Η Ουκρανία προσπάθησε να καταστρέψει με drones τον αγωγό Turkstream, μέσω του οποίου φτάνουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, οι τελευταίες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, εννέα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν το περασμένο Σάββατο στον σταθμό συμπίεσης φυσικού αερίου του αγωγού Turkstream, στην περιοχή του Κρασνοντάρ στη νότια Ρωσία. «Τα drones καταρρίφθηκαν και η πτώση συντριμμιών από ένα άπ` αυτά προκάλεσε μικρές ζημιές. Στόχος της επίθεσης ήταν να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε το υπουργείο.
Ο συγκεκριμένος σταθμός συμπίεσης βρίσκεται στο ρωσικό χωριό Γκάι Κόζντορ, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, απέναντι από την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η εγκατάσταση συνέχισε να λειτουργεί κανονικά και οι προμήθειες δεν διακόπηκαν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «συνέχιση της ενεργειακής τρομοκρατίας, την οποία προφανώς το Κίεβο επιδιώκει εδώ και πολύ καιρό υπό την επίβλεψη φίλων του στο εξωτερικό». Αυτό είναι «πολύ επικίνδυνο για τους Ευρωπαίους καταναλωτές», συνέχισε ο Πεσκόφ.
Η Ουκρανία πάντως αντέδρασε, κάνοντας λόγο για «ρωσική προπαγάνδα».
Περιμένοντας τον Τραμπ
Το Κίεβο πάντως, έχει διακόψει από την αρχή του χρόνου την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ουκρανικών αγωγών, προκαλώντας στην Ευρώπη ένα έλλειμμα 14 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου.
Εν αναμονή της ορκωμοσίας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι Ουκρανοί χάνουν πάντως έδαφος στην περιοχή του Κουρσκ, ενώ στο Ντόνετσκ, το μέτωπο φαίνεται έτοιμο να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή, υπέρ των Ρώσων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουκρανία προσπαθεί να αντεπιτεθεί με κάθε τρόπο, ακόμη και με την καταστροφή του αγωγού Turkstream. Υπάρχουν άλλωστε και δυτικοί εταίροι του Κιέβου, που παροτρύνουν την Ουκρανία να κάνει το αδύνατο μέχρι το τέλος, ακόμα κι αν απομένουν πολύ λίγα να γίνουν τώρα.
Ο τελευταίος ενεργός, ρωσικός αγωγός
Ο Turkstream, είναι ο τελευταίος ενεργός αγωγός μέσω του οποίου το ρωσικό αέριο φτάνει στην Ευρώπη. Έχει ετήσια δυναμικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Εγκαινιάστηκε το 2020, εκτείνεται υποθαλάσσια σε μήκος 930 χιλιομέτρων στη Μαύρη Θάλασσα και συνδέει τη ρωσική παράκτια πόλη Ανάπα με το τουρκικό Κιγίκοϊ. Από εκεί το αέριο μεταφέρεται στη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουγγαρία.
Μετά τις καταγγελίες για την επίθεση με τα ουκρανικά drones, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιζάρτο έγραψε στο Facebook ότι «οποιαδήποτε ενέργεια ου απειλεί την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ώρας πρέπει να θεωρείται ως επίθεση στην κυριαρχία».
Η επίθεση στον αγωγό Turkstream μπορεί να θεωρηθεί επίσης ως μια περαιτέρω προσπάθεια του Κιέβου να εκβιάσει και να διασπάσει την Ευρώπης, η οποία δεν είναι τόσο ενωμένη στην υποστήριξη της απόφασης να μην χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο του Πούτιν.
Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει προσπαθήσει να διαφοροποιήσει τις πηγές, αλλά η Ρωσία συνέχισε επίσης να πουλά κυρίως LNG στην Ευρώπη.
Το σαμποτάζ στον Nord Stream
Η Ουκρανία-έχοντας ήδη σαμποτάρει τον Nord Stream -σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες- προσπαθεί να μειώσει δραστικά τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με στόχο τον περιορισμό της χρηματοδότησης της ρωσικής πολεμικής.
Αν και οι επιθέσεις αυτές δεν έχουν αλλάξει πολλά στην πορεία του πολέμου, το τέλος των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο σήμαινε υψηλότερους λογαριασμούς στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρώπης.
Φυσικά, πολλοί στην Ευρώπη επιδιώκουν την απεξάρτηση από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και θέλουν να διακοπεί κάθε είδους εφοδιασμό και εμπορική σύνδεση με τη Ρωσία. Αλλά αυτό ήδη έχει στοιχίσει ακριβά στην ευρωπαϊκή οικονομία και στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
Η Ευρώπη αναγκάζεται πλέον να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νορβηγία, το Κατάρ και την Αλγερία, αλλά το κόστος είναι πολύ αυξημένο.
Στροφή στη Γερμανία
Ειδικά σε χώρες ,όπως η Γερμανία, η εγκατάλειψη του ρωσικού φυσικού αερίου έχει στοιχίσει πολύ, καθώς η οικονομία απειλείται με ύφεση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Ηδη, αρκετοί κύκλοι στη Γερμανία σκέφτονται τώρα ακόμη και την επισκευή του Nord Stream, ενώ διάφορες πολιτικές δυνάμεις, όπως το AfD, μιλούν ξεκάθαρα για την επαναλειτουργία του αγωγού. Ανάλογα μάλιστα με τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου, θα μπορούσαν να υπάρξει μια μεγάλη ανατροπή στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.