Skip to main content

Ευρωπαϊκός στρατός για την ασφάλεια της Ουκρανίας – Οι συζητήσεις στην ΕΕ

REUTERS/Gleb Garanich

Στόχος, η διατήρηση μιας -πιθανής- κατάπαυσης του πυρός και η αποτροπή οποιασδήποτε μελλοντικής ρωσικής επίθεσης

Αν και οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συζητήσεις, η κεντρική ιδέα είναι  Ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, σε ένα μεταπολεμικό σκηνικό. Ιδέα που φαίνεται ότι βρίσκει όλα και περισσότερα ευήκοα ώτα.

Στόχος, η διατήρηση μιας -πιθανής- κατάπαυσης του πυρός και η αποτροπή οποιασδήποτε μελλοντικής ρωσικής επίθεσης.

Η προοπτική της τοποθέτησης στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Washington Post, συζητήθηκε την Τετάρτη το βράδυ, όταν ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε φιλοξένησε Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες ενώ η πρόταση διατυπώθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ, όταν συναντήθηκε με τον Ζελένσκι και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αυτόν τον μήνα στο Παρίσι.

Ο Τραμπ έδειξε ενδιαφέρον για την ιδέα, δήλωσαν αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ωστόσο επεσήμαναν ότι παραμένει ασαφές αν η επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση θα υποστηρίξει μια τέτοια συμφωνία, καθώς η πολιτική της είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.

Εν αρχή είπαν ένα ηχηρό «όχι»

Τον Φεβρουάριο, όταν ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν αποκλείει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η απάντηση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν ένα ηχηρό «όχι». Αλλά πλέον είναι πρόθυμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατευμάτων, εάν αυτό συμβεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Το θεωρούν ως μια επιλογή για να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, καθώς η ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει ακόμη απαγορευτική, αλλά και ως απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ που επιμένει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να φέρει μεγαλύτερο βάρος στην άμυνα της χώρας.

Οι Ευρωπαίοι γείτονες και σύμμαχοι της Ουκρανίας εξάλλου, θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα δικά τους αμυντικά συμφέροντα θα προστατεύονται σε τυχόν συμφωνία.

Μια συμφωνία για μια μεταπολεμική δύναμη θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να γίνει σαφές «στους Ρώσους ότι δεν πρέπει να ξαναρχίσουν τη σύγκρουση, και στους Αμερικανούς ότι οι Ευρωπαίοι έχουν το δικό τους μερίδιο σε αυτό το παιχνίδι και ότι είναι κάτι που το εννοούμε», δήλωσε η Καμίλ Γκραντ, πρώην βοηθός γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, και τώρα διακεκριμένη συνεργάτιδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Μια τέτοια δύναμη δεν θα συγκροτηθεί υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε συναίνεση μεταξύ των μελών της συμμαχία, ενώ θα προκαλούσε την αντίδραση της Ρωσίας.

Οι ασάφειες που πρέπει να απαντηθούν

Αν και η ιδέα, που προωθείται από τον Μακρόν, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον άλλων χωρών- μεταξύ άλλων της Βρετανίας, και των κρατών της Βαλτικής και των Σκανδιναβικών χωρών- δεν είναι ακόμη σαφές ποιες χώρες θα δεσμεύονταν να στείλουν στρατεύματα, το πλήθος τους ή το ποια θα ήταν η αποστολή τους.

Μεταξύ των βασικών ερωτημάτων είναι τι θα συμβεί αν η Ρωσία επιτεθεί στην αναπτυχθείσα δύναμη, δήλωσε αξιωματούχος που έχει συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις. «Υπάρχουν πολλές απόψεις, αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις».

«Φυσικά, αυτό που όλοι θέλουν να αποφύγουν είναι μια μορφή παρουσίας που θα γινόταν αντιληπτή ως μπλε κράνη με πιστόλι που πρέπει να τρέχουν ή να κρύβονται όταν συμβαίνει κάτι», δήλωσε η Γκράντ.

Μια αξιόλογη δύναμη θα απαιτούσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, δήλωσαν πάντως αναλυτές. Και ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα ενδεχομένως να μην είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, σημείωσαν ότι η πολιτική και υλικοτεχνική υποστήριξη των ΗΠΑ θα είναι κρίσιμη.

naftemporiki.gr