Skip to main content

ΟΗΕ: Πάνω από 2.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο το 2024

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε αυτούς περιλαμβάνονται εκατοντάδες παιδιά

Πάνω από 2.200 άνθρωποι είτε έχασαν τη ζωή τους είτε αγνοούνται στη Μεσόγειο, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη αναζητώντας καταφύγιο το 2024.

Ο αριθμός αυτός, που αναφέρεται σε δήλωση της Regina De Dominicis, της περιφερειακής διευθύντριας για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, Unicef, επισκιάστηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν 20 άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα και αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι αφού ένα σκάφος άρχισε να παίρνει νερό σε ταραγμένη θάλασσα περίπου 20 μίλια από τις ακτές της Λιβύης.

Παρά τα κύματα, επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα οκτάχρονο αγόρι από τη Συρία, κατάφεραν να συνεχίσουν το ταξίδι με το σκάφος που έπαιρνε κλίση, προτού βρεθούν από περιπολικό σκάφος της ιταλικής αστυνομίας το βράδυ της Τρίτης κοντά στο νότιο νησί Λαμπεντούζα.

Το σκάφος μήκους 6 μέτρων είχε αναχωρήσει από τη Ζουάρα της Λιβύης στις 10 το βράδυ της Δευτέρας και άρχισε να παίρνει νερό περίπου πέντε ώρες αργότερα, δημιουργώντας πανικό και προκαλώντας την πτώση 20 επιβατών στη θάλασσα, σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων που δόθηκαν από τους έξι ενήλικες επιζώντες.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό τη Δευτέρα, δύο άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός πεντάχρονου παιδιού, έχασαν τη ζωή τους και 17 επέζησαν αφού το σκάφος στο οποίο επέβαιναν κατέρρευσε στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Τυνησίας κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας να φτάσουν στην Ευρώπη.

Εκατοντάδες παιδιά

Η Ντε Ντομινίσις δήλωσε: «Ο αριθμός των νεκρών και ο αριθμός των αγνοουμένων στη Μεσόγειο το 2024 έχουν πλέον ξεπεράσει τους 2.200, με σχεδόν 1.700 ζωές να έχουν χαθεί μόνο στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται εκατοντάδες παιδιά, τα οποία αποτελούν το ένα στα πέντε όλων των ανθρώπων που μεταναστεύουν μέσω της Μεσογείου. Η πλειονότητά τους διαφεύγει από βίαιες συγκρούσεις και τη φτώχεια».

Τον Δεκέμβριο, ένα 11χρονο κορίτσι, φορώντας ένα απλό σωσίβιο και προσκολλημένο σε ένα ζευγάρι σωλήνες ελαστικών, διασώθηκε στα ανοικτά της Λαμπεντούζα. Είπε στους διασώστες ότι είχε περάσει τρεις ημέρες στη θάλασσα μετά από ένα ναυάγιο που εικάζεται ότι σκότωσε 40 ανθρώπους.

Έναν μήνα νωρίτερα η γερμανική ΜΚΟ Sea-Watch υπέβαλε ποινική μήνυση στους εισαγγελείς της Σικελίας κατηγορώντας την ιταλική ακτοφυλακή για αμέλεια και πολλαπλή ανθρωποκτονία σε σχέση με το ναυάγιο στα ανοικτά της Λαμπεντούζα που στοίχισε τη ζωή σε 21 ανθρώπους. Η ΜΚΟ δήλωσε ότι είχε ειδοποιήσει τις ιταλικές αρχές για το σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο στις 2 Σεπτεμβρίου, αλλά ισχυρίστηκε ότι η ακτοφυλακή δεν έστειλε σκάφος διάσωσης παρά μόνο δύο ημέρες αργότερα.

Η Ιταλία είναι ένα από τα κύρια σημεία αποβίβασης για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, με τη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου να θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ έχει καταγράψει τουλάχιστον 25.500 θανάτους και εξαφανίσεις κατά τη διέλευση από τη Μεσόγειο από το 2014. Οι περισσότεροι θάνατοι ή εξαφανίσεις αποδίδονται σε σκάφη που αναχωρούν είτε από την Τυνησία είτε από τη Λιβύη.

Πηγή: Guardian