Διάρκεια 4,5 ωρών είχε η συνέντευξη Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Ρώσο πρόεδρο να απαντά σε πολλά ερωτήματα για την Ουκρανία, τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Τζο Μπάιντεν και τη Συρία, μεταξύ άλλων.
Όπως σχολιάζει το BBC, κατά τη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν έδειξε κάποια σημάδια μεταμέλειας για την κατάρρευση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση.
Δύο φορές ο Πούτιν κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, για τον πόλεμο στην Ουκρανία που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι «έχω κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσα για να διασφαλίσω ότι η Ρωσία είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος ικανό να λαμβάνει αποφάσεις για τον εαυτό του» και επεσήμανε ότι η οικονομική ανάπτυξης της χώρας είναι τώρα υψηλότερη από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι πολύ πίσω».
Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία βοήθησαν τη Ρωσία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλαίσιο του «συνασπισμού κατά του Χίτλερ», όπως είπε.
Στο σχόλιό του το BBC αναφέρει ότι ο Πούτιν έδειξε να λυπάται ξεκάθαρα για την κατάρρευση των σχέσεων με τη Δύση, ακόμη κι αν είναι ικανοποιημένος που η Ρωσία μπορεί να ανταπεξέρχεται μόνη.
Ακολουθούν οι κυριότερες τοποθετήσεις του Πούτιν κατά τη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου, όπως τις σταχυολόγησε το πρακτορείο Reuters.
Για τα 25 χρόνια στην εξουσία
- «Νομίζω ότι έκανα περισσότερα από το να προστατεύσω απλά τη Ρωσία. Νομίζω ότι έχουμε επιστρέψει από την άκρη της αβύσσου, γιατί όλα όσα συνέβησαν στη Ρωσία πριν και μετά μας οδήγησαν σε πλήρη και ολοκληρωτική απώλεια της κυριαρχίας μας. Και χωρίς κυριαρχία, η Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει ως ανεξάρτητο κράτος…»
- «Έκανα τα πάντα για να διασφαλίσω ότι η Ρωσία είναι μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη δύναμη που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις προς όφελος των δικών της συμφερόντων και όχι προς το συμφέρον εκείνων των χωρών που την έσερναν προς τον εαυτό τους, χτυπώντας την στον ώμο, για να τη χρησιμοποιήσουν για τους δικούς τους σκοπούς».
Για τη Συρία
«Διατηρούμε σχέσεις με όλες τις ομάδες που ελέγχουν την κατάσταση εκεί, με όλες τις χώρες της περιοχής. Η συντριπτική τους πλειονότητα μας λέει ότι θα τους ενδιέφερε να παραμείνουν οι στρατιωτικές μας βάσεις στη Συρία…»
- «Θέλετε να περιγράψετε όλα όσα συμβαίνουν στη Συρία ως κάποιου είδους αποτυχία, μια ήττα για τη Ρωσία. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι…»
- «Για όποιον θα ήθελε να περιγράψει τη Ρωσία ως αποδυναμωμένη, θα ήθελα να υπενθυμίσω ένα διάσημο πρόσωπο και συγγραφέα που είπε κάποτε: “Οι φήμες για τον θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές”…».
- «Ο περισσότερο ωφελημένος από τα γεγονότα που συμβαίνουν στη Συρία είναι, κατά τη γνώμη μου, το Ισραήλ… Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ κάποια στιγμή θα εγκαταλείψει το συριακό έδαφος. Αλλά τώρα φέρνει επιπλέον στρατεύματα εκεί. Νομίζω ότι υπάρχουν ήδη αρκετές χιλιάδες εκεί. Και έχω την εντύπωση ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να φύγουν, αλλά θα ενισχυθούν».
Για τον Τραμπ
- «Αρχικά, δεν ξέρω πότε θα βρεθούμε γιατί δεν λέει τίποτα για αυτό. Δεν του έχω μιλήσει καθόλου εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Και είμαι έτοιμος για αυτό, φυσικά, ανά πάσα στιγμή. Και θα είμαι έτοιμος για συνάντηση αν το θέλει…»
- «Και αν κάποια στιγμή γίνει μια συνάντηση με τον κ. Τραμπ, είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πολλά να πούμε».
