Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή μετέτρεψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τη θανατική ποινή για 37 από τους 40 καταδικασθέντες εις θάνατον από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, λίγες ημέρες προτού παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι θανατοποινίτες που εξαιρούνται από την απόφαση του Μπάιντεν είναι:
- ο Ντζοχάρ Τσαρνάεφ, ένας από τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης στις 15 Απριλίου 2013,
- ο Ντίλαν Ρουφ, υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής που σκότωσε εννέα Αφροαμερικανούς σε εκκλησία του Τσάρλεστον το 2015,
- ο Ρόμπερτ Μπάουερς, δράστης του μακελειού σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ το 2018 με αποτέλεσμα τον θάνατο 11 ανθρώπων.
Η κίνηση του Μπάιντεν θα ματαιώσει τα σχέδια του Τραμπ για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών. Κατά την πρώτη του θητεία, από το 2017 έως το 2021, ο Τραμπ είχε δώσει εντολή να αρχίσουν εκ νέου οι ομοσπονδιακές εκτελέσεις, έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος τάσσεται ενάντια στη θανατική ποινή, ανέστειλε τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις όταν ανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2021.
Τις τελευταίες εβδομάδες, στον Μπάιντεν ασκήθηκαν πιέσεις από Δημοκρατικούς του Κογκρέσου και θρησκευτικούς ηγέτες όπως ο Πάπας Φραγκίσκος να μετατρέψει τις ομοσπονδιακές θανατικές ποινές προτού αποχωρήσει από την εξουσία.
«Καταδικάζω τους δολοφόνους, αλλά πρέπει να μπει τέλος στη θανατική ποινή»
«Μην κάνετε λάθος: καταδικάζω αυτούς τους δολοφόνους, θρηνώ για τα θύματα των απεχθών πράξεών τους και πονώ για όλες τις οικογένειες που έχουν υποστεί αδιανόητες και ανεπανόρθωτες απώλειες», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του, σύμφωνα με το Reuters.
«Αλλά με γνώμονα τη συνείδησή μου και την εμπειρία μου… είμαι πιο πεπεισμένος από ποτέ ότι πρέπει να σταματήσουμε την επιβολή της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο», συμπλήρωσε.
Τις προηγούμενες εβδομάδες, ο Μπάιντεν μείωσε τις ποινές σχεδόν 1.500 ατόμων και έδωσε χάρη σε ακόμη 39 άτομα που είχαν καταδικαστεί για μη βίαια εγκλήματα. Μεταξύ άλλων, έδωσε χάρη στον γιο του, Χάντερ, ο οποίος είχε παραδεχθεί την ενοχή του για φορολογικές παραβάσεις και είχε καταδικαστεί για κατηγορίες σχετικές με οπλοκατοχή.
Η θανατική ποινή στις ΗΠΑ
Οι εκτελέσεις καταδικασμένων από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη είναι σπάνιες στις ΗΠΑ, με τις περισσότερες να γίνονται από τις πολιτείες. Από τους περίπου 2.300 ανθρώπους που βρίσκονται στον «διάδρομο» των μελλοθανάτων στις ΗΠΑ, μόνο οι 40 έχουν καταδικαστεί από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, πριν από τη σημερινή ανακοίνωση.
Οι τελευταίες ομοσπονδιακές εκτελέσεις έγιναν επί προεδρίας Τραμπ: 13 καταδικασμένοι εκτελέστηκαν από τις 14 Ιουλίου 2020 έως τις 16 Ιανουαρίου 2021, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη διάρκεια μίας θητείας Αμερικανού προέδρου τα τελευταία 120 χρόνια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί να επεκτείνει την επιβολή της θανατικής ποινής, ώστε να μπορεί να εφαρμόζεται στους μετανάστες που καταδικάζονται για τον φόνο Αμερικανών πολιτών, όπως και στους διακινητές ναρκωτικών ή ανθρώπων.
Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Ακόμη έξι πολιτείες –η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, το Οχάιο, το Όρεγκον, η Πενσιλβάνια και το Τενεσί– έχουν επιβάλει μορατόριουμ στις εκτελέσεις.
Μέχρι στιγμής φέτος έχουν πραγματοποιηθεί 25 εκτελέσεις στις ΗΠΑ, όλες σε πολιτειακό επίπεδο.