Skip to main content

Μαγδεμβούργο: Το «κατηγορώ» του δράστη κατά του Ισλάμ σε συνέντευξη-ποταμό το 2019

REUTERS/Christian Mang

«Είμαι ο πιο επιθετικός επικριτής του Ισλάμ στην ιστορία. Αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε τους Άραβες».

Ως τον πιο σκληρό επικριτή του Ισλάμ περιέγραφε τον εαυτό του ο δράστης της επίθεσης στο Μαγδεμβούργο.

Η γερμανική εφημερίδα FAZ μεταδίδει ανέφερε ότι πήρε συνέντευξη από τον ύποπτο το 2019, τότε υπό την ιδιότητά του ως ακτιβιστή κατά του Ισλάμ.

«Άνθρωποι σαν εμένα, που έχουν ισλαμικό υπόβαθρο αλλά δεν είναι πλέον πιστοί, δεν αντιμετωπίζονται ούτε με κατανόηση ούτε με ανοχή από τους μουσουλμάνους εδώ», έλεγε ο Ταλέμπ προσθέτοντας «Είμαι ο πιο επιθετικός επικριτής του Ισλάμ στην ιστορία. Αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε τους Άραβες».

Σε σημερινή της ανάρτηση η FAZ γράφει: Η συνέντευξη με τον Taleb Al A. δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2019. Οι αναρτήσεις του φερόμενου ως δράστη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι πεντέμισι χρόνια από τότε έχει έρθει σε σταδιακά όλο και μεγαλύτερη σύγκρουση με τη Γερμανία και την μεταναστευτική της πολιτική. Υπάρχουν επίσης σημάδια παράνοιας. Δεν υπήρχε κανένα σημάδι αυτού το 2019.

Η εφημερίδα παραθέτει ακολούθως το κείμενο εκείνης της συνέντευξης, το οποίο αναδημοσιεύουμε συντετμημένο.

Η απομάκρυνση από το Ισλάμ τιμωρείται με θάνατο στη Σαουδική Αραβία. Αποφάσισες να εγκαταλείψεις το Ισλάμ στα είκοσί σου. Πώς κατάφερες να μην τιμωρηθείς;

Όταν ήμουν έξω γνωστούς ή αγνώστους πήγαινα πάντα στην προσευχή και προσποιούμην ότι ήμουν ακόμα μουσουλμάνος. Αν και όλοι οι φίλοι μου ήξεραν ότι δεν πίστευα πλέον, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τα ξαδέρφια μου και πολλών συναδέλφων μου, η μητέρα μου το έμαθε μόνο όταν το δημοσιοποίησα πριν από τρία χρόνια και άνοιξα λογαριασμό στο Twitter. Η οικογένειά μου με μισεί σήμερα μόνο και μόνο επειδή δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρέπει να κοπεί το χέρι ενός κλέφτη.

Το 2006 ήρθατε στη Γερμανία από τη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της ειδικής σας εκπαίδευσης, αλλά ζητήσατε άσυλο εδώ μόνο μετά από δέκα χρόνια ως ψυχίατρος. Γιατί;

Έγραψα κατά του Ισλάμ στο φόρουμ του Διαδικτύου του ακτιβιστή Ραϊφ Μπαντάουι, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη φυλακή. Γι’ αυτό με απείλησαν. Θα με έσφαζαν αν επέστρεφα στη Σαουδική Αραβία. Έτσι αποφάσισα να κάνω αίτηση για άσυλο στη Γερμανία. Δεν είχε νόημα να ρισκάρουμε να επιστρέψουμε και να πεθάνουμε.

Μετά την αποδοχή της αίτησής σας για άσυλο, γράψατε δημόσια και με το πλήρες όνομά σας, για πρώτη φορά, για την απομάκρυνσή σας από το Ισλάμ.

