Οι απώλειες αμάχων από βομβαρδισμούς, επιθέσεις πυροβολικού ή άλλα εκρηκτικά έφτασαν το 2024 στο υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως για πάνω από μια δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη της Action on Armed Violence (AOAV).
Σύμφωνα με την AOAV, 61.353 άμαχοι (που δεν συμμετείχαν με κάποιο τρόπο στις συγκρούσεις) είχαν σκοτωθεί ή τραυματιστεί το 2024. Πρόκειται για αύξηση 67% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα το 2023 είχε καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός, μέχρι τότε, από τότε που η ομάδα παρακολούθησης ξεκίνησε την έρευνά της το 2010. Ωστόσο, το 2024 οι αριθμοί αυξήθηκαν κατά πολύ περισσότερο λόγω των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο αλλά του πολέμου στην Ουκρανία.
Από το σύνολο των νεκρών ή τραυματισμένων αμάχων του 2024, το 55% του συνολικού αριθμού οφείλεται στη στρατιωτική δράση του Ισραήλ. Πρόκειται για 33.910 νεκρούς ή τραυματισμένους άμαχους. Αντίστοιχα, το 19% των νεκρών ή τραυματισμένων αμάχων του 2024 οφείλεται στις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Πρόκειται για 11.693 νεκρούς ή τραυματισμένους άμαχους.
Άλλες σημαντικές συγκρούσεις που εντοπίστηκαν από την έρευνα ήταν στο Σουδάν και τη Μιανμάρ, αν και μαζί οι δύο συγκρούσεις αντιστοιχούσαν στο 8% του συνολικού αριθμού των θυμάτων.
Ο αριθμός των αμάχων που καταγράφηκαν ως νεκροί παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 51%, φτάνοντας τους 25.116, ενώ ο αριθμός των τραυματιών αμάχων ήταν υψηλότερος κατά 81%, φτάνοντας τους 36.237. Ο αριθμός των θανατηφόρων και επικίνδυνων περιστατικών που μελετήθηκαν επίσης αυξήθηκε κατά 26%, φτάνοντας τις 10.120.
Η Γάζα ήταν η περιοχή που επλήγη περισσότερο και αντιπροσώπευε το 39% όλων των θυμάτων που αναφέρθηκαν στα αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων 14.435 νεκρών και 9.314 τραυματιών, ακολουθούμενη από την Ουκρανία και τον Λίβανο. Ωστόσο, οι μετρήσεις θυμάτων από το Υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρουν ότι περισσότεροι από 23.600 σκοτώθηκαν το 2024.
«Το 2024 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους αμάχους που παγιδεύτηκαν στην εκρηκτική βία, ιδιαίτερα στη Γάζα, την Ουκρανία και τον Λίβανο. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αγνοήσει το μέγεθος της ζημίας που προκλήθηκε», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής της AOAV, Iain Overton, κάνοντας λόγο για οδυνηρά στοιχεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις της AOAV βασίζονται σε αναφορές, στην αγγλική γλώσσα, παγκόσμιων περιστατικών βίας και οι αριθμοί της θεωρούνται μικρότεροι των πραγματικών. Ωστόσο, επειδή η ομάδα χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία από το 2010 επιτρέπονται οι συγκρίσεις, δίνοντας μια αξιόπιστη ένδειξη για το εάν η βία αυξάνεται παγκοσμίως ή όχι.
Με πληροφορίες από Guardian