Skip to main content

«Πρόβλημα Μασκ» για την Ευρώπη: Κυβερνήσεις σε βέρτιγκο μπροστά στον «χαμαιλέοντα»

REUTERS/Rachel Wisniewski/File Photo

Καυτευνασμός αλλά και δυσαρέσκεια στη Βρετανία, οργή στη Γερμανία, απέλπιδες προσπάθειες για γαλλικό φλερτ από το Παρίσι

Συνδυάζει τρεις πανίσχυρες και δυνάμει επικίνδυνες ιδιότητες: Είναι βαθύπλουτος δισεκατομμυριούχος, υπερδραστήριος και ταυτόχρονα αποτελεί το δεξί χέρι αλλά και το «αυτί» του Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να βρίσκονται σε προβληματισμό, αν όχι αναταραχή, για τον τρόπο αντιμετώπισης του Έλον Μασκ.

Ο Μασκ δεν διστάζει να επικρίνει με δριμύτητα ξένες κυβερνήσεις, την ίδια στιγμή μάλιστα που μπορεί να κατηγορεί τους πάντες για απόπειρα ανάμειξης στα εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ.

Το «μπιφ» με τον Στάρμερ

Η μεγαλύτερη σύγκρουση, -«μπιφ» κατά τον νεολαιίστικο νεολογισμό- φαίνεται να υπάρχει με τη βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ.

Έχει όμως επικρίνει δριμύτατα και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ενώ σε αμφότερα τα έθνη υποστηρίζει σκληρά κινήματα κινούμενα στις παρυφές της ακροδεξιάς.

Κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προσπαθήσει να φλερτάρουν τον Μασκ με την ελπίδα να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τον Τραμπ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ας πούμε, κάλεσε τον ιδιοκτήτη της Tesla και του Twitter στην επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και δεν θα έλεγε στη συμμετοχή του σε μια επερχόμενη σύνοδο κορυφής με αντικείμενο την τεχνολογία.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει δημιουργήσει τον δικό της δεσμό με τον Μασκ. Ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγκάστηκε να είναι ήπιος μαζί του κατά τη διάρκεια μιας μετεκλογικής συνομιλίας με τον Τραμπ και παρά τις έντονες διαφωνίες που είχαν προηγηθεί σχετικά με τη στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης επί της ρωσικής εισβολής.

Ηγέτες, τέλος, όπως ο Τούρκος Προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι φρόντισαν να αυξήσουν τις επαφές τους με τον επιχειρηματία καθώς πλησίαζαν οι εκλογές στις ΗΠΑ, ίσως για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με συμπεριφορά ανάλογη αυτής που έτυχε ο Τζάστιν Τριντό.

Σύμμαχοι κι εχθροί συμφωνούν ότι ο Μασκ είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο, αν όχι ο πλέον πιο ισχυρός.

Χαμαιλέων

Και το να μην τα πας καλά μαζί του μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες.

«Ως χαμαιλέοντας, ποτέ δεν ξέρεις ποια εκδοχή του Έλον Μασκ εμφανίζεται», λέει πρώην κυβερνητικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είναι μια επικίνδυνη φιγούρα. Και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να τον κάνει εχθρό».

Ο Μασκ εξαπολύει επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του Στάρμερ με μία σχεδόν εμμονική ρουτίνα.

Έχει υποστηρίξει το κίνημα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, φίλου επί μακρόν του Τραμπ ενώ τις τελευταίες ημέρες, ο Μασκ έχει επίσης ρίξει το βάρος του υπέρ του ακροδεξιού ταραξία Τόμι Ρόμπινσον, ενός τύπου πολύ πιο ακραίου από τον Φάρατζ.

Διχογνωμία και κατευνασμός στη Βρετανία

Στη Βρετανία η ενόχληση δύσκολα μεν κρύβεται, αλλά ακόμη πιο δύσκολα εκδηλώνεται ανοικτά: «Ο Έλον Μασκ είναι Αμερικανός πολίτης και ίσως θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε θέματα της άλλης πλευράς του Ατλαντικού», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εργασίας Άντριου Γκουίν.

Αλλά ο πολιτικός προϊστάμενος του Γκουίν, ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ, έσπευσε να προσφέρει στο αφεντικό της Tesla κλάδο ελαίας με μεταγενέστερη συνέντευξη: Απόδειξη ότι στην βρετανική κυβέρνηση επικρατεί ένταση και διχογνωμία σχετικά με το αν θα εξοργίσει περαιτέρω ή όχι τον δισεκατομμυριούχο.

«Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τον Ελον Μασκ, ο οποίος νομίζω ότι έχει να παίξει μεγάλο ρόλο στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του για να βοηθήσει εμάς και άλλες χώρες να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό ζήτημα», ήταν η κατευναστική δήλωση του Στρίτινγκ. «Αν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας και να σηκώσει τα μανίκια να δουλέψουμε μαζί, θα το χαιρετίσουμε».

