Skip to main content

Λίβανος: Ο στρατηγός Ζοζέφ Αούν αναλαμβάνει νέος πρόεδρος της χώρας

REUTERS/Mohamed Azakir

Η πρώτη του δήλωση

Ο αρχηγός των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ζοζέφ Αούν, εξελέγη πρόεδρος του Λιβάνου.

«Μία νέα εποχή στην ιστορία του Λιβάνου αρχίζει σήμερα», δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ανακοινώνοντας ότι το λιβανικό κράτος θα έχει το μονοπώλιο των όπλων.

Ποιος είναι ο στρατηγός Αούν

Ο στρατηγός Ζοζέφ Αούν κράτησε τον στρατό του στο περιθώριο ενός πρόσφατου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ, διατάσσοντάς του να δώσει προτεραιότητα στην πολιτική ειρήνη ακόμη και όταν στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Ο Αούν, ένας 60χρονος στρατιώτης σταδιοδρομίας, έγινε ο πέμπτος διοικητής του λιβανικού στρατού που εξελέγη πρόεδρος στην ιστορία του Λιβάνου, τερματίζοντας ένα κενό άνω των δύο ετών στη θέση.

REUTERS/Mohamed Azakir

Από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση του στρατού το 2017, οδήγησε τον θεσμό σε μια εθνική οικονομική κρίση που κατέστρεψε το νόμισμα και μαζί την αξία των μισθών των στρατιωτών του, κλονίζοντας έναν θεσμό που στήριξε την εσωτερική σταθερότητα από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90.

Τον κράτησε επίσης μακριά από έναν πόλεμο που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας που είχε εκφράσει εδώ και καιρό επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα του Αούν. Περισσότεροι από 40 λιβανέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά ο στρατός δεν συγκρούστηκε απευθείας με το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ έχει βγει μελανιασμένη από τη σύγκρουση, με τα ισραηλινά χτυπήματα να σκοτώνουν τους περισσότερους από τους ανώτατους διοικητές της και να προκαλούν καταστροφές στους προμαχώνες της οργάνωσης.

Σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις

Οι εμφανίσεις του Αούν στα μέσα ενημέρωσης είναι εξαιρετικά σπάνιες και δεν έχει δηλώσει άποψη για το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ, που ευρέως θεωρείται πιο ισχυρό από αυτό του λιβανικού στρατού.

Ο Αούν διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υποστήριξη μιας εκεχειρίας 60 ημερών που μεσολάβησε η Ουάσιγκτον και το Παρίσι τον Νοέμβριο. Οι όροι απαιτούν από τον λιβανέζικο στρατό να αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα και η Χεζμπολάχ αποσύρουν τις δυνάμεις τους.

Σε συναντήσεις με βουλευτές ενόψει των εκλογών της Πέμπτης, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Κόλπου εξέφρασαν την αποδοχή του ως νέου προέδρου, χωρίς να τον υποστηρίξουν ρητά, είπαν στο Ρόιτερς οι παρόντες βουλευτές.

Σε μια σπάνια συνέντευξη στην φιλο-Χεζμπολάχ λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar το 2017, ο Αούν είπε ότι θα «περιορίσει την πολιτική παρέμβαση» στον στρατό.

Δεν μίλησε για την υποψηφιότητά του για την προεδρία σε κανένα δημόσιο φόρουμ και δεν έκανε το γύρο των διχασμένων πολιτικών φατριών του Λιβάνου για να υποστηρίξει την υποστήριξη, όπως κάνουν συνήθως άλλοι υποψήφιοι πριν από τις εκλογές.

Το υπόβαθρο του νέου προέδρου του Λιβάνου

Ο Αούν γεννήθηκε στο Σιν ελ-Φιλ κοντά στη Βηρυτό και γράφτηκε στο στρατό το 1983 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου. Η πρώτη του αποστολή ήταν ως διοικητής διμοιρίας στους δασοφύλακες του στρατού το 1985 και η εκπαίδευσή του περιελάμβανε δύο μαθήματα αξιωματικών πεζικού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λίγο μετά τον διορισμό του ως διοικητή, ο στρατός διεξήγαγε μια επίθεση για να εκκαθαρίσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από έναν θύλακα στα σύνορα με τη Συρία, αποσπώντας επαίνους από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ τότε, ο οποίος είπε ότι ο στρατός είχε κάνει «εξαιρετική δουλειά».

Με το να γίνει πρόεδρος, μια θέση που προορίζεται για έναν Μαρωνίτη Χριστιανό στο σεχταριστικό σύστημα του Λιβάνου, θα ακολουθήσει τα βήματα άλλων πρώην διοικητών του στρατού που ανέλαβαν τη θέση, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου αρχηγού κράτους Μισέλ Αούν, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση.

Σε μια ασυνήθιστα πολιτική δήλωση για έναν διοικητή του στρατού, ο Αούν επέκρινε τους κυβερνώντες πολιτικούς για την οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου το 2021, λέγοντας ότι οι στρατιώτες πεινούσαν μαζί με τον υπόλοιπο πληθυσμό και ρωτώντας τους πολιτικούς “τι σκοπεύετε να κάνετε;”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν διοχετεύσει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για υποστήριξη στο LAF από το 2006, παρενέβησαν με πρόσθετη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για τη μισθολογική υποστήριξη των στρατιωτών.

Ο Αούν περιέγραψε την υποστήριξη των φιλικών κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, ως «ισχυρή υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης».

Υπό την εποπτεία του Αούν, η βοήθεια των ΗΠΑ συνέχισε να ρέει στον στρατό, μέρος μιας πολιτικής των ΗΠΑ που επικεντρώνεται στην υποστήριξη κρατικών θεσμών για τον περιορισμό της επιρροής της Χεζμπολάχ, την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί τρομοκρατική ομάδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters