Εκατοντάδες Μαυροβούνιοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα ενάντια σε αυτό που θεωρούν ως έλλειψη δράσης από τις αρχές για να αποτρέψουν έναν μαζικό πυροβολισμό κατά τον οποίο ένας ένοπλος σκότωσε 12 ανθρώπους και τραυμάτισε σοβαρά τέσσερις.
Σε μια από τις χειρότερες μαζικές δολοφονίες του βαλκανικού έθνους, ο 45χρονος Άκο Μαρτίνοβιτς ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης αφού ήπιε πολύ στη μικρή πόλη Τσέτινιε και κατάφερε να ξεφύγει από την αστυνομία για πολλές ώρες.
Σε αυτούς που πυροβόλησε περιλαμβάνεται και η ίδια του η αδερφή. Αργότερα έστρεψε το όπλο του στον εαυτό του και υπέκυψε στα τραύματά του νωρίς την Πέμπτη.
Οργή των πολιτών
Πολλοί Μαυροβούνιοι είναι θυμωμένοι για αυτό που θεωρούν ως αργή μεταρρύθμιση της αστυνομικής δύναμης, με υποστελέχωση και ανεπαρκείς πόρους, αλλά και γραφειοκρατικές και πολιτικές διαμάχες εντός της κυβέρνησης.
Οι διαδηλωτές αρχικά στάθηκαν σιωπηλοί για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων των πυροβολισμών και στη συνέχεια εκτόξευσαν ύβρεις κατά της αστυνομίας που απέκλεισε το κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο της πόλης. Μερικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να παραβιάσουν έναν φράκτη ασφαλείας.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Το σύστημά σου είναι σάπιο» και «Τα χέρια σου είναι ματωμένα». Έδεσαν τριαντάφυλλα με μαύρες κορδέλες στον φράχτη σε μια χειρονομία πένθους.
Απαιτούν παραιτήσεις
Την παραίτηση κορυφαίων αξιωματούχων οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών Ντανίλο Σαράνοβιτς και του αστυνομικού διευθυντή Λάζαρ Σκεπάνοβιτς.
Ο Σκεπάνοβιτς είπε την Πέμπτη ότι η απάντηση της αστυνομίας στον πυροβολισμό είχε καθυστερήσει λόγω παραπλανητικών πληροφοριών που έστειλαν την πρώτη περίπολο σε λάθος τοποθεσία.
«Ως αξιότιμοι άντρες, θα πρέπει να βγείτε και να πείτε (μας) τι συμβαίνει στο σύστημά σας… διαφορετικά αύριο μια τέτοια τραγωδία μπορεί να χτυπήσει τις πόρτες όλων μας», φώναξε ένας διαδηλωτής.
Ήταν ο δεύτερος μαζικός πυροβολισμός σε λιγότερο από τρία χρόνια στο Cetinje, 38 χλμ. (24 μίλια) δυτικά της Ποντγκόριτσα. Τον Αύγουστο του 2022, ένας ένοπλος σκότωσε 10 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί.
Η διαμαρτυρία συνέπεσε με μια συνεχιζόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που συζητούσε τα επακόλουθα του πυροβολισμού, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων όπως η καταπολέμηση των παράνομων όπλων, αυστηρότερα κριτήρια για την κατοχή και οπλοφορία και τη στρατολόγηση περισσότερων αστυνομικών.
Το Μαυροβούνιο, μια μικρή δημοκρατία της Αδριατικής με μόνο 633.000 κατοίκους, έχει μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα για τα όπλα.
Όπως και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων – Σερβία, Βοσνία, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και Βόρεια Μακεδονία – το Μαυροβούνιο είναι επίσης γεμάτο από παράνομα όπλα, κυρίως από τους αιματηρούς πολέμους της δεκαετίας του 1990.
Πηγή: Reuters