Ναι, άνοιξα λογαριασμό στο Twitter. Πριν από αυτό, ήταν δύσκολο για μένα να πω ότι δεν πιστεύω στο Ισλάμ ακόμη και στη Γερμανία. Από το 2006 έως το 2017 δούλευα συχνά με μουσουλμάνους στο Αμβούργο, είχα συναδέλφους από το Πακιστάν και την Ινδία. Δεν μπορούσα να τους πω ότι δεν θα πήγαινα πια στο τζαμί. (….) Οι μουσουλμάνοι εδώ αντιμετωπίζουν ανθρώπους σαν εμένα, που έχουν ισλαμικό υπόβαθρο αλλά δεν είναι πια πιστοί, ούτε με κατανόηση ούτε με ανοχή. Χάνουμε τους φίλους μας όταν τους λέμε ότι φύγαμε από το Ισλάμ. Ακόμη και αφού ζήτησα άσυλο, παρατήρησα ότι πολλοί από τους μουσουλμάνους αιτούντες άσυλο που βοηθάω σε εθελοντική βάση στη Γερμανία θεωρούν ότι είμαι κακός άνθρωπος επειδή πλέον δεν «πιστεύω».

Αποτελείτε σημαντική πηγή πληροφοριών και βοήθειας για Σαουδάραβες και ειδικά για γυναίκες που θέλουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω βίας, κακοποίησης και καταπίεσης. Πώς αναλάβατε αυτόν τον ρόλο;

Όταν γράφτηκα στο Twitter πριν από τρία χρόνια, το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να ασκήσω κριτική στο Ισλάμ και τίποτα άλλο. Αλλά μισή ώρα αφότου άνοιξα τον λογαριασμό μου, μια γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία μου έγραψε. Μου ζήτησε βοήθεια γιατί ήθελε να κάνει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία.

Όταν κάποιος μου ζητάει βοήθεια, δεν λέω όχι. Και κάπως έτσι ξεκίνησε. Τη βοήθησα και μετά περισσότερες γυναίκες επικοινώνησαν μαζί μου. Κάποια στιγμή άνοιξα μια ομάδα συνομιλίας στο Telegram και πριν από δύο χρόνια προσέθεσα στο διαδικτυακό μου φόρουμ το «Είμαστε Σαουδάραβες».

Ταυτόχρονα, δεν σταματήσατε ποτέ να επικρίνετε το Ισλάμ, δημοσιεύετε δεκάδες tweets την εβδομάδα στο Twitter με επιχειρήματα κατά της θρησκείας.

Είμαι ο πιο επιθετικός επικριτής του Ισλάμ στην ιστορία. Αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε τους Άραβες.

Ποιος είναι ο στόχος της κριτικής σας;

Θέλω οι άνθρωποι να μάθουν να σκέφτονται μόνοι τους. Υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι στο Twitter που θέλουν να εγκαταλείψουν το Ισλάμ εξαιτίας μου. Πάντα λέω σε αυτούς τους ανθρώπους: «Όχι, δεν θα το δεχτώ να φύγετε από το Ισλάμ εξαιτίας μου. Θα πρέπει να είναι η δική σας απόφαση».

Η Σαρία, ο ισλαμικός νόμος, διέπει την καθημερινή ζωή στη Σαουδική Αραβία και βασίζεται στο Σύνταγμα του Βασιλείου.

