Σε ένα σημαντικό πισωγύρισμα και σε στυλ…«mea culpa», ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, έρχεται πιο κοντα στις πρακτικές Μασκ για τον (μη) έλεγχο της παραπληροφόρησης μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα Facebook, Instargram και το WhatsApp.
H Meta, με το βλέμμα στην αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά αλλαγών στις πρακτικές της για τον έλεγχο του περιεχομένου της, οι οποίες ουσιαστικά θέτουν τέλος στο μακροχρόνιο πρόγραμμα επαλήθευσης γεγονότων, μια πολιτική που θεσπίστηκε για να περιορίσει τη διάδοση της παραπληροφόρησης, στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.
Έτσι, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, η εταιρεία καταργεί το πρόγραμμα fact-checking, το οποίο μέσω τρίτων φορέων ελέγχου μπλοκάρει «ύποπτες» για παραπληροφόρηση αλλά και δυσφημιστικές αναρτήσεις, και αντ’ αυτού θα βασίζεται στους χρήστες για να κάνουν τις αντίστοιχες παρεμβάσεις.
«Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στις ρίζες μας σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης», σημείωσε ο Ζάκερμπεργκ σε βίντεό του. «Το σημερινό σύστημα ελέγχου των γεγονότων», πρόσθεσε, είχε «φτάσει σε ένα σημείο το οποίο επέτρεπε πάρα πολλά λάθη και υπερβολική λογοκρισία».
Μεταξύ των αλλαγών, θα είναι η «άρση των περιορισμών για θέματα όπως η μετανάστευση και το φύλο που δεν έχουν καμία σχέση με τον ευρύτερο διάλογο», πρόσθεσε.
Όπως το “X”
«Θα απαλλαγούμε από τα fact-checkers και θα τα αντικαταστήσουμε με τα community notes, αντίστοιχα με του Χ (πρώην Twitter)» πρόσθεσε.
Η αλλαγή βάζει τέλος σε μια πρακτική που ξεκίνησε η εταιρεία πριν από οκτώ χρόνια, τις εβδομάδες μετά την εκλογή Τραμπ, το 2016.
Εκείνη την εποχή, το Facebook δέχθηκε πυρά για ανεξέλεγκτη διάδοση παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων αναρτήσεων από ξένες κυβερνήσεις που επεδίωκαν να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ του αμερικανικού κοινού.
Ως αποτέλεσμα της τεράστιας δημόσιας πίεσης, ο Ζάκερμπεργκ στράφηκε σε εξωτερικούς οργανισμούς, όπως το Associated Press, το ABC News και ο ιστότοπος ελέγχου γεγονότων Snopes, για να διασταυρώνουν δυνητικά ψευδείς ή παραπλανητικές αναρτήσεις και να αποφασίζουν αν έπρεπε να επισημανθούν ή να αφαιρεθούν εντελώς.
Παραδοχή ότι «πρόκειται για συμβιβασμό»
«Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για έναν συμβιβασμό», παραδέχτηκε ωστόσο. «Σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε περισσότερες αρνητικές αναρτήσεις, αλλά παράλληλα θα μειώσουμε τον αριθμό των λογαριασμών που από υπερβολή “κλείναμε”».
Η κίνηση της Meta αναμένεται να ικανοποιήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συντηρητικούς συμμάχους του, πολλοί από τους οποίους αντιπαθούσαν την πρακτική της Meta να αποποιείται ή να προειδοποιεί για αμφιλεγόμενες ή παραπλανητικές αναρτήσεις.
Ο επερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος καταφέρεται εδώ και καιρό εναντίον του Ζάκερμπεργκ, ισχυριζόμενος ότι η λειτουργία ελέγχου αντιμετώπιζε με άδικο τρόπο τις αναρτήσεις συντηρητικών χρηστών.
Ωστόσο αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ, η Meta κινήθηκε γρήγορα για να αποκαταστήσει τις τεταμένες σχέσεις μαζί του.
Χαρακτηριστικό της στροφής είναι η δήλωση Ζάκερμπεργκ ότι «οι πρόσφατες εκλογές» ήταν ένα «κρίσιμο σημείο καμπής για την επαναφορά του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου».
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, δείπνησε με τον Τραμπ στο Mar-a-Lago, όπου συναντήθηκε επίσης με τον εκλεκτό του για το υπουργείο Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο.
Επίσης, δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια για την οικονομική ενίσχυση της τελετής ορκωμοσίας του Τραμπ.
naftemporiki.gr