Skip to main content

 THAAD: Ενεργοποιήθηκε δύο φορές το αμερικανικό «πέπλο» αεράμυνας στο Ισραήλ

US Missile Defense Agency

Το αντιπυραυλικό σύστημα θεωρείται ευρέως ως μία από τις καλύτερες αεράμυνες στον κόσμο

Το κορυφαίο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ THAAD, ή Terminal High-Altitude Area Defense, που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ έχει χρησιμοποιηθεί δύο φορές από τότε που έφτασε στη χώρα το περασμένο φθινόπωρο, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας στο Business Insider τη Δευτέρα.

Η συστοιχία THAAD χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα του Ισραήλ μία φορά τον Δεκέμβριο και ξανά αυτόν τον μήνα, αποκάλυψε ο Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται στο δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν, ωστόσο, πληροφορίες ούτε για τα περιστατικά στα οποία χρησιμοποιήθηκε ούτε εάν το σύστημα THAAD αναχαίτισε με επιτυχία τους στόχους.

Πάντως οι δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκε το THAAD συμπέφτουν με ένα διάστημα κατά το οποίο έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στο Ισραήλ.  Οι αντάρτες της Υεμένης έχουν εκτοξεύσει αρκετούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Στην  πιο πρόσφατη προσπάθεια, τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο και ένα drone.

Η χρήση του THAAD τις τελευταίες εβδομάδες υποδεικνύει πως το Ισραήλ συνεχίζει να αντιμετωπίζει την απειλή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, σχολιάζει το Business Insider.

Το σύστημα THAAD

Οι ΗΠΑ έστειλαν μια συστοιχία THAAD και περίπου 100 στρατιώτες στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, αφού το Ιράν εξαπέλυσε μαζική πυραυλική επίθεση εναντίον της χώρας στις αρχές του μήνα. Στα τέλη Δεκεμβρίου, αυτή η νέα συστοιχία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη.

Το THAAD είναι ένα αμερικανικό σύστημα αεράμυνας που κατασκευάστηκε από την αμερικανική αμυντική εταιρεία Lockheed Martin. Έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μεσαίου και μέσου βεληνεκούς κατά την τελική φάση της πτήσης.

Το αμερικανικό σύστημα έχει μεγάλη εμβέλεια και μπορεί να βάζει στόχους σε εμβέλεια από 93 έως 124 μίλια τόσο εντός όσο και εκτός της ατμόσφαιρας. Αναχαιτίζει έναν εισερχόμενο πύραυλο χτυπώντας τον αντί να εκραγεί κοντά του.

Ο στρατός των ΗΠΑ άρχισε να αναπτύσσει το THAAD το 1992 και τέθηκε σε εφαρμογή το 2008.

Η πρώτη επιχειρησιακή αναχαίτισή του σε μάχη σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2022 όταν μια συστοιχία που χρησιμοποιούσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέρριψε έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τους Χούθι. Αν και το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστες φορές κατά τα τρία χρόνια που ακολούθησαν, θεωρείται ευρέως ως μία από τις καλύτερες αεράμυνες στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν επτά συστοιχίες THAAD, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ, όπως αυτή που βρίσκεται στο Ισραήλ. Μια τυπική συστοιχία αποτελείται από σχεδόν 100 στρατιώτες, έξι εκτοξευτές τοποθετημένους σε φορτηγά, ένα ραντάρ και μία μονάδα ελέγχου πυρκαγιάς και επικοινωνιών.

Τον Οκτώβριο το αμερικανικό σύστημα πρόσθεσε ένα ακόμη επίπεδο στο εξαιρετικά προηγμένο δίκτυο αεράμυνας του Ισραήλ. Το ισραηλινό αντίστοιχο σύστημα, το σύστημα Arrow 3, έχει δοκιμαστεί ευρέως στις συγκρούσεις με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ διαθέτει και άλλες αντιαεροπορικές άμυνες, συμπεριλαμβανομένου του David’s Sling και του γνωστού συστήματος Iron Dome, σχεδιασμένο να αναχαιτίζει πυραύλους και πυροβολικό. Η χώρα αποσύρει τις αμερικανικής κατασκευής συστοιχίες Patriot, τις οποίες η Ουκρανία χρησιμοποίησε για να υπερασπιστεί έναντι των ρωσικών επιθέσεων.

Διαβάστε ακόμα:

THAAD: Τι είναι το «hit-to-kill» αντιπυραυλικό σύστημα που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