Skip to main content

Έξι κράτη της ΕΕ ζητούν την προσωρινή άρση των κυρώσεων στη Συρία

REUTERS/Yves Herman//File Photo

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να επαναξιολογούν την πολιτική τους απέναντι στη Δαμασκό

Έξι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την ένωση να αναστείλει προσωρινά τις κυρώσεις στη Συρία σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και οι τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν τη χαλάρωση των κυρώσεων στη Συρία κατά τη διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να επαναξιολογούν την πολιτική τους απέναντι στη Δαμασκό μετά την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Άσαντ από αντάρτικες δυνάμεις υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής Hayat Tahrir Al-Sham (HTS), η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις περισσότερες άλλες χώρες, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ποιες χώρες υπογράφουν

Το έγγραφο, που υπογράφηκε από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Φινλανδία και τη Δανία, ανέφερε ότι η ΕΕ «πρέπει να αρχίσει αμέσως να προσαρμόζει το καθεστώς των κυρώσεων».

Ωστόσο, το έγγραφο προειδοποίησε επίσης ότι εάν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες της ΕΕ για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων, ενδέχεται να μην αρθούν περαιτέρω κυρώσεις και να εφαρμοστεί μηχανισμός άμεσης επιστροφής στις κυρώσεις που έχουν ήδη καταργηθεί.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα εξαίρεση από κυρώσεις για συναλλαγές με κυβερνητικά ιδρύματα στη Συρία για έξι μήνες, σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα έξι μέλη της ΕΕ δήλωσαν ότι η ένωση θα πρέπει να άρει τις κυρώσεις για να διευκολύνει τις μη στρατιωτικές πτήσεις, να επανεκτιμήσει τις κυρώσεις σε αγαθά υψηλής αξίας, να άρει την απαγόρευση εξαγωγών τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και να ανοίξει εκ νέου τους οικονομικούς διαύλους μεταξύ ΕΕ και Συρίας.

Είπαν επίσης ότι οι κυρώσεις κατά των μελών της κυβέρνησης Άσαντ και των υποστηρικτών της θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ.

Τι θα γίνει με τις κυρώσεις κατά του HTS

Η άρση των κυρώσεων κατά του HTS θα πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και να συντονιστεί με στενούς εταίρους, ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «θα εξαρτηθεί από την κοινή μας αξιολόγηση της εισηγμένης οντότητας HTS και του αρχηγού της (Αχμέντ) Αλ Σάραα και της επιτόπιας εξέλιξης στη Συρία».

Η Κάγια Κάλλας, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Άσαντ Χασάν Αλ Σιμπάνι, την Κυριακή στο Ριάντ, όπου κορυφαίοι διπλωμάτες της Μέσης Ανατολής και της Δύσης συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν την κατάσταση στη χώρα.

«Τώρα είναι η ώρα για τη νέα ηγεσία της Συρίας να υλοποιήσει την ελπίδα που έχει δημιουργήσει – μέσω μιας ειρηνικής και χωρίς αποκλεισμούς μετάβασης που προστατεύει όλες τις μειονότητες», είπε.

«Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ πώς να χαλαρώσουν οι κυρώσεις», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters