Τη θέση ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Συρίας και την ελπίδα ότι κράτη όπως η Τουρκία δεν θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το κενό που φαίνεται να υπάρχει με την αλλαγή ηγεσίας στη χώρα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του από την Καλαμάτα.
Ο Κύπριος πρόεδρος αναγορεύθηκε, σε ειδική τελετή στην Καλαμάτα, σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ την ίδια ώρα ο Δήμος Καλαμάτας ανακήρυξε τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε επίτιμο Δημότη Καλαμάτας.
Σε δηλώσεις του, και σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επιθετική ρητορική της Τουρκίας σε σχέση και με το θέμα της Συρίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της Συρίας, είχε την ευκαιρία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάσει τα δεδομένα ως έχουν.
«Αντιλαμβάνεστε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι τα κράτη μέλη που γειτνιάζουν με τη Συρία. Η Κύπρος είναι περίπου 78 χιλιόμετρα από τη Συρία. Άρα, έχουμε ευθύνη, και αυτό πράξαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να θέσουμε τα δεδομένα ως έχουν». Από τη μια, συνέχισε, «φυσικά και χαιρετίζουμε την απομάκρυνση του ηγέτη της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε το μέλλον της Συρίας να διασφαλιστεί, να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της χώρας. Να δούμε μια κυβέρνηση, η οποία θα είναι συμπεριληπτική και σίγουρα να μην δούμε γειτονικά κράτη, όπως την Τουρκία, να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν αυτό το κενό που φαίνεται να υπάρχει με την αλλαγή ηγεσίας στη χώρα».
Αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα
Κατά την είσοδό του στον χώρο της εκδήλωσης για την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Καλαμάτας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψή του στην πόλη της Πελοποννήσου και τόνισε ότι πρόκειται για μια πόλη η οποία έχει ισχυρούς δεσμούς με την Κύπρο από αρχαιοτάτων χρόνων. «Την ίδια στιγμή, η Καλαμάτα έχει μια μικρή κυπριακή κοινότητα, η οποία δραστηριοποιείται στην πόλη, ενώ φιλοξενεί και πολλούς Κύπριους φοιτητές. Αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή η απόφαση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου να μου απονείμουν τον τίτλο του επίτιμου δημότη, όπως και η απόφαση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να με αναγορεύσει ως επίτιμο διδάκτορα», σημείωσε.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974, είπε ότι η πραγματοποίηση διεθνών συνεδρίων στον ελληνικό χώρο είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθότι, όπως είπε, μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού αγγίζει άμεσα και την Ελλάδα, και τον Ελληνισμό ευρύτερα.
Πηγή: ΑΜΠΕ