Skip to main content

«My voice, my choice»: Συγκεντρώθηκαν ένα εκατομμύριο υπογραφές υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση- Τώρα, ο λόγος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η πρωτοβουλία, της οποίας ηγείται το Ινστιτούτο της 8ης Μαρτίου, μια σλοβενική μη κερδοσκοπική οργάνωση για την ισότητα των φύλων, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα

Η πρωτοβουλία πολιτών «Η φωνή μου, η επιλογή μου», η οποία τάσσεται υπέρ της ασφαλούς και προσβάσιμης άμβλωσης στην ΕΕ, εξασφάλισε 1 εκατομμύριο υπογραφές σε όλο το μπλοκ και ξεπέρασε τα απαιτούμενα όρια σε 15 χώρες – υπερδιπλάσιες από τις επτά που απαιτούνται.

«Καταφέραμε να συνδέσουμε ολόκληρη την ΕΕ και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο σε όλη την Ευρώπη. Το πιο σημαντικό είναι ότι αποδείξαμε ξεκάθαρα ότι το δικαίωμα να αποφασίζει κανείς ελεύθερα για την γέννα αποτελεί κοινή αξία σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε η Nika Kovač, συντονίστρια της εκστρατείας, σε δελτίο Τύπου.

Η πρωτοβουλία, της οποίας ηγείται το Ινστιτούτο της 8ης Μαρτίου, μια σλοβενική μη κερδοσκοπική οργάνωση για την ισότητα των φύλων, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή διαμονής, θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες υπηρεσίες άμβλωσης.

Οι ένα εκατομμύριο υπογραφές που συγκεντρώθηκαν υποχρεώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει στην πρωτοβουλία σε μια ανακοίνωση που θα εγκριθεί επίσημα από το Σώμα των Επιτρόπων και να αποφασίσει αν θα λάβει μέτρα.

Η ασφαλής πρόσβαση στις αμβλώσεις στην ΕΕ έχει αποτελέσει θέμα που συζητήθηκε ευρέως στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Συμβολική ψηφοφορία για τα δικαιώματα πρόσβασης στην άμβλωση

Τον Απρίλιο, το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της συμπερίληψης της πρόσβασης στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μια πρωτοβουλία που υποστηρίχθηκε ευρέως από το Σώμα.

Ωστόσο, η ψηφοφορία ήταν κυρίως συμβολική, καθώς το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό και η κατοχύρωση ενός πλήρους δικαιώματος πρόσβασης στην άμβλωση θα απαιτούσε την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 κρατών μελών για να συμπεριληφθεί στον χάρτη της ΕΕ.

Οι διαφωνίες με το Κοινοβούλιο σχετικά με τις αμβλώσεις ήταν επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Επίτροπος Υγείας Olivér Várhelyi είδε τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία να αφαιρείται από το χαρτοφυλάκιό του και να τοποθετείται για πρώτη φορά υπό την Επίτροπο Ισότητας Hadja Lahbib.

«Είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών, οπότε θα χρειαστεί συμφωνία από όλους μας. Θα χρειαστούμε αυτή την ομοφωνία, αλλά ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ζωές των γυναικών», δήλωσε η Lahbib κατά την πρώτη της εμφάνιση στην επιτροπή δημόσιας υγείας του Κοινοβουλίου.

Πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι αμβλώσεις δεν είναι εξίσου προσβάσιμες σε όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς αυτό «αυξάνει μόνο τις κοινωνικές διαφορές και τα χάσματα μεταξύ των κρατών μελών».