώρηση των πάγων θα μπορούσε εξάλλου να αναδείξει και νέες περιοχές πλούσιες σε ορυκτά.
«Στρατηγικής σημασίας»
Χαρακτηριστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι 25 από τις 34 κρίσιμες πρώτες ύλες που προσδιορίζονται ως «στρατηγικής σημασίας» για τη βιομηχανία και την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης βρίσκονται εκεί.
Για παράδειγμα, ένα υποβρύχιο τύπου SSN-774 Virginia απαιτεί περίπου 9.200 λίβρες υλικών σπάνιων γαιών, ενώ ένα αεροσκάφος F-35 Lightning II χρειάζεται περίπου 920 λίβρες σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ το 2013.
Αλλά, παρότι ο εντεινόμενος γεωπολιτικός ανταγωνισμός, η αύξηση της ανάγκης για σπάνια μέταλλα και η αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος τροφοδοτούν τις ελπίδες για την ανάπτυξη μιας εξορυκτικής βιομηχανίας στη Γροιλανδία, το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι
Οποιαδήποτε αξιόλογο αποτέλεσμα, απέχει χρόνια, λένε οι εμπειρογνώμονες.
Στον…πάγο
Το σκληρό κλίμα της Γροιλανδίας, η επικίνδυνη ναυσιπλοΐα, οι περιορισμένες υποδομές και το μηδαμινό ντόπιο εργατικό δυναμικό έχουν αφήσει εδώ και χρόνια παγωμένη, την πολλά υποσχόμενη εξόρμηση για τους κρυμμένους θησαυρούς.
«Η Γροιλανδία αρχίζει να γίνεται πολύ πιο ελκυστική για όσους ελπίζουν να σπάσουν ενδεχομένως την πολύ ισχυρή επιρροή της Κίνας στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, και η κλιματική αλλαγή βοηθάει σε ορισμένα από τα ζητήματα», δήλωσε ο Μαρκ Λαντένιε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Tromsø και συνεργάτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Γροιλανδίας.
«Αυτό που δεν αλλάζει, ωστόσο, είναι οι γενικότερες κακές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης υποδομών και εργατικού δυναμικού, που καθιστούν την εξόρυξη σημαντικά δύσκολη και αρκετά δαπανηρή», τόνισε.
«Υπήρξαν πολλά μεγαλεπήβολα σχέδια, αλλά ελάχιστα έγιναν σε ότι αφορά την υλοποίηση τους», πρόσθεσε.
Παρά το ενδιαφέρον για τις δυνατότητες της Γροιλανδίας, το νησί έχει μόνο δύο ενεργά ορυχεία, τα οποία δεν δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών, αν και η κυβέρνηση έχει παρατείνει περίπου 100 ενεργές άδειες ως επί το πλείστον για εξερεύνηση.
Κατασκευή από το μηδέν
Το υψηλό κόστος λειτουργίας είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα
Οποιοδήποτε ορυχείο, θα πρέπει να κατασκευαστεί από το μηδέν στο δύσβατο έδαφος της Γροιλανδίας, με τα μεγάλα φιόρδ και τα στρώματα πάγου που μπορεί να έχουν πάχος έως και ένα μίλι.
Το νησί δεν διαθέτει δρόμους μεταξύ των οικισμών, ενώ ο επιπλέων θαλάσσιος πάγος στα ανοικτά των ακτών καθιστά τη ναυσιπλοΐα επικίνδυνη. Ο πληθυσμός του νησιού, που ανέρχεται σε περίπου 57.000 άτομα, σημαίνει πιθανότατα την ανάγκη εισαγωγής ξένων εργατών.
Η απαγόρευση που φόβισε τους επενδυτές
Η απόφαση της Γροιλανδίας να απαγορεύσει την εξόρυξη ουρανίου τα τελευταία χρόνια φόβισε επίσης ορισμένους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να δουν να υλοποιούνται επιτυχημένα έργα πριν χρηματοδοτήσουν.
«Υπήρχε πάντα πολύς θόρυβος, πολύς λόγος για τις δυνατότητες στην περιοχή», δήλωσε ο Φλέμινγκ Γκετρέουερ Κρίστιανσεν, σύμβουλος γεωεπιστημών με εμπειρία δεκαετιών στην Γροιλανδία. «Το ενδιαφέρον του Τραμπ μπορεί να ξυπνήσει τώρα το ενδιαφέρον, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν οι ίδιες».
Για να αντιμετωπιστούν ορισμένα από τα υλικοτεχνικά εμπόδια, θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη κρατική παρέμβαση και κρατικές επιδοτήσεις, λέει από την πλευρά του ο Ροντ Μακίλρι, γεωλόγος και εκτελεστικός διευθυντής στην 80 Mile, η οποία αναπτύσσει ένα ορυχείο νικελίου, χαλκού και κοβαλτίου.
Τρία νέα αεροδρόμια μέχρι το τέλος του 2026, ένα εκ των οποίων έχει ήδη ανοίξει, αναμένεται να μειώσουν ορισμένες υλικοτεχνικές πιέσεις.
naftemporiki.gr