Υπάρχουν πολλοί ισλαμιστές κληρικοί και φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι στη Σαουδική Αραβία που υποστηρίζουν την ατιμωρησία για τρομερά εγκλήματα σύμφωνα με το νόμο της Σαρία. Λένε, για παράδειγμα: Αν ο πατέρας σκοτώσει την κόρη ή τον γιο του, δεν είναι έγκλημα. Και αν ένας σύζυγος διαπράξει μια «δολοφονία τιμής» κατά της συζύγου του, αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών στη Σαουδική Αραβία, αν όχι καθόλου. Κατά κανόνα, ο πατέρας ή ο αδερφός της γυναίκας που σκοτώθηκε αποφασίζει εάν θα υπάρξει νομική διαδικασία εναντίον του συζύγου. Αν οι άνδρες – συγγενείς της δολοφονημένης γυναίκας δεν απαιτήσουν τιμωρία για τον σύζυγο, ίσως επειδή πιστεύουν ότι έκανε το σωστό, τότε η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Σε πολλές περιπτώσεις, η βία κατά των γυναικών μένει ατιμώρητη. (…) Ως παιδί, είδα έναν πατέρα να χτυπάει ένα οκτάχρονο κορίτσι στο δρόμο μέχρι να πάει στο νοσοκομείο, επειδή δεν ακολούθησε μια από τις εντολές του. Είδα το αίμα της στο δρόμο. Δεν υπήρξαν συνέπειες για τον πατέρα.

Υπάρχουν πολλές αναφορές για γυναίκες πρόσφυγες που κακοποιούνται σεξουαλικά από συγγενείς τους. Γιατί έχουν λίγες πιθανότητες να λάβουν βοήθεια;

Εάν ένας πατέρας ή αδελφός βιάσει την κόρη ή την αδερφή του, τιμωρείται από το νόμο όπως κάθε άλλος βιασμός. Αλλά εδώ υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των πραγματικών νόμων και της πρακτικής εφαρμογής τους. Όχι μόνο η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και οι ισλαμιστές δικαστές προσπαθούν πάντα να προστατεύσουν τον πατέρα ή τον αδελφό. Η κοινωνία, οι δικαστές και η κυβέρνηση στη Σαουδική Αραβία είναι άπαντα υπέρ του άνδρα και κατά της γυναίκας.

Πώς είναι η καθημερινότητα για τις γυναίκες;

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες. Στο σιιτικό χωριό από όπου κατάγομαι, οι γυναίκες κάνουν και κοινωνική ζωή. Πολλές εργάζονται κανονικά και, αφού ολοκληρώσουν τις οικιακές δουλειές, μπορούν να συναντηθούν σε κάποιο είδος κοινοτικού κέντρου για παρέα. Τα πράγματα είνια διαφορετικά στα σουνιτικά χωριά, όπου οι γυναίκες επιτρέπεται μερικές φορές να βγαίνουν από το σπίτι μόνο εάν τις συνοδεύει ο σύζυγός τους. (..) Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μόνο στην ύπαιθρο. Δεν είναι εύκολο ως γυναίκα να συναντάς φίλους σε μια πόλη της Σαουδικής Αραβίας, να πηγαίνεις σινεμά, σε εμπορικό κέντρο ή εστιατόριο. Εάν η οικογένεια δεν είναι κοσμική, τότε η γυναίκα έχει λίγες πιθανότητες. Γιατί ο πατέρας νομίζει αμέσως ότι η κόρη συναντά έναν εραστή όταν θέλει να φύγει μόνη της από το σπίτι.

Πρόσφατα, η υπόθεση της Ράφα Μοχάμεντ προκάλεσε σάλο σε όλο τον κόσμο: η δεκαεννιάχρονη συνελήφθη από τις αρχές της Μπανγκόκ ενώ προσπαθούσε να δραπετεύσει. Απέφυγε την απέλαση στη Σαουδική Αραβία λόγω μιας μεγάλης εκστρατείας στο Twitter. Η απόδραση από την πατρίδα σας φαίνεται σχεδόν αδύνατη για τις γυναίκες.

Μια γυναίκα στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται πάντα υπό την κηδεμονία ενός άνδρα – ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι. Ο κηδεμόνας αποφασίζει αν επιτρέπεται στη γυναίκα να σπουδάσει, αν επιτρέπεται να βγαίνει μόνη της από το σπίτι και αποφασίζει αν της επιτρέπεται να φύγει από τη χώρα ή όχι. Η γυναίκα μπορεί να φύγει από τη χώρα μόνο με ηλεκτρονική άδεια από τον άνδρα-κηδεμόνα της.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή «Absher» του Υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, οι κηδεμόνες καθορίζουν σε ποιες χώρες μπορεί να πάει μια γυναίκα και πόσο καιρό μπορεί να μείνει εκεί. Υπάρχει αίτημα προς την Google και την Apple να απαγορεύσουν το Absher από τις εφαρμογές τους.

