Skip to main content

Γιατί η Ευρώπη περιμένει από Δευτέρα τον Τραμπ πιο αδύναμη από ποτέ

EPA/STEFAN WERMUTH

«Η  Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζεται από έλλειψη συνοχής σε μια εποχή που ο Τραμπ απειλεί την Ευρώπη από τα δυτικά, ο Πούτιν από τα ανατολικά  και ο Σι πλημμυρίζει τη Γηραιά ήπειρο με κινεζικά προϊόντα»

Το διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου για το 2025 θα απονεμηθεί στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε η διοργανώτρια αρχή στο Ααχεν.

Ο λόγος; Η 66χρονη Γερμανίδα πολιτικός είναι «η ισχυρή φωνή της Ευρώπης στον κόσμο». Θα ήταν ωραίο, αν ήταν και αληθινό. Γιατί η πραγματικότητα φαίνεται διαφορετική. Η Ευρώπη επί του παρόντος δεν έχει καθόλου φωνή. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή η φον ντερ Λάιεν αναρρώνει από βαριά πνευμονία και μάλιστα απέκρυψε τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο.

Είναι επίσης επειδή η φον ντερ Λάιεν δείχνει πώς ακολουθεί μια πορεία… κατευνασμού όταν πρόκειται για τις ΗΠΑ και τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: Τι είπε η Κομισιόν για την Γροιλανδία, τη Δανία, τις παρεμβάσεις του Ελον Μασκ στα εσωτερικά ευρωπαϊκών χωρών; Επί της ουσίας, απολύτως τίποτα. Σιωπή στο δάσος!

Πιθανά, η ΕΕ σιωπά γιατί δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τουλάχιστον δύο ζητήματα που έρχονται από την άλλη ακτή του Ατλαντικού: τους τιμωρητικούς δασμούς που απειλεί να επιβάλει ο Τραμπ και τη νέα προσέγγιση της Ουάσιγκτον με το Κρεμλίνο. Η Ευρώπη ανησυχεί ότι θα αγνοηθεί εντελώς στις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία!

«Μια βασική ανησυχία μεταξύ των διπλωματών της ΕΕ είναι ένα σενάριο όπου ο Τραμπ θα διεξάγει διμερείς συνομιλίες με τον Πούτιν, αγνοώντας την Ευρώπη», τονίζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Αυτή η ανησυχία είναι απολύτως δικαιολογημένη. Αλλωστε, η ΕΕ υπό τη φον ντερ Λάιεν, δεν έκανε τίποτα για να καταστεί δυνατή μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το αντίθετο μάλιστα. Πρωτοστάτησε στον πόλεμο. Γιατί να ακούσει τώρα ο Τραμπ την Ευρώπη; Δεν μπήκε καν στον κόπο να καλέσει τη φον ντερ Λάιεν στην ορκωμοσία του, την προσεχή Δευτέρα.

Μια «εκνευρισμένη» ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι εκνευρισμένοι γιατί δεν ξέρουν αν ο Τραμπ εννοεί πραγματικά αυτό που λέει: Για παράδειγμα, ότι για λόγους υποτιθέμενης εθνικής και οικονομικής ασφάλειας, θα καταλάμβανε τη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυστυχώς, τόσο αδύναμη. Και πιο διασπασμένη από ποτέ. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά σοβαρών οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων – για παράδειγμα η κρίση στη γερμανική βιομηχανία ή το εκρηκτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού στη Γαλλία.

Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγορεί τον Έλον Μασκ ότι προωθεί μια «αντιδραστική διεθνή» στην Ευρώπη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι διαπραγματεύεται με την εταιρεία, SpaceX του μεγιστάνα ένα συμβόλαιο δισεκατομμυρίων δολαριων για τις τηλεπικοινωνίες της χώρας της.

Την ώρα που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο στη γερμανική οικονομία μετά από δύο χρόνια ύφεσης λόγω της διακοπής του φθηνού ρωσικού αερίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν χρησιμοποίησε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα.

«Η  Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζεται από έλλειψη συνοχής σε μια εποχή που ο Τραμπ απειλεί την Ευρώπη από τα δυτικά, ο Πούτιν από τα ανατολικά  και ο Σι πλημμυρίζει τη Γηραιά ήπειρο με κινεζικά προϊόντα», τονίζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Το πρόβλημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι βρίσκεται σε κατάσταση εξαιρετικής αδυναμίας», λέει ο Βίκτορ Μπάργετε, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Βαρκελώνης (CIDOB)

Αυξάνεται η εξάρτηση

Η εξωτερική εξάρτηση της Ευρώπης από ΗΠΑ και Κίνα κυρίως, αυξάνεται, παρά τις προσπάθειες ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία. «Αυτό που χαρακτηρίζει την ΕΕ σήμερα είναι η έλλειψη μιας ξεκάθαρης , μακροπρόθεσμης στρατηγικής σε τέσσερις βασικούς τομείς: στην ένωση των κεφαλαιογορών, την ενέργεια, την καινοτομία και το αμυντικό σύστημα»», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Παρά τις σοφές προτάσεις του Μάριο Ντράγκι για την  αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας με την κινητοποίηση επενδύσεων σε αυτούς τους τομείς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να κωφεύουν, ανεξάρτητα από το πολιτικό χρώμα των καγκελαρίων τους.

«Βλέπουμε μια Ευρώπη που είναι ιδεολογικά κατακερματισμένη και έχει μικρή επιθυμία να αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες», τονίζει ο Βίκτορ Μπουργέτε. «Η αδυναμία έχει καταλάβει την Ευρώπη, σε μια εποχή που η Γερμανία και η Γαλλία είναι ουσιαστικά χωρίς κυβέρνηση και το μισό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι  με τον …Τραμπ». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι υπάρχει ένας ανταγωνισμός, ποιος ή ποια πολιτικός στην Ευρώπη θα είναι «πρεσβευτής» ή «μεσάζων» του Ντόναλντ Τραμπ στις… Βρυξέλλες!

Τι θα γίνει με την Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι η μόνη «απειλή» για την Ευρώπη. Η αλλαγή ενός «ευεργέτη» με έναν άλλο, όπως έκαναν οι περισσότερες χώρες μετά την έναρξη του ουκρανικού πολέμου, προκαλεί αναταραχή στη Γηραιά Ήπειρο. Η Γερμανία είναι ένα παράδειγμα: έχτισε τη βιομηχανία της με βάση το φθηνό ρωσικό αέριο και τις εξαγωγές στη Κίνα. Όταν η ρωσική «κάνουλα» έκλεισε  και η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία άρχισε να ανταγωνίζεται τους Γερμανούς κατασκευαστές, η γερμανική «ατμομηχανή» της Ευρώπης έμεινε από «καύσιμο»!

Οι Ευρωπαίοι θέλουν βέβαια να διατηρήσουν τον πολύτιμο δεσμό τους με την Αμερική, αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά και ότι δεν θα μείνει κανένας λίθος πάνω στα επόμενα χρόνια. Μπορεί πραγματικά η Ευρώπη να διατηρήσει την ασφάλεια και την ευημερία της εάν η Αμερική μειώσει την υποστήριξη ή αποσύρει  εντελώς την αμυντική της ομπρέλα;

Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια. Όμως, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ εφαρμόσει τις δασμολογικές απειλές του, η ΕΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο εμπορικό πόλεμο. Εναν πόλεμο, που οι αδύναμοι θα χάσουν τα περισσότερα…