Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντά σήμερα την Πέμπτη στη Γερμανία τους συμμάχους της Ουκρανίας που συγκεντρώθηκαν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών για να συζητήσουν τη στρατιωτική τους βοήθεια, 11 ημέρες πριν από την έναρξη της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δηλώνει δύσπιστος για αυτήν την οικονομική υποστήριξη.
Αυτή η συνάντηση της «ομάδας επαφής» των εταίρων του Κιέβου στο Ραμστάιν, μια αμερικανική αεροπορική βάση όχι μακριά από τη Φρανκφούρτη, θα είναι η τελευταία για τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος είχε ήδη πραγματοποιήσει το ταξίδι στο Ramstein για την προηγούμενη συνάντηση τον Σεπτέμβριο, είπε ότι σχεδιάζει επίσης «συνομιλίες με εταίρους σε επίπεδο υπουργών Άμυνας και στρατιωτικών διοικητών». Το «παρών» θα δώσουν επίσης η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
Αυτή θα είναι η 25η συνάντηση αυτής της ομάδας που έχει συσταθεί για να συντονίσει την προμήθεια όπλων στο Κίεβο προκειμένου να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να ανακοινώσει ένα σημαντικό νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο. Η επικείμενη ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ κάνει την Ουκρανία να φοβάται μια δραστική μείωση της υποστήριξης των ΗΠΑ και την πίεση από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ για το Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις στον Πούτιν.
Σε μια έκκληση για συνεχή βοήθεια στους Ουκρανούς, ο Λόιντ Όστιν προειδοποίησε την Τετάρτη ότι «η αμερικανική ηγεσία είναι εξαιρετικά σημαντική». «Δεν ζητήσαμε απλώς από τις χώρες να παράσχουν βοήθεια για την ασφάλεια – τους δείξαμε τον τρόπο σε κάθε περίπτωση σχετικά με το ποσό της βοήθειας για την ασφάλεια που παρείχαν και την ταχύτητα με την οποία παραδόθηκε αυτή η βοήθεια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Για εβδομάδες, οι εικασίες ήταν έντονες για τις συνθήκες για τις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Διότι ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο «σε 24 ώρες», χωρίς να διευκρινίσει πώς.
Αν και ανησυχεί για πιθανή πτώση της βοήθειας, το Κίεβο ελπίζει σε ισχυρές αποφάσεις από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο. Υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Κιέβου κατά της ρωσικής εισβολής, παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια αξίας άνω των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων (63 δισεκατομμύρια ευρώ) από τον Φεβρουάριο του 2022.