Υπήρξαν γυναίκες που έκλεψαν το κινητό του κηδεμόνα τους και έδωσαν στον εαυτό τους άδεια εξόδου. Συχνά καταφεύγουν στην Αυστραλία. Γιατί πηγαίνουν εκεί;

(..) Η βίζα για την Αυστραλία είναι ιδιαίτερα εύκολη και γρήγορη στην αίτηση. (…) Γι’ αυτό οι περισσότερες γυναίκες κατέφυγαν στην Αυστραλία πριν από τρία χρόνια και τώρα υποβάλλουν αίτηση για άσυλο σε όλες σχεδόν τις ασφαλείς χώρες, στη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Ελβετία.

Από τις εκατοντάδες γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που έχετε βοηθήσει, φοβήθηκε κάποια από αυτές να έρθει σε επαφή μαζί σας;

Ναι, φυσικά, και πάντα λέω ότι είναι καλό ο κόσμος να είναι καχύποπτος απέναντί μου. Δεν θέλω οι γυναίκες να εμπιστεύονται το λάθος άτομο, υπάρχουν πολλοί κατάσκοποι της Σαουδικής Αραβίας. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να μην αμφισβητεί κανείς την αξιοπιστία του ιστοτόπου μου.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας μπλόκαρε το «Είμαστε Σαουδάραβες»;

Ναι, στη Σαουδική Αραβία, οι ιστότοποι μπορούν να αποκλειστούν με δύο διαφορετικούς τρόπους: είτε σας ενημερώνουν ότι ο ιστότοπος που προσπαθείτε να επισκεφτείτε είναι αποκλεισμένος είτε ο ιστότοπος απλώς σταματά να φορτώνει, σαν να μην υπάρχει. Το τελευταίο το διαπράττει η Σαουδική Αραβία στο «Είμαστε Σαουδάραβες». Αποδεικνύοντας πόση επιρροή έχει ο ιστότοπός μου.

Υπάρχουν ακτιβιστές που λένε ότι οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας δεν πρέπει να φεύγουν αλλά να αγωνίζονται για μια καλύτερη κατάσταση στη χώρα τους. Τι λέτε για αυτό το αίτημα;

Μόλις πριν από δύο χρόνια, μόνο φιλοκυβερνητικοί διανοούμενοι ανέπτυσσσαν αυτό το επιχείρημα. Αλλά σήμερα υπάρχουν πραγματικοί ακτιβιστές που έχουν ελπίδα ότι οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Οι γυναίκες πλέον επιτρέπεται να οδηγούν αυτοκίνητα, να πηγαίνουν σε γήπεδα ποδοσφαίρου και να παρακολουθούν συναυλίες με άνδρες. Αλλά με αυτό το αίτημα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να δείξουν ότι είναι φιλοκυβερνητικοί. Ο φόβος είναι τεράστιος στη Σαουδική Αραβία. Όλοι αναρωτιούνται «πότε θα με συλλάβουν»;

Γνωρίζετε περιπτώσεις κατά τις οποίες γυναίκες-πρόσφυγες επέστρεψαν οικειοθελώς στη Σαουδική Αραβία;

Ναι, ξέρω περίπου δέκα περιπτώσεις. Μια γυναίκα ζήτησε άσυλο στη Σουηδία με τις τρεις κόρες της και συνάντησε εκεί τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας. Της είπε: «Γύρνα στη Σαουδική Αραβία, είναι η χώρα σου. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον σου.» Όταν προσγειώθηκε στο Ριάντ, η γυναίκα συνελήφθη αμέσως. Αυτό πριν από δύο χρόνια. Παραμένει στη φυλακή μέχρι σήμερα.