Για τον Μπάιντεν που απένειμε χάρη στον γιο του
- «Είναι πάντα σημαντικό – είσαι περισσότερο πολιτικός ή περισσότερο άνθρωπος; Αποδείχθηκε ότι ο Μπάιντεν είναι περισσότερο άνθρωπος. Δεν θα τον κατηγορούσα γι’ αυτό».
Για το πώς άλλαξε ο ίδιος ο Πούτιν από την έναρξη του πολέμου
- «Αυτά τα τρία χρόνια… φυσικά ήταν μια σοβαρή δοκιμασία για όλους μας, για όλη τη χώρα και για εμένα… Άρχισα να αστειεύομαι λιγότερο, και σχεδόν σταμάτησα να γελάω».
Για το κατά πόσο υπάρχει διάθεση για διαπραγμάτευση με την Ουκρανία
- «Πάντα λέγαμε ότι είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς, απλώς η άλλη πλευρά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αρνήθηκε να διαπραγματευτεί…»
- «Σύντομα, αυτοί οι Ουκρανοί που θέλουν να πολεμήσουν θα εξαντληθούν, κατά τη γνώμη μου, σύντομα δεν θα μείνει κανείς που να θέλει να πολεμήσει. Είμαστε έτοιμοι, αλλά η άλλη πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη και για διαπραγματεύσεις και για συμβιβασμούς…»
- «Δεν χρειαζόμαστε εκεχειρία, χρειαζόμαστε ειρήνη, μακροπρόθεσμη, εξασφαλισμένη με εγγυήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους πολίτες της».
Για τη λήξη της συμφωνίας με την Ουκρανία με τη μεταφορά ρωσικού αερίου
- «Η Ουκρανία αρνήθηκε να παρατείνει τη σύμβαση μεταφοράς αερίου, δεν ήμασταν εμείς που αρνηθήκαμε, ήταν η Ουκρανία που αρνήθηκε, αν και λάμβανε περίπου 700-800 εκατ. δολ. ετησίως… Αυτή η σύμβαση δεν θα υπάρχει, όλα είναι ξεκάθαρα τώρα. Λοιπόν, εντάξει, θα επιβιώσουμε. Η Gazprom θα επιβιώσει».
Για τον νέο υπερηχητικό πύραυλο της Ρωσίας
- «Δεν υπάρχει περίπτωση να καταρριφθούν αυτοί οι πύραυλοι…»
- «Ας μας προτείνουν οι ειδικοί της Δύσης και ας προτείνουν και σε εκείνους στη Δύση και τις ΗΠΑ που τους πληρώνουν για τις αναλύσεις τους, να γίνει κάποιου είδους τεχνολογικό πείραμα, ας πούμε, μια μονομαχία υψηλής τεχνολογίας του 21ου αιώνα. Ας καθορίσουν κάποιον στόχο για καταστροφή, ας πούμε στο Κίεβο, να συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας εκεί, και θα χτυπήσουμε εκεί με πυραύλους Oreshnik και θα δούμε τι θα γίνει. Είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο πείραμα, αλλά είναι έτοιμη η άλλη πλευρά;»
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία
- «Πρέπει να πω ότι η κατάσταση στο μέτωπο αλλάζει δραματικά… Υπάρχει κινητικότητα σε όλη την πρώτη γραμμή. Κάθε μέρα…»
- «Και προχωράμε, όπως είπατε, προς την επίτευξη των πρωταρχικών μας στόχων, που περιγράψαμε στην αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης…»
- «Όλοι πολεμούν, κυριολεκτικά ηρωικά. Και παλεύουν αυτή τη στιγμή. Ας ευχηθούμε σε όλους, τόσο σε αυτούς που πολεμούν στην περιοχή του Κουρσκ όσο και σε όσους πολεμούν σε όλη τη γραμμή του μετώπου, καλή τύχη, νίκη και να επιστρέψουν στα σπίτια τους».
Για την οικονομία
- «Στη Ρωσία η κατάσταση είναι φυσιολογική, σταθερή, αναπτυσσόμαστε παρά τις εξωτερικές απειλές και τις προσπάθειες να μας επηρεάσουν…»
- «Φυσικά, ο πληθωρισμός είναι … ανησυχητικό σημάδι…»
- «Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα εδώ, κυρίως ο πληθωρισμός, μια κάποια υπερθέρμανση της οικονομίας, και η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα έχουν ήδη αναλάβει να μειώσουν τον ρυθμό…»