Skip to main content

Η Γροιλανδία απαντά στον Τραμπ: Δεν είμαστε προς πώληση

Hotel Aurora Nuuk/via REUTERS

Νέες περίεργες δηλώσεις μετά από εκείνες για τον Παναμά

Απάντηση στον Ντόναλαντ Τραμπ έδωσε ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας μετά τα κυριακάτικα σχόλια του εκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ που φάνηκε να… εποφθαλμιά την κυριαρχία της.

«Η Γροιλανδία είναι δική μας. Δεν είμαστε προς πώληση και δεν θα είμαστε ποτέ προς πώληση. Δεν θα απωλέσουμε τον μακροχρόνιο αγώνα μας για ελευθερία», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Μούτε Έγκεντε, πρωθυπουργός του τεράστιου νησιού της Αρκτικής που υπήρξε κτήση της Δανίας για περισσότερα από 600 χρόνια.

Την Κυριακή, ο Τραμπ, συνόδευσε την ανακοίνωση του Κεν Χάουερι ως νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη, με σχόλια για το καθεστώς της Γροιλανδίας που σημειωτέον ήδη φιλοξενεί μια μεγάλη βάση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Για λόγους Εθνικής Ασφάλειας και Ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πιστεύουν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη αναγκαιότητα», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.

Ο Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δήλωσή του ενώ τόσο το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας αλλά και το πρωθυπουργικό γραφείο δεν θέλησαν να σχολιάσουν.

Αντιδράσεις

Ωστόσο ο βουλευτής Ράσμους Τζάρλοφ του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος ανέφερε στο X ότι η κυβέρνηση της Δανίας θα πρέπει να δηλώσει με σαφήνεια ότι ο έλεγχος στη Γροιλανδία δεν είναι αντικείμενο συζήτησης ή διαπραγμάτευσης.

«Στο βαθμό που οι δραστηριότητες των ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρό τους δανικά εδάφη, (αυτό) θα πρέπει να τους απαγορευθεί και να αναχαιτισθούν. Έτσι ώστε να μη μπορούν να βρίσκονται καθόλου εκεί», έγραψε ο Τζάρλοφ, επικεφαλής της επιτροπής άμυνας του δανικού κοινοβουλίου.

Η Γροιλανδία, της οποίας η πρωτεύουσα Νούουκ βρίσκεται πιο κοντά στη Νέα Υόρκη από ό,τι στην Κοπεγχάγη, διαθέτει μεν πλούτο ορυκτών, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά η ανάπτυξή της έχει αργοπορήσει, αφήνοντας την οικονομία της να εξαρτάται από την αλιεία και -κυρίως- από τις ετήσιες επιδοτήσεις της Δανίας.

Η αεροπορική βάση «Πίτουφικ», καθιστά την Γροιλανδία στρατηγικής σημασίας για τον αμερικανικό στρατό εν γένει και ειδικότερα για και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων.

Δεύτερη φορά

Κατά την προηγούμενη θητεία του, ο Τραμπ το 2019 εξέφρασε ενδιαφέρον να αγοράσει τη Γροιλανδία, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε αμέσως από τη Δανία αλλά και από τις αρχές του νησιού προτού καν πραγματοποιηθούν επίσημες συζητήσεις.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν είχε τότε χαρακτηρίσει την προσφορά του Τραμπ ως «παράλογη», προκαλώντας την έντονη αντίδρασή του που έκανε λόγο για μια πολύ «άσχημη» απόρριψη ενώ ακύρωσε και επίσκεψή του στην Κοπεγχάγη.

Ήδη από το 2009 η Γροιλανδία έχει αποκτήσει το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Δανία.

Ωστόσο, το νησί των περίπου 56.000 κατοίκων, που βασίζει την οικονομία του στις σημαντικές, ετήσιες ενισχύσεις από την Κοπεγχάγη, δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής χρήση του δικαιώματός του.

Είχε προηγηθεί μία ακόμη περίεργη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, επίσης την Κυριακή, που προειδοποίησε με επανάκτηση του ελέγχου της Διώρυγας του Παναμά από τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Παναμά ότι χρεώνει υπερβολικά τέλη για να χρησιμοποιήσει το πέρασμα της Κεντρικής Αμερικής και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο.