Ενα παιδί εννέα ετών βρίσκεται μεταξύ των πέντε νεκρών της επίθεσης στο Μαγδεμβούργο, όπως επιβεβαίωσε η γερμανική αστυνομία.
Οι υπόλοιποι τέσσερις νεκροί είναι ενήλικοι.
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μαγδεμβούργου παρείχε επίσης περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς εξελίχθηκε η επίθεση:
Τα βασικά σημεία της επίσημης ενημέρωσης έχουν ως εξής:
- Η πρώτη κλήση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έγινε στις 19:02 τοπική ώρα το απόγευμα της Παρασκευής.
- Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ατύχημα, ωστόσο ακολούθησαν και άλλες κλήσεις που κατέστησαν αντικηπτό ότι επρόκειτο για επίθεση.
- Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, ο δράστης εισέβαλε στην πεζοδρομημένη αγορά από ένα κενό που χρησιμοποιείαι για την είσοδο περιπολικών και ασθενοφόρων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Δεν υπήρχαν οδοφράγματα… απλώς μερικά σημεία για να έχουν πρόσβαση ασθενοφόρα και οχήματα διάσωσης σε αυτήν την περιοχή» τόνισε ο εκπρόσωπος.
- Κινήθηκε δεξιά προς το δημαρχείο. Εν συνεχεία, επιτάχυνε και συνέχισε να οδηγεί μέσα στην αγορά.Ακολούθως, έστριψε αριστερά προς τον κεντρικό δρόμο της αγοράς και εν συνεχεία έστριψε ξανά, με κατεύθυνση τον σταθμό του τρένου, προτού τον ακινητοποιήσουν οι αστυνομικοί.
- Κατά τη διάρκεια της πορείας του, το όχημα έπεσε πάνω σε δεκάδες ανθρώπους. Όλα αυτά συνέβησαν μέσα σε τρία λεπτά και φαίνεται ότι ο δράστης ενήργησε μόνος, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας.
Ως προς τα κίνητρα του δράστη
- Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι ο ύποπτος υποβλήθηκε σε «σωματικές και ψυχατρικές» εξετάσεις. «Δεν έχουμε ακόμη αποτελέσματα, όλο αυτό διερευνάται», πρόσθεσε η αστυνομία.
- Ο εισαγγελέας συνδέει το κίνητρο του δράστη με τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση των προσφύγων από τη Σαουδική Αραβία. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι οι αρχές εξακολουθούν να εργάζονται για να αποσαφηνιστεί το κίνητρο του δράστη, ωστόσο ανέφερε ότι συνδέεται με τη «δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση των προσφύγων από τη Σαουδική Αραβία και τον τρόπο που τους φέρθηκαν στη Γερμανία». Υπενθυμίζεται ότι ο ύποπτος κατάγεται από τη Σαουδική Αραβία. Μετέβη στη Γερμανία το 2006 και αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας το 2016.
Είχε απασχολήσει ξανά τις αρχές
Ο φερόμενος ως δράστης της χθεσινοβραδινής επίθεσης στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αρχές, καθώς είχε καταδικαστεί σε πρόστιμο έναντι 90 ημερών φυλάκισης για «διατάραξη της δημόσιας ειρήνης μέσω απειλών για εγκληματικές πράξεις».
Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ (Der Spiegel, BILD), ο Ταλέμπ Α. απασχόλησε για πρώτη φορά τις αρχές τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν του επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικής αξίας 900 ευρώ για «διατάραξη της δημόσιας ειρήνης μέσω απειλών για εγκληματικές πράξεις». Το ποσό των 10 ευρώ/ημέρα υποδηλώνει ότι ο Σαουδάραβας ζούσε τότε με προνοιακό επίδομα. Σύμφωνα με το Spiegel, ο 50χρονος σήμερα Σαουδάραβας έφτασε στην Γερμανία το 2006 με βίζα η οποία αφορούσε την ειδίκευσή του στην ψυχιατρική. Αίτηση ασύλου όμως υπέβαλε μόλις το 2016, ενδεχομένως επειδή διαφορετικά θα έπρεπε τότε να εγκαταλείψει την χώρα.
Κατά την ακρόασή του στο παράρτημα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων της περιοχής του, δήλωσε ότι έχει αποκηρύξει το ισλάμ και έγραψε μάλιστα βιβλίο με τον τίτλο «Δημιουργική διάψευση του ισλάμ», για την έκδοση του οποίου επιδίωξε να συγκεντρώσει χρήματα μέσω «Crowdfunding», χωρίς ωστόσο επιτυχία. Ο Ταλέμπ Α. δήλωσε επίσης στους υπαλλήλους της υπηρεσίας ότι, λόγω ενός επεισοδίου στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Βερολίνο, απειλείτο με εκτέλεση εάν επέστρεφε στην πατρίδα του.
Σε σύγχυση
Η εφημερίδα BILD αποκαλύπτει επίσης ότι ο φερόμενος ως δράστης επρόκειτο να εμφανιστεί την περασμένη Πέμπτη στο δικαστήριο, για υπόθεση η οποία αφορούσε «κατάχρηση κλήσεων έκτακτης ανάγκης». Ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους εμφανίστηκε σε αστυνομικό τμήμα για να υποβάλει καταγγελία και ενώ βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα τηλεφώνησε στον αριθμό έκτακτης ανάγκης της πυροσβεστικής και, όπως έγινε γνωστό, βρισκόταν σε σύγχυση.
Από το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για ειδικευμένο γιατρό, ψυχίατρο, ο οποίος εργαζόταν εκεί από τον Μάρτιο του 2020. Από το τέλος Οκτωβρίου όμως απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια.