Υπό κράτηση βρίσκεται μια Ιταλίδα δημοσιογράφος στο Ιράν για περισσότερο από μια εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.
Η Σεσίλια Σάλα εργάζεται για την εφημερίδα Il Foglio και για την εταιρεία podcast Chora Media.
Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι παρακολουθεί την υπόθεση της κ. Σάλα με «απόλυτη προσοχή» από τότε που συνελήφθη από την αστυνομία της Τεχεράνης στις 19 Δεκεμβρίου. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση της σύλληψης από Ιρανούς αξιωματούχους.
Η Chora Media ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι η κ. Sala κρατείται σε απομόνωση στη φυλακή Evin της Τεχεράνης και ότι δεν έχει δοθεί κανένας λόγος για την κράτησή της.
Την επισκέφτηκε η πρέσβειρα της Ιταλίας στην Τεχεράνη
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας αποκάλυψε ότι η πρέσβειρα της Ρώμης στην Τεχεράνη, Πάολα Αμαντέι, την επισκέφθηκε για να ελέγξει τις συνθήκες κράτησής της, προσθέτοντας ότι της επετράπη να κάνει δύο τηλεφωνήματα στην οικογένειά της. Είπε επίσης ότι η Ιταλία «συνεργάζεται με τις ιρανικές αρχές για να αποσαφηνιστεί η νομική κατάσταση της Σεσίλια Σάλα».
Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Τζούντο Κροσέτο δήλωσε ότι η σύλληψή της ήταν «απαράδεκτη» σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι η Ιταλία χρησιμοποιεί «πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες υψηλού επιπέδου» για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή της.
Έπρεπε να έχει γυρίσει από τις 20 Δεκεμβρίου
Σύμφωνα με την Chora Media, η κ. Sala έφυγε από τη Ρώμη για το Ιράν στις 12 Δεκεμβρίου με έγκυρη δημοσιογραφική βίζα και είχε πραγματοποιήσει αρκετές συνεντεύξεις, παράγοντας τρία επεισόδια του podcast της «Stories».
Πρόσθεσε ότι επρόκειτο να επιστρέψει αεροπορικώς στη Ρώμη στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά το τηλέφωνό της «σίγησε» μετά την ανταλλαγή μερικών μηνυμάτων στις 19 Δεκεμβρίου.
Στα τρία τελευταία επεισόδια του podcast «Ιστορίες» της κ. Σάλα, το οποίο έχει σχεδόν 700 επεισόδια και δεκάδες χιλιάδες ακροαματικότητα στο Spotify, ακούστηκαν μια γυναίκα κωμικός, ένας πρώην στρατιωτικός διοικητής και μια νεαρή γυναίκα που έχει απορρίψει τις συντηρητικές αξίες.
Τις ημέρες που προηγήθηκαν της σύλληψής της, η κ. Sala ήταν ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας σχετικά με τα θέματα των συνεντεύξεών της και γενικά φωτογραφίες γύρω από την Τεχεράνη.
Ο άλλος εργοδότης της Σάλα, η Il Foglio, ζήτησε την απελευθέρωσή της, λέγοντας ότι «η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».
Πηγή: BBC