Skip to main content

Ο πόλεμος του ουίσκι και γιατί ο Καναδάς πρέπει να ενταχθεί… στην Ε.Ε. – Μία διαφορετική πρόταση του Economist

Επί 4 δεκαετίες Καναδάς και Δανία ήταν σε μία διαμάχη για μία βραχονησίδα - Αντί για πυροβολισμούς, περιστασιακά επέλεγαν να ανταλλάξουν ευγενικά γράμματα...

Μία από τις πιο περίεργες διεθνείς διαμάχες όλων των εποχών, ήταν εκείνη που έφερε τον Καναδά αντιμέτωπο με τη Δανία για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες.

Ξεκινώντας το 1984, αυτή η απίθανη διαμάχη αφορούσε ένα νησί ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου στη μέση ενός παγωμένου καναλιού της Αρκτικής, που σηματοδοτεί τα σύνορα μεταξύ της Γροιλανδίας (που πλέον αυτοδιοικείται και ανήκει στη Δανία) και της καναδικής περιοχής του Νούναβουτ.

Και οι δύο πλευρές θεωρούσαν πως η βραχονησίδα ανήκε σε αυτές. Αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί casus belli από λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, έγινε για αυτό το βόρειο δίδυμο μια άσκηση διπλωματικής ευγένειας, όπως εξηγεί ο Economist. Καναδοί αξιωματούχοι που επισκέπτονταν το νησί δήλωναν την κυριαρχία τους αφήνοντας ουίσκι και σημαίες. Oι Δανοί διεκδικούσαν την κυριαρχία τους παίρνοντας το ουίσκι και αφήνοντας το δικό τους σναπς για τους Καναδούς. Αντί για πυροβολισμούς, περιστασιακά επέλεγαν να ανταλλάξουν ευγενικά γράμματα.

Όταν η διαμάχη έγινε κουραστική, μια ομάδα εργασίας πέρασε χρόνια για. να καταλήξει σε μία συμφωνία, που χώριζε το νησί στη μέση, τερματίζοντας τις «εχθροπραξίες» το 2022.

Ποιοι επανεξετάζουν δεσμούς με την ΕΕ

«Με εχθρούς σαν αυτούς, ποιος χρειάζεται φίλους;», σχολιάζει ο Economist. Όπως αποδεικνύεται, τόσο η Ευρώπη όσο και ο Καναδάς μπορεί να χρειάζονται αναβαθμισμένες συμμαχίες. Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου φέρνει μαζί της την προοπτική δασμών και οικονομικού εθνικισμού.

Χώρες στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανεξετάζουν τους δεσμούς τους με τον οργανισμό. Η Ελβετία έχει συμφωνήσει σε μια στενότερη συμμαχία, ενώ η Ισλανδία θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα το 2027 για την ένταξη. Η Γροιλανδία, που αποχώρησε από την ΕΕ το 1985 μετά την απόκτηση αυτονομίας από τη Δανία, μπορεί να εξετάσει την επανένταξη.

Η πρόκληση

Αλλά ο Καναδάς ίσως έχει τον μεγαλύτερο λόγο ανησυχίας, παρατηρεί ο Economist. Ο κ. Τραμπ τρολάρει τον γείτονά του υπονοώντας ότι πρόκειται να γίνει η 51η πολιτεία της Αμερικής και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό του ως «κυβερνήτη Τζάστιν Τριντό».

Αξιωματούχοι από την Οτάβα και πρωτεύουσες της ΕΕ ανταλλάσσουν σημειώσεις για το πώς να διαχειριστούν μια νέα περίοδο με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Και η λύση

Και κάπως έτσι η στήλη του Economist, Charlemagne, που διαθέτει και ευρωπαϊκή και καναδική κληρονομιά, έχει έτοιμη λύση στα προβλήματα και των δύο πλευρών: Η ΕΕ πρέπει να προσκαλέσει τον Καναδά να γίνει το 28ο μέλος της.