Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι «24 ώρες» για λύση… ξεχείλωσαν στους 6 μήνες

REUTERS/Maksym Kishka

Δηλώσεις Τραμπ για το ποιος θα ήταν ένας «ρεαλιστικός στόχος» - Μια στροφή που οι Ευρωπαίοι ερμήνευσαν ως ένδειξη ότι η κυβέρνησή του δεν θα εγκαταλείψει αμέσως την υποστήριξη προς το Κίεβο

«Ξεχειλώνει» σε μήνες, τις «24 ώρες» μέσα στις οποίες θα έδινε λύση για να τερματιστεί ο πόλεμος της Ουκρανίας, ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια στροφή που οι Ευρωπαίοι εταίροι ερμήνευσαν ως ένδειξη ότι η κυβέρνησή του δεν θα εγκαταλείψει αμέσως την υποστήριξη προς το Κίεβο.

Ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υποστήριξε ότι οι «έξι μήνες» είναι ένας πιο ρεαλιστικός στόχος για τον τερματισμό του πολέμου.

Από την πλευρά του, ο διορισμένος ως ειδικός απεσταλμένος για τον πόλεμο στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δήλωσε την Τετάρτη στο Fox News, ότι στόχος είναι να σταματήσει η σύγκρουση σε «100 ημέρες».

«Αν ήθελα να θέσω έναν στόχο σε προσωπικό και υπηρεσιακό επίπεδο – θα τον έθετα στις 100 ημέρες, και θα προχωρούσα προς τα πίσω» ανέφερε ο Κέλογκ όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η όποια λύση είναι σταθερή και βιώσιμη, και ότι αυτός ο πόλεμος τελειώνει, ώστε να σταματήσει το μακελειό».

Ο φόβος του Αφγανιστάν

Όπως δήλωσαν στους Financial Times, δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι συζητήσεις με την ομάδα του Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες αποκάλυψαν ότι δεν είχαν ακόμη αποφασίσει για τον τρόπο επίλυσης της σύγκρουσης.

Το στρατόπεδο Τραμπ, κινείται προσεκτικά καθώς δεν θέλει να δει να επαναλαμβάνεται στην Ουκρανία η καταστροφική απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν υπό τον Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο ένας από τους αξιωματούχους.

«Ανοιχτός» ο Πούτιν, αλλά οι όροι παραμένουν

Εντωμεταξύ το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα «καλωσόριζε» οποιαδήποτε προσέγγιση από τον Τραμπ και είναι έτοιμος για «διάλογο» με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, παραμένει ο βασικός όρος η δημιουργία συμφωνιών που θα διασφαλίζουν ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, και ότι τα δυτικά στρατεύματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τις θέσεις τους, ανατολικά, σύμφωνα με πρώην ανώτερο αξιωματούχο του Κρεμλίνου και ακόμη ένα πρόσωπο που έχει συζητήσει το θέμα με τον Ρώσο πρόεδρο.

«Θέλει να αλλάξουν οι όροι, ώστε να μην υπάρχουν απειλές για τη Ρωσία. Ανησυχεί πολύ για το πώς θα είναι ο κόσμος μετά τον πόλεμο», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος του Κρεμλίνου. Ο Τραμπ θέλει ούτως ή άλλως να ανατρέψει το ΝΑΤΟ. Ο κόσμος αλλάζει, όλα μπορούν να συμβούν», πρόσθεσε.

«Δεν γίνεται να τους βλέπουμε να κάνουν high-fiving»

Δυτικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, προσπαθούν να τονίσουν τη σημασία του να διασφαλίσει ο Τραμπ την ειρήνη στην Ουκρανία, και να αποφύγει μια ήττα για το Κίεβο που θα ενθάρρυνε τον Πούτιν και τους συμμάχους του στην Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου θα βλέπουμε τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Πούτιν, τον Σι Τζινπίνγκ και το Ιράν να κάνουν high-fiving επειδή καταλήξαμε σε μια συμφωνία που δεν είναι καλή για την Ουκρανία. Κάτι τέτοιο, μακροπρόθεσμα αυτό θα αποτελέσει μια τρομερή απειλή για την ασφάλεια όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρούτε στους FT τον περασμένο μήνα.