Skip to main content

Big tech και Ντόναλντ Τραμπ: Σύμμαχοι για την παγκόσμια εξουσία

Με τον Ντόναλντ Τραμπ έρχεται η μεγάλη υποταγή. Η BigTech και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σύμμαχοι στην εξουσία

 «Μεγάλες ευκαιρίες», «χρυσές εποχές», «εξαιρετική πολιτική επιστροφή», «τεράστια επιτυχία», «καθαρή νίκη»: αυτοί ήταν οι αυθόρμητοι χαιρετισμοί που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ από τους ηγέτες ορισμένων μεγάλων αμερικανικών ψηφιακών  εταιρειών  μετά τη νίκη του στις εκλογές

Ο Σάτια Ναντέλα ,CEO της Microsoft, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta, ο Τιμ Κουκ της Apple ,ο Σουντάρ Πιχάι της Alphabet και ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έσπευσαν με μία φωνή να κολακέψουν τον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Μια κίνηση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αφού,καθεμία από τις οποίες μπορεί πλέον να ταρακουνήσει ολόκληρες οικονομίες χάρη στην οικονομική τους δύναμη.

Οι κολοσσοί της τεχνολογίας είχαν πάντα τη δική τους άποψη για την πολιτική των ΗΠΑ. Πρώτα υπήρχε άγνοια, μετά περιφρόνηση. «Με τον Ντόναλντ Τραμπ έρχεται η μεγάλη υποταγή. Η BigTech και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σύμμαχοι στην εξουσία», γράφει η γερμανική SZ. «Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μια συγχώνευση μεταξύ πολιτικής και τεχνοοικονομικής εξουσίας. Τους επόμενους μήνες θα γίνει κατανοητό ποια από τις δύο πτυχές της νέας εξουσίας προορίζεται να χρησιμοποιήσει ή να χρησιμοποιηθεί από την άλλη».

Διαζύγιο με τους Δημοκρατικούς

Η «Big Tech» – η δηλαδή η  περίφημη Silicon Valley ήταν σταθερά πιστή στους Δημοκρατικούς για πολλά χρόνια . Στην πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ, τον είχαν μάλιστα απορρίψει ως απρόβλεπτο λαϊκιστή.

Το αφεντικό της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος, όταν το 2019 έχασε τον αγώνα για ένα σημαντικό συμβόλαιο από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για ένα υπολογιστικό «νέφος» αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων, πολέμησε τον Τραμπ.

Το καλοκαίρι, ο Τραμπ παραπονέθηκε ότι το Meta/Facebook ευνοούσε ιδιαίτερα τους Δημοκρατικούς στις πλατφόρμες τους. Απείλησε μάλιστα με φυλάκιση το αφεντικό Μαρκ Ζάκερμπεργκ .

Αυτή τη φορά, με επικεφαλής τον Ελον Μασκ-το αφεντικό της Tesla και ουσιαστικά, υπερυπουργό της νέας κυβέρνησης, το κλίμα αλλάζει . «Η μεγάλη τεχνολογία λυγίζει το γόνατο», έγραψε ένα αμερικανικό μέσο ενημέρωσης. Οι μεγάλες εταιρείες του  διαδικτύου και των δεδομένων,  γονατίζουν μπροστά στον 78χρονο Τραμπ, σύμφωνα με ένα σκίτσο που επιχείρησε ανεπιτυχώς να δημοσιεύσει στην εφημερίδα του Μπέζος, Washington Post, η βραβευμένη με Πούλιτζερ σκιτσογράφος Αν Τελνάις , με αποτέλεσμα να παραιτηθεί.

