Συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ παραδέχονται το μάλλον αυτονόητο, ότι θα χρειαστούν μήνες για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.
Χαρακτήρισαν μάλιστα τις προηγούμενες δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου περί λύσης ήδη από την πρώτη ημέρα της ορκωμοσίας του έναν συνδυασμό προεκλογικών υποσχέσεων και έλλειψης κατανόησης της δυσκολίας της σύγκρουσης, αλλά και του χρόνου που θα χρειαστεί για να συσταθεί η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ.
Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν τα σχόλια του απεσταλμένου του Τραμπ για την Ουκρανία, αντιστράτηγου Κιθ Κέλογκ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Fox News την προηγούμενη εβδομάδα επεσήμανε ότι είναι πιθανό να έχει μια «λύση» για τον πόλεμο μέσα σε 100 ημέρες.
«Ούτε σε 100 ημέρες»
Όμως ακόμη και η εκτίμηση αυτή του Κέλογκ «είναι υπερβολικά αισιόδοξη», σημείωσε ο Τζον Χερμπστ πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία ο οποίος τώρα βρίσκεται στο Atlantic Council.
«Ο Τραμπ πρέπει να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υπάρχουν μειονεκτήματα στην αδιαλλαξία του», σημείωσε.
Μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου ο Τραμπ δήλωσε πολλές φορές ότι θα έχει έτοιμη μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ήδη από την πρώτη ημέρα που θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο.
Στα τέλη Οκτωβρίου όμως έκανε μια μικρή στροφή και άρχισε να λέει ότι θα επιλύσει την κρίση «πολύ γρήγορα». Μετά τις εκλογές ο Ρεπουμπλικάνος υποχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας συχνά απλώς ότι «θα επιλύσει» την κρίση, χωρίς να αναφέρεται σε χρονοδιάγραμμα. Εξάλλου έχει πει ότι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι δυσκολότερος από την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ρωσία από την πλευρά της έχει στείλει διαφορετικά μηνύματα σχετικά με το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας, χαιρετίζοντας τυχόν άμεσες συνομιλίες με τον Τραμπ, απορρίπτοντας όμως κάποιες προτάσεις των συμβούλων του.
Ο Χερμπστ αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα τον Ιανουάριο ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος επεσήμανε ότι τα ειρηνευτικά σχέδια των συμβούλων του Τραμπ δεν έχουν «τίποτα το ενδιαφέρον».
Αν και δεν είναι ξεκάθαρες οι λεπτομέρειες του ειρηνευτικού σχεδίου του Τραμπ, οι σύμβουλοί του σε γενικές γραμμές στηρίζουν τον αποκλεισμό της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, και το πάγωμα της γραμμής του μετώπου.
Μέχρι στιγμής οι απόπειρες της ομάδας του Τραμπ να τερματίσουν τον πόλεμο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κέλογκ αναγκάστηκε να αναβάλει επίσκεψή του στο Κίεβο που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί πριν την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικάνου.
«Πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να συναντηθώ (με τον Πούτιν) παρά μετά τις 20, πράγμα που μισώ διότι καθημερινά άνθρωποι – πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι – σκοτώνονται», σχολίασε ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