Skip to main content

Κατάπαυση πυρός στη Γάζα: Τι προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Παλαιστίνιοι αντιδρούν στην είδηση της εκεχειρίας. REUTERS/Ramadan Abed

Παγκόσμιοι ηγέτες και κυβερνήσεις ξένων χωρών έχουν ήδη ξεκινήσει να αντιδρούν στην είδηση για συμφωνία.

Υστερα από 15 μήνες εχθροπραξιών, Ισραήλ και Χαμάς ήρθαν σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και για ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστινίους αιχμαλώτους.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο Reuters αξιωματούχος που ενημερώθηκε για την οριστικοποίηση της συμφωνίας καθώς και αξιωματούχος της Χαμάς στο ΒΒC.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, η συμφωνία περιγράφει μία αρχική φάση εκεχειρίας έξι εβδομάδων και περιλαμβάνει τη σταδιακή απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων καθώς και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά αιχμάλωτους η Χαμάς.

Σε αντάλλαγμα το το Ισραήλ θα απελευθερώσει Παλαιστινίους κρατουμένους.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ διακόπτει την περιοδεία του στην Ευρώπη ώστε να συμμετάσχει, αύριο, στις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στο συμβούλιο ασφαλείας και την ισραηλινή κυβέρνηση για την έγκριση της συμφωνίας.

«Μετά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Σάαρ διέκοψε τη διπλωματική επίσκεψή του, που ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστεί αύριο στην Ουγγαρία. Θα επιστρέψει στο Ισραήλ απόψε για να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες συζητήσεις και τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την κυβέρνηση», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Χαμάς τόνισε λακωνικά ότι έστειλε επίσημη απάντηση στην υπό διαπραγμάτευση στην Ντόχα συμφωνία για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων

Η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς τόνισε ότι η αντιπροσωπεία της στην Ντόχα απάντησε «με υπευθυνότητα» στην πρόταση. Δεν διευκρίνισε αν αποδέχθηκε ή απέρριψε τη συμφωνία.

Παγκόσμιοι ηγέτες και κυβερνήσεις ξένων χωρών έχουν ήδη ξεκινήσει να αντιδρούν στην είδηση για συμφωνία.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί από τους μεσολαβητές, το Ισραήλ ή τη Χαμάς, τα κύρια στοιχεία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με αξιωματούχο με γνώση του περιεχομένου της, είναι τα εξής:

  • Η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειές της.
  • Στην πρώτη φάση θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.
  • Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.
  • Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.
  • Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε στρατιωτίνα.
  • Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.
  • Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.
  • Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.
  • Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.
  • Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.
  • Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.