Skip to main content

Ντόναλντ Τραμπ: Επιδιώκει στ’ αλήθεια εδαφική επέκταση των ΗΠΑ;

REUTERS/Cheney Orr

Το πνεύμα των προτάσεων Τραμπ αρχίζει να απηχεί στο δόγμα του Προφανούς Πεπρωμένου (Manifest Destiny), του 19ου αιώνα.

Την περασμένη εβδομάδα, χλεύασε τους Καναδούς αξιωματούχους λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απορροφήσουν τον βόρειο γείτονά τους και να την μετατρέψουν σε 51η πολιτεία.

Το Σάββατο απείλησε να καταλάβει τη Διώρυγα του Παναμά, που από το 1999 ελέγχει η φερώνυμη χώρα.

Και την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ, επανέφερε στον δημόσιο λόγο μια παλιά του επιθυμία: να αποκτήσει τη Γροιλανδία, τη δανική επικράτεια που εποφθαλμιά ήδη από την πρώτη του θητεία. Μάλιστα η Δανία ανακοίνωσε την Τρίτη τερράστιο πακέτο αμυντικής αναβάθμισης της Γροιλανδίας, παρότι η Κοπεγχάγη αποσυνδέει τις δύο εξελίξεις.

Πόσο τα εννοεί όμως όλα αυτά ο εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ;

Θολά όρια

«Με τον Τραμπ», σχολιάζει το CNN, «τα όρια μεταξύ σοβαρών πολιτικών προθέσεων και μιας ρητορικής κορώνας, με την οποία σκοπεύει είτε να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, είτε να ικανοποιήσει το ακροατήριό του, είτε απλά να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση, είναι συνήθως θολά.

Ωστόσο, όλες οι «προτάσεις» Τραμπ συγκλίνουν εντυπωσιακά προς έναν γενικό στόχο «επέκτασης» του αποτυπώματος των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Και το πνεύμα τους αρχίζει να απηχεί στο Προφανές Πεπρωμένο (Manifest Destiny), σ΄εκείνο το δόγμα του 19ου αιώνα που πρέσβευε την πίστη στο «θείο» δικαίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών να επεκταθούν και πέραν σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο.

Ο Τραμπ το βράδυ της Κυριακής χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αμερικανικής ιδιοκτησίας επί της Γροιλανδίας ως «απόλυτη αναγκαιότητα» για λόγους Εθνικής Ασφάλειας και Ελευθερίας ολόκληρου τον Κόσμο».

Βόμβες στα καρτέλ

Η δε πρόθεσή του να «καταλάβει» τη Διώρυγα του Παναμά -μιλώντας μάλιστα για «καίριας σημασίας εθνικό πλεονέκτημα» παρότι έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που η Διώρυγα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ- , απηχεί τμήματα της εθνικιστικής ατζέντας που ο Τραμπ συχνά περιγράφει με τη φράση «Πρώτα η Αμερική».

Και δεν σταματάει εδώ: Μιλώντας στην Αριζόνα αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ επανέλαβε επίσης τα σχέδιά του να χαρακτηρίσει τα καρτέλ ναρκωτικών ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ούτε αυτή διατύπωση είναι «αθώα». Διότι προϊδεάζει ενδεχομένως για τη δικαιολόγηση χρήσης στρατιωτικής βίας επί μεξικανικού έδαφος.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει να ρίξει βόμβες σε εργαστήρια φαιντανύλης και να στείλει ειδικές δυνάμεις για να εξοντώσουν τους ηγέτες των καρτέλ.

Μια τέτοια εισβολή βεβαίως θα παραβίαζε την κυριαρχία του Μεξικού.

Διασκεδάζοντας με πλούσιους και ισχυρούς

Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν οι τελευταίες του δηλώσεις αντικατοπτρίζουν γνήσιες φιλοδοξίες ή άλλα κίνητρα, παραπέμποντας στα πρόσφατα σχόλια και τις αναρτήσεις του εκλεγέντος Προέδρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμη και άτομα κοντά στη μεταβατική ομάδα Τραμπ δεν έχουν καταφέρει να ρίξουν φως στο ξαφνικό ενδιαφέρον του αμερικανού προέδρου για την οικονομική αξία της Διώρυγας του Παναμά, θέμα που δεν είχε καν θίξει στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ενας σύμβουλος του, ωστόσο, εκτιμά ότι ο Τραμπ «αρέσκεται να σηκώνει» θέματα που απλά ικανοποιούν μακροχρόνιους φίλους ή και νέους γνωστούς. Και από τότε που κέρδισε τις εκλογές, ο Τραμπ έχει περάσει τις περισσότερες μέρες του «διασκεδάζοντας» με στενούς συμμάχους, γίγαντες επιχειρήσεων, δωρητές του κόμματος και αρχηγούς κρατών, στο Παλμ Μπιτς.

