Σήμερα συζητείται στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής της Ανυπότακτης Γαλλίας, των Πρασίνων και του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού.
Αίνιγμα αποτελούσε η στάση των Σοσιαλιστών. Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Le Figaro, μετά από πολύωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, οι Σοσιαλιστές αποφάσισαν να μην υποστηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας.
Η συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με την πρόταση μομφής αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα σήμερα, Πέμπτη το απόγευμα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση (16:00 ώρα Ελλάδος).
Όπως αναφέρει η Le Figaro οι 66 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποφάσισαν να μην ψηφίσουν την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαϊρού. Η απόφαση ελήφθη μετά από πολύωρη συζήτηση το απόγευμα της Τετάρτης στην Εθνοσυνέλευση, όπου το 80% των συμμετεχόντων τάχθηκε υπέρ της απόφασης.
«Κρατήσαμε τη θέση μας εν αμφιβόλω μέχρι το τέλος για να προσπαθήσουμε να πάρουμε περισσότερα από τον πρωθυπουργό», δήλωσε ένας εκλεγμένος βουλευτής.
Έτσι οι Σοσιαλιστές δείχνουν να ικανοποιούνται από το γεγονός ότι Γάλλος πρωθυπουργός επανέφερε στη συζήτηση την επαναδιαπραγμάτευση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2023. Παρά τις διαιρέσεις που υπήρχαν εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τη συγκεκριμένη δήλωση του Φρανσουά Μπαϊρού υιοθετήθηκε τελικά μια κοινή θέση. Αυτή επρόκειτο να επικυρωθεί από το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος το πρωί της Πέμπτης. Ωστόσο, αρκετά μέλη του Εθνικού Προεδρείου, το οποίο έχει τον τελικό λόγο, διαφώνησαν.
Σε ρήξη με το LFI
Με αυτή τη συλλογική επιλογή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) δείχνει να έρχεται σε ρήξη με την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI). Τις τελευταίες ημέρες, οι ηγέτες του επιθυμούσαν να παρουσιαστούν ως «κόμμα της κυβέρνησης», ικανό να επιτύχει συμβιβασμούς.
Αυτή η στάση επέτρεψε στους Σοσιαλιστές να αποσπάσουν μια σειρά από παραχωρήσεις από την κυβέρνηση Μπαϊρού, μεταξύ των οποίων η έναρξη μιας κοινωνικής διάσκεψης για τις συντάξεις, οι συζητήσεις για έναν φόρο βελτιστοποίησης της υψηλής καθαρής περιουσίας, ο τερματισμός της διαγραφής των φαρμάκων και η διατήρηση 4.000 θέσεων εκπαιδευτικών.
Πάντως, ακόμα και με τη στήριξη των Σοσιαλιστών ο Μπαϊρού εξαρτάται και από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, προκειμένου να επιζήσει της πρότασης μομφής, ο οποίος μπορεί να αποσύρει τη στήριξή του κατά βούληση.
Εφόσον η πρόταση μομφής περάσει, τότε η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία σχηματίστηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα κινδυνεύει να καταρρεύσει, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και βυθίζοντας περαιτέρω στην πολιτική αστάθεια τη χώρα.
Με πληροφορίες από Reuters και Le Figaro