Όμως ο Μασκ δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και η άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να τον προσκαλέσει σε μια κρίσιμη επενδυτική σύνοδο κορυφής τον περασμένο Οκτώβριο μπορεί να «κλείδωσε τη μοίρα της για τον μεγιστάνα της τεχνολογίας.

Επισήμως η Ντάουνινγκ Στριτ απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τις τελευταίες επιθέσεις του Μασκ, παρόλο που ο Μασκ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «συνένοχο στον ΒΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ» και ζήτησε νέες εκλογές.

Διχασμός και μίσος

Κυβερνητικό στέλεχος ωστόσο έλεγε με θλίψη στο politicο: «Σε μια εποχή που οι κοινότητες πρέπει να έρθουν και να συνεργαστούν, έχουμε ένα τύπο με μεγάλη επιρροή που σπέρνει διχασμό και διαδίδει μίσος».

Στη Γερμανία, οι πολιτικοί ηγέτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για το τι θα μπορούσε να σημαίνει η υποστήριξη του Μασκ στο ακροδεξιό AfD για τις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας.

Είναι πάντως λιγότερο ντροπαλοί από τους Βρετανούς στο να απαντάνε άμεσα στον Μασκ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες ημέρες, ο συν-αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, συνέκρινε τις παρεμβάσεις του Μασκ στις γερμανικές εκλογές με τις επιχειρήσεις επιρροής που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Και οι δύο θέλουν να επηρεάσουν τις εκλογές μας και να υποστηρίξουν εχθρούς της δημοκρατίας όπως το AfD», είπε ο Κλίνγκμπεϊλ .

«Θέλουν τη Γερμανία να αποδυναμωθεί και να βυθιστεί στο χάος».

Ο συντηρητικός υποψήφιος για τον θώκο του επόμενου Γερμανού καγκελαρίου, ο Φρίντριχ Μερτς, αρέσκεται να παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον ηγέτη που θα είναι σε θέση να κάνει «συμφωνίες» με τον Τραμπ. Σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που οι γερμανικές εξαγωγές είναι άμεσα εκτεθειμένες στις επαναλαμβανόμενες απειλές του εκλεγμένου προέδρου για εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη.

Λειαίνοντας το AfD

Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί ανησυχούν ότι Μασκ και η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ θα υπονομεύσουν περαιτέρω τα γερμανικά κεντρώα κόμματα «φυσιολογικοποιώντας» το AfD και υποβαθμίζοντας τον ριζοσπαστισμό του.

Οι γερμανικές ανησυχίες κορυφώθηκαν όταν ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ JD Vance αναδημοσίευσε στα αγγλικά το αμφιλεγόμενο άρθρο του Μασκ για το AfD στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Δεν υποστηρίζω ένα κόμμα στις γερμανικές εκλογές, καθώς δεν είναι η χώρα μου και ελπίζουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους Γερμανούς», έγραψε ο Βανς στο X. «Αλλά αυτό είναι ένα ενδιαφέρον άρθρο», πρόσθεσε ο Vance.

Ο Μασκ δεν έχει υποστηρίξει ακόμη τη Μαρίν Λεπέν και τη γαλλική ακροδεξιά. Αλλά ο Πρόεδρος Μακρόν – ο οποίος, όπως και ο Σολτς στη Γερμανία, είναι πολιτικά εύθραυστος και αντιμετωπίζει εσωτερικές αντιπαλότητες – θέλει απεγνωσμένα να τον έχει στο πλευρό του και σίγουρα όχι απέναντί του.

Παρηγοριά

Ο Μακρόν παρότρυνε έτσι τον κολοσσό της τεχνολογίας να παραστεί, μαζί με τον Τραμπ, σε μια μεγάλη σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι τον επόμενο μήνα .

«Ο Τραμπ δεν φαίνεται να περιφρονεί το Παρίσι με την ίδια περιφρόνηση που περιφρονεί την ΕΕ ή τη Γερμανία», λέει στο Politico, ανωνύμως, ένας Ρεπουμπλικανός εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής που συνεργάζεται με τη μεταβατική ομάδα του Τραμπ. «Ο Μακρόν μπορεί να παρηγορείται με το γεγονός ότι δεν είναι ο Σολτς».

Δύσκολη ζωή

Τη ζωή του Μακρόν, ωστόσο, δυσκολεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχίζει τις έρευνες για το εάν το Χ συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ενημέρωσης.

Η επιτροπή εξακολουθεί να εξετάζει για πιθανές παραβιάσεις του X σε ζητήματα διάδοσης παράνομου περιεχομένου και χειραγώγησης πληροφοριών, και η Επιτροπή εξετάζει εάν θα επιβάλει μεγάλο πρόστιμο στον Μασκ .

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν να δουν πού θα στρέψει την προσοχή του ο Μασκ όταν ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του μέσα στον μήνα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παλιοί κανόνες της διπλωματίας εν προκειμένω «δεν παίζουν εδώ».

«Όσο η συμπεριφορά του είναι αμφίβολη, επιχειρήσεις και εμπόριο θα τρεκλίζουν», λέει πρώην κυβερνητικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπληρώνοντας το δυσοίωνο σκηνικό.

Πηγή: Politico