Ένας δεύτερος σύμβουλός του εκτιμά πάντως ότι το ζήτημα της Διώρυγας απηχεί τις ευρύτερες ανησυχίες του Τραμπ για τη μεταχείριση των αμερικανικών εταιρειών στον Παναμά αφού «το εμπόριο είναι στο επίκεντρο του μυαλού του».

«Πάντα στα σοβαρά»

Ισως η πίεση στον Παναμά για μειωμένα τέλη στα πλοία που χρησιμοποιούν τη Διώρυγα να είναι ένα μέσο πίεσης ή αντιστάθμισης στην αναμενόμενη αύξηση τιμών που θα επιφέρουν οι δασμοί που σκοπεύει να επιβάλει ο Τραμπ σε εισαγόμενα αγαθά.

«Τον παίρνω πάντα στα σοβαρά, παρόλο που όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κάπως περίεργα εκεί έξω», λεει ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα σχετικά με τα σχόλια του Τραμπ: «Τα λόγια του συνιστούν μια νόμιμη απειλή για τον Παναμά».

Ο Πρόεδρος του Παναμά πάντως, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, δημοσίευσε μια μακροσκελή δήλωση στα ισπανικά και αγγλικά, χαρακτηρίζοντας την ιδιοκτησία διώρυγας και λιμένος, «μη διαπραγματεύσιμη».

«Κάθε τετραγωνικό μέτρο της διώρυγας του Παναμά και της παρακείμενης περιοχής ανήκει στον Παναμά και θα συνεχίσει να ανήκει σε αυτόν», έγραψε ο Μουλίνο, καταλογίζοντας βαθιά άγνοια της Ιστορίας στον Τραμπ.

Ωστόσο, η απάντησή του δεν πτόησε τον Τραμπ και τους φίλους του, οι οποίοι συνέχισαν να προκαλούν (μεταξύ άλλων) και με εκατοντάδες memes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Απορριπτική ήταν και η Γροιλανδία στην «πρόταση» του Τραμπ να την εξαγοράσει από τη Δανία.

Δανία και Γροιλανδία απέρριψαν την πρόθεση Τραμπ, διαμηνύοντας ότι το νησί «δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ προς πώληση».

«Δεν καίγομαι κιόλας»

Ο Τραμπ είχε συζητήσει για πρώτη φορά την ιδέα εξαγοράς της Γροιλανδίας ιδιωτικά αλλά την επιβεβαίωσε δημόσια το 2019, υποβαθμίζοντας τελικά το ενδιαφέρον του.

«Στρατηγικά είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση, θα μας ενδιέφερε, αλλά θα μιλήσουμε λίγο μαζί τους» είχε πει τότε, προσθέτοντας όμως:«Δεν καίγομαι κιόλας, σας διαβεβαιώνω».

Ωστόσο, την Κυριακή επανέφερε την ιδέα με την -καθόλου διπλωματική- αφορμή της τοποθέτησης του Κεν Χάουερι, ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Δανία.

Και ολίγη… απορρόφηση Καναδά

Τέλος η πρόταση του Τραμπ για προσάρτηση του Καναδά φαίνεται η ολιγότερο σοβαρή. Φαίμεται να αποτελεί κυρίως μία δημόσια ριπή προς τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και μάλιστα μετά από το δείπνο τους, στο Μαρ-α-Λάγκο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος, ωστόσο, συνέχισε να «αστειεύεται» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Νομίζω ότι είναι μια υπέροχη ιδέα», έγραψε σε πρόσφατη ανάρτησή του.

Το «επεισόδιο» με τον Καναδά έρχεται να προστεθεί στην απειλή Τραμπ για επιβολή δασμών 25% σε προϊόντα που προέρχονται από τον Καναδά.

Και ίσως είναι ενδεικτικό της προσέγγισής που θα έχει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος στις διαπραγματεύσεις του με ξένους ηγέτες.

Με πληροφορίες από CNN