 Διακυβεύονται πάρα πολλά

Η απάντηση για την στροφή της Big Tech είναι απλή: Διακυβεύονται πάρα πολλά.  Μέχρι τώρα, σχεδόν όλοι οι ψηφιακοί  «γίγαντες» απειλούνται από αντιμονοπωλιακές διαδικασίες που θα μπορούσαν να τους διαλύσουν.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ήθελε  να σπάσει το μονοπώλιο της Google στις αναζητήσεις στο Διαδίκτυο και να αναγκάσει την εταιρεία να πουλήσει το πρόγραμμα περιήγησης Chrome που κυριαρχεί στην αγορά.
Ο Τραμπ υπόσχεται να τα σταματήσει όλα αυτά και τα «κύματα» έχουν πλέον ηρεμήσει. Ο Ζάκερμπεργκ δείπνησε με τον Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο και έγραψε μια επιταγή εκατομμυρίων δολαρίων για τα έξοδα της τελετής ορκωμοσίας του.

Μιλώντας πρόσφατα στο Chicago Economic Club,ο Τραμπ  είπε ότι η διάλυση μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ θα κατέληγε απλώς να βοηθήσει την Κίνα . Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τραμπ θα μπορούσε να τραβήξει την πρίζα από τις αντιμονοπωλιακές διαδικασίες.

Απορρύθμιση και απώθηση του κράτους

Ο Ελον Μασκ δίνει ήδη τον τόνο: απορρύθμιση , απώθηση του κράτους, παροχή ελευθερίας στους αυτοαποκαλούμενους παγκόσμιους ηγέτες της τεχνολογίας. Ως εκ τούτου,ο αντιμονοπωλιακός  κανονισμός του Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να ακυρωθεί. Αναμένονται επίσης, περιορισμοί στις εξαγωγές ημιαγωγών προς την Κίνα, προκειμένου να διατηρηθεί το τεχνολογικό προβάδισμα των ΗΠΑ.
Για να μπορέσουν οι «μεγάλοι» να απορροφήσουν υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις στο μέλλον, θα πρέπει επίσης να διευκολυνθούν οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές . Η Google & Co. πιστεύουν ότι ο Τραμπ μπορεί να «αντιμετωπίζεται»  με σεβασμό, έπαινο και πολλά χρήματα .

Η Big Tech , οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες, έχουν άλλωστε, κατασκευάσει γιγαντιαίες υποδομές απαραίτητες για τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων, παράγοντας υψηλή κεφαλαιοποίηση και τεράστια κέρδη, ώστε να μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση, ανεξάρτητα από τους κανόνες της αγοράς και, συχνά, από τους κανόνες του κράτους.

Οι πλατφόρμες τους έχουν  «κλιμακωθεί» σε πλανητικές διαστάσεις, οι πόροι που έχουν στη διάθεσή τους φαίνονται απεριόριστοι. Έχουν χτίσει μια νέα ταυτότητα, δηλώνοντας ότι είναι αφοσιωμένοι στην «αλλαγή του κόσμου». Έτσι, μετά από το χρήμα , θέλουν και εξουσία , για να επιβεβαιώσουν το όραμά τους.

«Ελεύθεροι να λέμε ό,τι θέλουμε»

Η λογική του  Ελον Μασκ ήταν πάντα η προώθηση του ψηφιακού laissez-faire: «είμαστε όλοι δημοσιογράφοι, είμαστε όλοι ελεύθεροι να λέμε ό,τι θέλουμε». αντιτιθέμενος στην ιδεολογία της «αφύπνισης» που διαποτίζει τα παραδοσιακά μέσα.
Ωστόσο, η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση, έχει αυξηθεί στην πλατφόρμα Χ, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Κέντρου για την

Οι κοινωνικές πλατφόρμες, στην πραγματικότητα όμως, δεν έχουν σχεδιαστεί για να εγγυώνται την ποιότητα των πληροφοριών, αλλά για να μεγιστοποιούν την προσοχή και τον χρόνο των χρηστών.

Ο Ντάνκαν Γουότς, καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια,σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nature, τόνισε ότι ο λόγος των διανοουμένων και των δημοσιογράφων για την παραπληροφόρηση συχνά αποσυνδέεται από την πραγματικότητα: «Μιλούν για τις ψεύτικες ειδήσεις ως το κύριο πρόβλημα, αγνοώντας ότι είναι το επιχειρηματικό μοντέλο των πλατφορμών που δημιουργεί τις συνθήκες για να ευδοκιμεί η παραπληροφόρηση »